Hlavní obsah

Boleslavský vstup do pohárů: kuriózní gól, přežitá tutovka nebo trenér hostí v rozlišováku

Návrat fotbalistů Mladé Boleslavi do evropských pohárů přinesl několik lehce bizarních momentů, nejdůležitější pro Středočechy však je, že v prvním zápase druhého předkola Konferenční ligy porazili litevský Transinvest 2:0. Odveta se hraje za týden. „Vyšší výhra by byla hezčí, ale zase by nás mohla uspokojit. To se v tuhle chvíli nestane. Nepojedeme do Litvy za krásami Pobaltí, ale musíme jít zápas kvalitně odpracovat, abychom odvetu zvládli,“ burcoval boleslavský trenér David Holoubek.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Trenér Mladé Boleslavi David Holoubek a jeho hráči se radují po výhře 2:0 ve druhém předkole Konferenční ligy nad Transinvestem.

Článek

Litevský celek rozhodně nevypadal jako soubor, který si přijel pro zážitek a nakládačku, i když koučování jeho trenéra Aurimase Tamaliunase v rozlišováku působilo docela komicky. V úvodních minutách ukázali hosté odvahu, byli schopní podržet balon, favorizovaná Boleslav se rozjížděla pozvolněji.

„V úvodu jsem na naší straně cítil nervozitu, postupně jsme se ale rozjeli k velmi dobrému výkonu. Jen je škoda, že jsme nepřidali ještě další branku, ale za výsledek jsme rádi a bereme ho s respektem,“ uvedl Holoubek.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Trenér Transinvestu Aurimas Tamaliunas při koučování zápasu v Mladé Boleslavi.

Domácí nakopla hrubice brankáře Stefana Čupiče, který se v 27. minutě sklouzl pro lehký balon po zemi, jenže ho nezkrotil. Srbský gólman, jenž předtím působil v Nepálu, se míč marně snažil dostat pod kontrolu, ten vyplaval před Tomášem Ladrou, jenž pohodlně skóroval do prázdné brány.

„Brankář udělal hrubou chybu, my tu situaci dohráli. To k fotbalu patří. Je pravda, že nám pomohlo, když jsme šli do vedení. Získávali jsme pak větší půdu pod nohama,“ zmínil Holoubek.

Za jedenáct minut zvýšil po Ladrově přihrávce Vasil Kušej. Navedl si míč do pokutového území a křížnou střelou propálil Čupiče. Hbitý křídelník dal první gól v tomto kalendářním roce.

„Už když střídal v Jablonci, ukázal, že vzal fotbal za správný konec. Byl prospěšný týmu. Jsem rád, že dal branku. Byl hladový, mohl dát i další gól. Ale když bude pokračovat v těchto výkonech a pracovat pro tým, bude to hodně zajímavé,“ glosoval Kušejovo počínání Holoubek.

Jen chvilku poté se odehrál další kuriozní moment. Devětadvacetiletý chorvatský rozhodčí Patrik Kolarič omylem vytáhl červenou kartu pro Ricardase Šveikauskase za faul na Ladru. Když viděl, že vytáhl z kapsy jinou kartu, než zamýšlel, hned se omlouval a litevskému obránci ukázal žlutý kartonek.

„Nepřemýšlel jsem o tom. Hned jsem si vyvodil, že sáhl do špatné kapsy. Myslím, že se stává, že páni rozhodčí někdy vytáhnou jinou kartu, než chtějí. Už jsem to viděl. Bylo to v pohodě, nic závažného,“ bral situaci s nadhledem boleslavský kouč.

Ve druhé půli sledoval marnou snahu svého mužstva o třetí gól, který by jeho družinu uklidnil. Šance byly. A v závěru zřejmě se zděšením koukal, jak Guilherme Pires přesprintoval přes půlku hřiště, pláchnul všem obráncům, udělal kličku brankáři Matouši Trmalovi, ale bránu netrefil.

„Už jsem byl v kabině,“ reagoval nejprve odlehčeně Holoubek. „Špatně jsme rozehráli standardní situaci, chtěli jsme dát třetí gól, ale nevyřešili jsme to dobře. Jsem rád, že Matouš nedostal branku, protože předvedl velmi slušný a sebejistý výkon, hlavně v rozehrávce. Pomohl nám také při centrovaných míčích. Ano, poslední vteřiny zápasu byly pro všechny na stadionu dramatické, ale šlo o jednu situaci,“ doplnil hlavní stratég Středočechů.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Velká šance Transinvestu ve čtvrté minutě nastavení. Guilherme Pires dělá kličku Matouši Trmalovi, ale bránu pak netrefil.

Opřel se o mladé hráče. V základní sestavě nastoupili obránce Tomáš Král (19 let) a ofenzivní záložník Lukáš Mašek (20), více než půlhodinu odehráli útočník Matyáš Vojta (20) a záložník Daniel Langhamer (21), v 82. minutě se na plac dostal i další nadějný ofenzivní hráč Jan Buryán (18). „Byl to pro ně křest ohněm v pohárech. Jsem za ně rád, starší jim pomohli,“ těšilo Holoubka.