Hlavní obsah

Boleslav se třese na Evropu. Stadion je připraven, přijdou i hrdinové ze zápasu s Marseille

Velký den pro fotbalisty Mladé Boleslavi je tu. Po necelých sedmnácti letech - poprvé od 5. prosince 2007 - si doma zahrají zápas hlavní fáze evropského poháru. Ve druhém kole Konferenční ligy přivítají švýcarské Lugano. „Je to něco speciálního,“ říká švédský trenér Středočechů Andreas Brännström.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér Mladé Boleslavi Andreas Brännström (vlevo) na tréninku před zápasem Konferenční ligy s Luganem ukázal, že si s míčem rozumí. Přihlíží jeho asistent Barzan Mustafa.

Článek

I ve městě očekávání poznáte. Na autobusových zastávkách si třeba mohou fanoušci přisednout k hráčům, jejichž fotky je zdobí. Boleslav se halí do klubových barev. „Město je připraveno, je to pro nás velký zápas. Cítíme to na srdci i v žaludku,“ popisuje své pocity Brännström.

Boleslav dostala výjimku, aby mohla hrát doma. Upravovala zázemí včetně šaten. V celém areálu se tahaly dlouhé metry kabelů, internet, elektřina. Instalovaly se obrazovky, ještě den před zápasem se připravovala místa pro kamery na VAR. Stany pro VIP hosty už stály, ale poslední detaily se dál ladily.

„Jednoznačně vše vnímáme. Bylo by špatně, kdyby ne. Chceme, aby taková atmosféra v klubu panovala častěji, chceme hrát poháry. Okolo se řeší spousta věcí, lidé z vedení nebo marketingu na všem usilovně pracují. My jsme pak na hřišti a můžeme tomu nejvíc pomoct,“ míní boleslavský obránce Marek Suchý.

Další střípek, který podtrhuje význam utkání pro středočeský klub? Na duel s Luganem pozval borce, kteří v roce 2006 slavně vyřadili Olympique Marseille. Účast přislíbila většina hráčů či členů realizačního týmu. Radim Holub, Luboš Pecka, Jan Rajnoch nebo Tomáš Sedláček budou fandit svým následovníkům z tribuny.

Zatím není jasné, zda bude v ochozech plno. Některé lístky na pokladnách ještě zbývají. „Věřím, že se stadion zaplní a bude tu výborná atmosféra,“ přeje si Suchý.

Boleslavští by se chtěli prezentovat jinak než při vstupním zápase v Arménii, kde prohráli s tamním Noahem 0:2. „Samozřejmě se chceme poučit,“ přitakává Suchý.

Středočeši čekají na výhru od 1. září, kdy uspěli v Teplicích. Během následujících šesti soutěžních zápasů čtyřikrát remizovali a dvakrát prohráli. „Hrajeme těsná utkání, chyběly nám třeba centimetry nebo pár vteřin. Neříkám, že jsme mohli vždy vyhrát, ale například naposledy jsme dostali gól v samém závěru z penalty. Nálada je ale dobrá,“ líčí Brännström.

Sestřih zápasu Bohemians - Mladá BoleslavVideo: LFA

Z hlediska postupových ambic jde pro jeho partu o velmi důležitý zápas. „Souhlasím. Potřebujete nabrat nějaké body hned na začátku, abyste měli šanci postoupit. Ale o síle soupeře víme, je kvalitní,“ tvrdí Suchý.