Hlavní obsah

Skvělý los! Boleslav jde na nejhorší tým Litvy, štěstěna se usmála i na Baník

Aktualizováno

Fotbalová božstva zřejmě tuze fandí českému koeficientu. Jak k Baníku, tak k Mladé Boleslavi byl los druhého předkola Konferenční ligy milosrdný. Ostrava se střetne s vítězem dvojutkání mezi estonským celkem Kalev Tallinn a arménským Urartu, Boleslav narazí na litevský Transinvest, který je v tamní nejvyšší soutěži poslední.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Baník Ostrava se vrací do pohárové Evropy po dlouhých čtrnácti letech.

Článek

Návrat Baníku do Evropy po čtrnácti letech by dle papírových předpokladů nemusel skončit na první překážce. Estonský Kalev je v probíhající ligové sezoně, která se hraje systémem jaro-podzim, až sedmá z deseti účastníků a visí kousíček nad baráží, respektive sestupem. Ačkoli v předcházející sezoně skončil třetí, momentálně se trápí. Mezi estonskou elitou nenajdete mužstvo, které by mělo propustnější defenzivu než Tallinn, jenž inkasoval 36 branek v osmnácti duelech.

Ani druhý možný soupeř ostravského celku nebudí přehnaný respekt. Urartu skončilo v uplynulé sezoně arménské nejvyšší soutěže čtvrté. Probojovalo se ale do finále poháru, kde podlehlo v městském derby Araratu. Celek z Jerevanu ale na rozdíl od svého vyzyvatele z Estonska celkem pravidelně postupuje do předkol evropských pohárů.

„Bylo více možností, budeme hrát se soupeřem buď z Arménie, nebo z Estonska a trošku jako výhodu vidím to, že je budeme moci vidět ve vzájemném duelu. Teď si jen musíme počkat, s kterým z nich si zahrajeme,“ řekl trenér Baníku Pavel Hapal.

První zápas čeká Baník ve Vítkovicích (25. července), k odvetě pojede na hřiště soupeře. Hapal první utkání doma jako velkou výhodu nevnímá. „Při dnešním systému, kdy rozhoduje skóre a ne vstřelená branka ze hřiště soupeře, je jedno, zda začínat doma nebo venku. Pro fanoušky to bude super, věřím, že při domácím utkání bude plno, že nás poženou. Akorát jim nepřeju to cestování, kdyby to mělo být do té Arménie,“ vyslovil nepřímo své přání Hapal.

Ještě přívětivějšího losu se dočkala Mladá Boleslav. Litevský Transinvest, oficiálně sídlící ve vesničce Galiné ležící na předměstí metropole Vilniusu, je v domácí lize (také v systému jaro–podzim) úplně poslední. V sedmnácti střetnutích získal jen třináct bodů a bude bojovat o holé přežití. V předchozí sezoně navíc působil až ve druhé nejvyšší soutěži a do Konferenční ligy se probojoval senzačním vítězstvím v poháru. Poměrně chudá je i historie klubu, jelikož vznikl až v roce 2021. Pro domácí duely využívá klub azylu ve městě Širvintos, v plánu je ale postavit v Galiné stadion pro 1500 diváků.

Stejně jako Baník, i Mladá Boleslav bude první utkání hrát v Česku. Odvetný duel pak pochopitelně v zahraničí.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.