Hlavní obsah

Boleslav před výkopem v Arménii: Pozor na brankáře, nová sázka není

Jde o malý detail, ale o přístupu Arménů něco napovídá. Když na národním stadionu v Jerevanu před vstupním zápasem do hlavní fáze Konferenční ligy proti Noahu trénovali fotbalisté Mladé Boleslavi, mohl je v ochozech pozorovat kdekdo prakticky po celou dobu. Když však po nich kmitali po hřišti domácí borci a člověk odcházel z tiskového střediska, bylo mu bodyguardy okamžitě naznačeno, aby se na schodech příliš nezdržoval a šel pryč.

Foto: FK Mladá Boleslav

Fotbalisté Mladé Boleslavi na tréninku v Jerevanu před zápasem Konferenční ligy s Noahem

Článek

Jerevan (od našeho zpravodaje) - Že by třeba gólman Noahu Ognjen Čančarevič zkoušel střílet góly přes celé hřiště, jak se mu to povedlo v jednom z předkol proti AEK Atény? To asi ne, ale tenhle kuriózní moment se opravdu stal.

„Viděli jsme to. Nevím, jestli mu pomohl vítr nebo má takovou sílu. Nákop má ale fakt velký,“ přitakal boleslavský bek Jakub Fulnek.

Boleslav po sedmnácti letech vykročí do skupinové fáze jednoho z evropských pohárů. „Měnil se systém, náš cíl je postoupit do jara,“ přiznal zkušený stoper Středočechů Marek Suchý. Každý z šestatřiceti týmů hraje šest zápasů, tři doma a tři venku s různými soupeři. Všichni pak vytvoří jednu tabulku a do vyřazovací fáze pronikne čtyřiadvacet nejlepších.

Středočeši oslavili postup odbarvením vlasů na blond, ještě teď mnohým z nich netradiční přeliv nezmizel. Podobnou sázku v kabině pro případ postupu ještě neuzavřeli. „Zatím nic nepadlo. Myslím, že tomu necháme volnější průběh, zápasů je teď hodně. Třeba ale něco přijde,“ usmál se Suchý.

V předkolech zvítězila Boleslav ve všech třech venkovních zápasech. V Litvě porazila tamní Transinvest, v Bulharsku izraelskou Beer Ševu, v Maďarsku zase Paks. „Vždy šlo o odvety, rozhodovalo se. První zápasy se hrály opatrněji, ale nepřemýšlíme nad tím, jestli se nám daří víc ve venkovních duelech. Budeme na to chtít každopádně navázat a pokračovat v této bilanci,“ přemítal Suchý.

„Musím to zaťukat (klepe si na zuby). Myslím, že tým je dobře nastavený. Venkovní zápasy jsou náročnější i kvůli cestování. Ale máme správnou mentalitu a doufám, že se nám bude dařit i nadále,“ dodal křídelník Vasil Kušej.

„Navíc zápasy v Evropě jsou o něčem jiném. Soupeři se tolik neznají, každý hraje trochu jinak. Víc nám vyhovuje, že hrajeme do otevřenější obrany. Hra nebývá tak organizovaná jako třeba v naší lize,“ našel Kušej další vysvětlení.

Noah je plný ambic, natěšení a zahraničních hráčů. Portugalský trenér Rui Mota má v kádru své krajany, Brazilce, Francouze, Srby, Albánce nebo Islanďana. „Bude to pro nás jiné měřítko. Ale také dobrá zkouška pro ty, kteří by se chtěli dostat do zahraničí,“ zmínil Kušej. Slovenský záložník arménského celku Martin Gamboš si o víkendu vážně poranil koleno a nenastoupí.

Boleslav má plno hráčů, kteří se se zápasy na evropském pódiu v této sezoně seznamují. „Snažíme se jim pomáhat a radit před zápasem, během poločasové pauzy nebo i přímo na hřišti. Máme zkušenosti a měli bychom vědět, co na hřišti dělat. Je fajn, že naše cesta pokračuje a kluci dál získávají zkušenosti,“ podotkl Suchý.

Bývalý obránce Slavie, Spartaku Moskva, Basileje a Augsburgu nasbíral v šestatřiceti více než sto evropských startů. Má společně s dvaačtyřicetiletým Markem Matějovským svým spoluhráčům co předat.

Očekává se, že na stadion pro čtrnáct a půl tisíce diváků dorazí přes deset tisíc fanoušků. Obstojí Boleslav? Utkání začíná v 18.45 a přímým přenosem ho vysílá stanice Sport 2.