Hlavní obsah

Boleslavi chybí při přípravě Holoubek, na Izraelce už je fit Matějovský

Příprava fotbalistů Mladé Boleslavi na první zápas třetího předkola Konferenční ligy proti izraelskému Hapoelu Beer Ševa provázejí komplikace. U týmu chybí kvůli střevním problémům hlavní trenér David Holoubek. „Ale podle posledních informací, co mám, by měl být na zápas připravený. Je to na dobré cestě,“ zmínil Holoubkův asistent Jan Jelínek. Pozitivní zprávou je, že fit už je kreativní záložník Marek Matějovský. Hraje se ve čtvrtek od 18.00 hodin.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Marek Matějovský na tréninku Mladé Boleslavi před úvodním utkáním 3. předkola Konferenční ligy proti Hapoelu Beer Ševa

Článek

Momentálně mají mužstvo hlavně na povel Jelínek s dalším asistentem Markem Jarolímem. „David je hlavní trenér, je to ztráta. Ale všichni jsme profesionálové, snažíme se fungovat pořád stejně. Je to o týmové kooperaci. Hráči by neměli poznat velký rozdíl, s kolegy jsme se snažili vytvořit normální podmínky a trénink vypadal velmi dobře. Je to komplikace, že tu není, ale věřím, že se dá do pořádku,“ konstatoval Jelínek.

Právě Holoubek má na Beer Ševu hezké vzpomínky. Před osmi lety na podzim ji v základní skupině Evropské ligy dvakrát porazil se Spartou. Týmy jsou jiné, byť třeba v Boleslavi hraje útočník Matěj Pulkrab, jenž tehdy jedinou brankou rozhodl duel v Izraeli.

Současnost nabídne nový příběh. Beer Ševa bude protivníkem jiného ražení než litevský Transinvest, který Středočeši po výhrách 2:0 a 1:0 vyřadili v předchozím předkole. „Myslím, že nás čeká těžší soupeř, mají silnější individuality. Hrají taky trochu jiný fotbal, jsou sebevědomí na míči, rozehrávají odzadu, což jim budeme chtít narušovat. Prověří nás víc,“ věděl Jelínek.

Boleslavi budou ze zdravotních důvodů chybět útočník Lamin Jawo a záložník David Kozel. Trenérský štáb Středočechů však už může ve svých plánech počítat s matadorem a tvůrcem hry Matějovským, který si poranil koleno před dvěma týdny proti Transinvestu. Jak Jelínek potvrdil, dvaačtyřicetiletý záložník je připraven.

Nažhavení jsou i mladíci, kteří na začátku sezony dostávají prostor. Ať už jde o obránce Tomáše Krále, záložníka Daniela Langhamera či ofenzivní borce Lukáše Maška, Matyáše Vojtu, Vojtěch Stránského nebo Jana Buryána. „Všichni jsou v pohodě, zapadli, kabina funguje. Plní si, co mají,“ řekl o nich zkušený obránce Marek Suchý.

„Vnímáme to pozitivně. Čekali na příležitost, někteří byli ve druhé lize, aby se obouchali v mužském fotbale. Teď můžou ukázat svůj potenciál. Je na nich, jestli předvedou kvalitu, aby se udrželi v základní jedenáctce. Výhodu pro ně je, že zápasy jdou rychle za sebou. Musíme přemýšlet hodně dopředu, rotujeme se sestavou. Pak je na nich, jestli příležitost chytnou za pačesy,“ doplnil Jelínek.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Asistent trenéra Mladé Boleslavi Jan Jelínek na tiskové konferenci před úvodním utkáním 3. předkola Konferenční ligy proti Hapoelu Beer Ševa

Dravost se proti třetímu týmu uplynulého ročníku izraelské ligy bude hodit. Boleslavští avizují, že chtějí být aktivní. „Je to silný soupeř, ale chceme si dojít pro výsledek, který pro nás bude dobrý do odvety. Čím víc gólů vstřelíme, tím líp pro nás. Musíme být aktivní a jít na hřiště sebevědomí a s tím, že chceme bodovat a střílet branky,“ burcoval Jelínek.

Odveta se uskuteční z bezpečnostních důvodů v Bulharsku, izraelské týmy nesmějí hrát kvůli napjaté situaci v zemi doma. „Tohle neřešíme. Z hlediska bezpečnosti jsem však rád, že se nehraje v Izraeli. Pro ně to asi není ideální, ale je to tak, jak to je. Pro nás je to výhoda, že nemají klasické domácí prostředí. V průběhu covidu jsme podobnou situaci zažili všichni, očekávám, že to tam bude podobné,“ prohlásil Suchý.

Boleslav cítí i jednu motivaci, kterou ale nikdo moc nechce rozebírat. Beer Ševa se totiž zdá jako hlavní překážka na cestě do základní skupiny Konferenční ligy. Vítěz tohoto duelu totiž nastoupí proti lepšímu z maďarsko-černohorského souboje mezi Paksem a Mornarem, což papírově nevypadá na nejtěžší los.

„Jasně jsme si řekli, že se chceme soustředit na následující dvojzápas. Tohle (los) vnímáme, v hlavě mě to napadne, ale s klukama jsme se o tom nebavili. Koncentrujeme se vždy na nejbližší utkání. Chceme si vytvořit slušný výsledek do odvety,“ uvedl Suchý.