Hlavní obsah

Boleslav trápil gólman z olympiády. Zachytal skvěle, uznal Holoubek

Z olympiády rovnou do brány, kde perfektními zákroky mučil fotbalisty Mladé Boleslavi. Středočeši remizovali v úvodním zápase třetího předkola Konferenční ligy s Hapoelem Beer Ševa 1:1. Jedním z hrdinů utkání byl Niv Eliasi, dvaadvacetiletý brankář izraelského týmu. „Gólman je to kvalitní, předvedl hezké zákroky. Věřím, že v odvetě nám něco pustí a postoupíme,“ uvedl záložník Patrik Vydra, autor jediného boleslavského gólu.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Brankář Hapoelu Beer Ševa Niv Eliasi zasahuje proti boleslavskému Lukáši Maškovi v prvním utkání 3. předkola Konferenční ligy.

Článek

Vydra se prosadil z penalty v 39. minutě. Nikdo jiný na Eliasiho nevyzrál, v první půli byl při několika střelách bezchybný. Perspektivní gólman se musel činit hlavně v závěru. V 84. minutě se ho pokoušel přelobovat Solomon John, Eliasi vyškrábl míč na roh. Za pár minut vytáhl povedenou ránu Vasila Kušeje z přímého volného kopu. Ustál i závary, kdy Dominik Kostka a Jan Buryán těsně bránu netrefili.

Přitom chytal oficiální zápas po více než dvou měsících. Byl totiž součástí izraelského olympijského výběru, který na sportovním svátku ve Francii vypadl v základní skupině. Eliasi tam nechytal, před týdnem seděl na lavičce v odvetě druhého předkola Konferenční ligy proti Černo More Varna. V Boleslavi šel mezi tyče a předvedl své schopnosti.

„Je škoda, že izraelský tým nepostupoval dál, to by tu teď nebyl,“ glosoval to odlehčeně a s úsměvem trenér Středočechů David Holoubek. „Ale zachytal skvěle, klobouk dolů před jeho výkonem,“ doplnil už vážně a s respektem.

„Ano, předvedl několik fantastických zákroků. Předtím chytal Ofir Marciano a také nás podržel heroickými výkony. Je příjemná starost, když vybíráte ze dvou kvalitních gólmanů,“ pochvaloval si Ran Kozuch, kouč Beer Ševy.

Boleslavské šance v závěru byly velké. John se dostal do brejku po přesném výkopu gólmana Matouše Trmala. Zkoušel oblouček. „Myslím, že to udělal dobře,“ mínil Vydra. „Solomon měl zvolit trochu jiný způsob zakončení. Kdyby dal ten kopec ještě vyšší, míč by si pak doběhl a dával by gól,“ uvedl k této šanci Holoubek.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Patrik Vydra z Mladé Boleslavi proměňuje penaltu a střílí vedoucí gól během utkání 3. předkola Konferenční ligy proti Beer Ševě.

Kušej z trestného kopu mohl těžko zacílit lépe, před Kostkou se však v nastavení brána otevřela. „Měl jsem to z dálky. Ale Dominik teď už asi ví, že to byla jasná gólová příležitost. Rozhodl se střílet nártem, podle mě to bylo na placírku. Myslím, že pak by to bylo 2:1,“ prohlásil Holoubek. „Stane se,“ pravil smířlivě Vydra.

Boleslav obecně v úvodu sezony s góly spíš šetří, zvlášť vzhledem k počtu šancí, které si vypracuje. V koncovce se trápila i o víkendu v Hradci Králové, kde prohrála s oslabeným soupeřem 1:2.

„Cením si toho, že se do zakončení dostáváme a že v šancích jsme. Je to o klidu, chladné hlavě. Kluci by měli mít herní sebevědomí. Od nás ho mají spoustu, dodáváme jim ho. Nabádáme je, aby si dovolili. Je otázkou času, kdy šance začneme proměňovat. Bylo by lepší, kdybychom je zužitkovali, ale nestalo se. Jedeme dál,“ burcoval Holoubek.

„Musíme jít víc do vápna a chtít dál gól. Věřím, že v odvetě se to povede,“ přidal Vydra. Odveta se hraje za týden v Bulharsku, protože izraelské týmy nemohou hrát doma kvůli válečnému stavu v zemi. Ještě předtím ale Boleslav hostí v neděli v české Chance Lize zatím trápící se České Budějovice.