Hlavní obsah

Urartu chtělo Baník zastrašit tvrdou hrou. Na konci už to bylo o nohy, hlásil Šín

Asi tři stovky ostravských fanoušků přicestovaly do zhruba tři a půl tisíce vzdáleného Jerevanu a po celé utkání hlasitě podporovali Baník v odvetě proti tamnímu FC Urartu. Slezané arménského soupeře porazili i podruhé a vítězstvím 2:0 si pojistili postup do 3. předkola Evropské konferenční ligy UEFA.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Matěj Šín z Ostravy (vlevo) a Jakub Martinec z Jablonce

Článek

„Jsem nadšený z toho, co pro Baník dělají. Vyhráli jsme a byl to obrovský zážitek jak pro nás, tak i pro fanoušky. Je skvělé, že můžeme pokračovat v naší cestě za pohádkou dostat se do základní skupiny Konferenční ligy,“ radoval se záložník Baníku Ostrava Matěj Šín.

Trenér Ostravanů Pavel Hapal udělal v sestavě jen jednu zásadní změnu. Poprvé po příchodu do Baníku se do branky postavil Dominik Holec, příliš práce ale slovenský brankář neměl. S jedinou velkou šancí domácího týmu si poradil a hned v prvním startu v novém týmu si bývalý gólman Sparty či Karviné připsal čisté konto.

V sestavě podle předpokladů nescházel kapitán Ewerton, jenž se ve 22. minutě prvního poločasu postaral vedoucím gólem o uklidnění hostujících fotbalistů, výhru pak stvrdil v 51. minutě po rohovém kopu stoper Matěj Chaluš. V součtu s domácím vítězstvím 5:1 proklouzli Ostravané do další fáze soutěže možná až nečekaně hladce. „Náš plán bylo vstřelit na našem stadionu pár gólů a pak si to pohlídat. Zvládli jsme to a jedeme dál, což je super,“ měl radost Šín.

Ostravané se vypořádali jak s místy tvrdou hrou soupeře, tak i s klimatickými podmínkami. Velké vedro a vlhko v Jerevanu jim zrovna nesedělo. „První poločas byl kvůli tomu vedru a dusnu pro nás trochu těžký. Ale domácí jsme takřka do ničeho nepustili. Ve druhém jsme se aklimatizovali lépe, a přestože soupeř byl s přibývajícím časem více a více agresivnější, zvládli jsme to. I když v závěru už to bylo o nohy,“ popisoval 20letý fotbalista Baníku.

Ve třetím předkole Konferenční ligy se Ostravané utkají s dánským týmem FC Kodaň, který v minulé sezoně vyřadil z Ligy mistrů Spartu Praha a poté se prokousal až do osmifinále, kde jej zastavil Manchester City. „Určitě teď dostane za domácí úkol se na jejich zápasy podívat,“ pousmál se Šín, nad otázkou, jak naloží s volným víkendem poté, co bylo odloženo nedělní derby v Karviné.

Nejbližší utkání tak hráče Baníku čeká ve středu v Kodani. „Náramně se na to těším, bude to obrovská zkušenost. Díval jsem se na Kodaň minulou sezonu v Lize mistrů a teď to bude náš soupeř, přes kterého budeme chtít projít dál. Jsem z toho nadšený,“ přiznal Šín.