Hlavní obsah

Evropské poprvé! Outsider z Islandu se zapsal do historie

Umělý trávník v Kópavogsvölluru tak slavný den snad ještě nezažil. Pro mnohé neznámí islandští fotbalisté skákali jeden na druhého, topili se v euforii. Vikingur Reykjavík v Konferenční lize porazil belgické Cercle Bruggy 3:1 a stal se tak prvním islandským mužstvem, které od zavedení skupin vyhrálo zápas v hlavní fázi soutěží UEFA. „Udělali jsme obrovský krok pro fotbal v celé zemi,“ radoval se bývalý reprezentant Kári Árnason, jenž momentálně působí v managementu klubu.

Foto: Profimedia.cz

Islanďané měli důvod k radosti.

Článek

Duel proti pátému celku uplynulé sezony v belgické lize byl v lecčems zvláštní. Tak třeba už jen samotný výkop. Úvodní hvizd duelu na Islandu přišel na řadu ve 14:30 tamního času.

Důvod? Pro pohárovou půdu skoro až komický. Stadion, jemuž UEFA pro pořádání domácích duelů musela udělit výjimku, totiž nesplňuje požadavky ohledně osvětlení. Takže se hrálo tak, jak vyžadovalo denní světlo…

Mimochodem, Vikingur ani nehrál na svém stánku, jelikož si vypůjčil hřiště od Breidabliku, ligového soka. Toho soka, který před rokem jako vůbec první islandský tým prošel kvalifikacemi do hlavní fáze soutěží UEFA. Mimochodem, v Konferenční lize neuhrál ani bod.

Ale tenhle příběh byl naprosto upozaděn výkonem celku z Reykjavíku.

Belgický favorit sice šel po čtvrthodině hry do vedení, ale Islanďané záhy srovnali. A ačkoliv stihli i zahodit penaltu, v závěrečné patnáctiminutovce duel otočili.

První triumf islandského týmu v evropských pohárech (vyjma předkol) byl na světě.

„Ze začátku jsme byli vyděšení, ale pak jsme se s úrovní zápasu popasovali. Prožili jsme historický okamžik. Na kluky jsem moc hrdý,“ pyšně hlásil kouč Arnar Gunnlaugsson. „Neplánujeme žádný bláznivý večírek, ale tohle se musí oslavit,“ dodal.

Jak už bývá zvykem, euforie na straně trpaslíka vede k opačným emocím v táboře poražených. Respektive v médiích z jeho země.

Belgičtí novináři si na Cercle po výbuchu smlsli.

„Hanba v Reykjavíku. Cercle sice nasadilo hráče širšího kádru, ale tak slabého soupeře by měl jasně porazit každý profesionální tým v zemi,“ napsal Niewusblad. Jiní zástupci belgického tisku byli ostří i vůči Vikinguru. Jeho hráče označili za „komedianty“, vysmáli se i absenci osvětlení, kvůli němuž muselo utkání začít brzy odpoledne.

Jenže „komedianti“ bez umělých reflektorů i tak slavili historické tři body…