Hlavní obsah

Boleslav přivítá Betis Sevilla i týmy s českými hráči, pocestuje do Norska a Portugalska

Aktualizováno

Los odměnil fotbalisty Mladé Boleslavi za postup do hlavní fáze Konferenční ligy. Středočeši se v ní utkají doma s Betisem Sevilla, Luganem se záložníkem Romanem Mackem a Jagiellonií Bialystok s obráncem Michalem Sáčkem, pocestují do Molde, Guimaraese a na půdu arménského Noahu. Přesný rozpis zápasů zveřejní UEFA v sobotu, první kolo se bude hrát 3. října, poslední šesté 19. prosince.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Hráči Boleslavi se radují z branky.

Článek

Boleslav se v domácím prostředí, které pro zápasy Konferenční ligy kvůli nevyhovujícímu vlastnímu stadionu najde v Hradci Králové, může těšit na zajímavé konfrontace. Přijede renomovaný španělský celek Betis Sevilla, na jeho soupisce je například záložník Isco. Betis byl v Česku v minulé sezoně, na Spartě v rámci základní skupiny Evropské ligy prohrál 0:1.

Český tým bude hostit také Lugano, které skončilo v uplynulém ročníku švýcarské ligy druhé. V předkole Ligy mistrů vypadlo s Fenerbahce, v kvalifikaci Evropské ligy nejprve uspělo proti Partizanu Bělehrad, ale následně nestačilo na jiný istanbulský klub, Besiktas. Macek, jenž má zkušenosti z Juventusu, nastoupil jen jednou na deset minut proti Partizanu. V lize šel do hry z lavičky ve čtyřech zápasech dvakrát.

Do arény v Hradci dorazí i aktuální polský mistr. Jagiellonia se také propadla z Ligy mistrů až do třetí evropské soutěže, vypadla s Bodö/Glimtem a pak s Ajaxem. Bývalý sparťan Sáček patří do základní sestavy.

Venkovní duely sehrají Středočeši v Molde, které skončilo v minulé sezoně norské ligy páté, ale ovládlo tamní pohár. V Norsku se hraje systémem jaro–podzim, takže nyní už je odehráno devatenáct kol, Molde figuruje na čtvrtém místě.

Boleslav vyrazí také do Portugalska, pikantní zápas proti Vitórii Guimaraes čeká na boleslavského brankáře Matouše Trmala, který tam dvě sezony působil a právě z tohoto klubu se do Česka loni v létě vrátil.

Neznámou bude arménský Noah, který v posledním předkole soutěže vyřadil po prodloužení slovenský Ružomberok.

Stejně jako v Lize mistrů a v Evropské lize vznikne i v Konferenční lize souhrnná tabulka všech šestatřiceti týmů, osm nejlepších postoupí do osmifinále, dalších šestnáct půjde do prvního kola vyřazovací fáze.

Boleslav se kvalifikovala do hlavní fáze evropského poháru po sedmnácti letech. V odvetě v maďarském Paksu tým poprvé vedl nový švédský kouč Andreas Brännström.