Hlavní obsah

Baník si poradil s vlhkostí i vedrem. Neuvažoval jsem, že bych někoho šetřil, říkal po postupu Hapal

Aktualizováno

Fotbalisté Baníku Ostrava se v arménském Jerevanu vypořádali s vysokou vlhkostí a vedrem, zvítězili na hřišti Urartu 2:0 a v součtu s domácím vítězstvím 5:1 si zajistili hladký postup do 3. předkola Evropské konferenční ligy UEFA. Premiérové čisté konto vychytal v prvním startu za Baník slovenský gólman Dominik Holec.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Trenér Baníku Ostrava Pavel Hapal, vzadu záložník Jiří Boula

Článek

„Měli jsme z těch klimatických podmínek trochu obavy, ale kluci se s tím vypořádali velice dobře a měli jsme výrazně více gólových šancí. Jeli jsme si pro postup a ten máme, takže jsem spokojený. Jak s postupem, tak i s předvedenou hrou,“ byl rád trenér Baníku Ostrava Pavel Hapal.

Jaký byl plán pro odvetné utkání?

My se snažíme hrát furt stejně a na konci utkání to bylo vidět. Vedli jsme v závěru dva nula a kluci pořád chtěli vstřelit gól. I když jsme nemuseli a mohli jsme trochu pošetřit síly nějakou kvalitnější kombinací a podržením míče. Hráče nabádáme k tomu, že chceme být v každé situaci nebezpeční a vstřelit branku navíc, takže hráči vlastně po celých devadesát minut dělali jen to, co po nich chceme a s čím do každého utkání jdeme.

Nehrálo se v nějak vysokém tempu, podařilo se vám díky tomu přece jen nějaké síly pošetřit?

Hlavně v prvním poločase bylo sluníčko velice nepříjemné. Vlhkost vzduchu je jiná než u nás a nehrálo se dobře. Druhá půle už byla fajn. Tím, že jsme v prvním poločase vstřelili branku (22. Ewerton) a docela brzy po přestávce jsme přidali druhou (51. Chaluš), tak jsme nemuseli nikam pospíchat, nic jsme nehonili. Nabádali jsme hráče, aby si v určitých situacích odpočinuli a kouskovali hru. Ale například Patrick Kpozo se asi vydal na maximum, protože v kabině to po zápase vypadalo, že ho budeme muset křísit.

Vypíchl byste někoho za výkon?

Budu asi chválit celé mužstvo, vůbec bych to nechtěl individualizovat, ale Buchtič (David Buchta) odehrál z mého pohledu výborný zápas. Měl i šance a je škoda, že to nepotvrdil brankou. Ewe (Ewerton) hrál taky dobře, hlavně bych chtěl ale pochválit celou obranu. Tedy až na tu jednu situaci, kdy měli velkou gólovku. S tou si ale výborně poradil Domino Holec. Ale jinak jsme pracovali dozadu velice poctivě a soupeře jsme do ničeho nepustili. Jsem rád za další nulu.

Ovlivnilo nějak sestavu to, že se v neděli v Karviné nebude hrát?

Vůbec jsem neuvažoval nad tím, že bych někoho šetřil. Vyhráli jsme sice doma 5:1, ale už jsem zažil zápasy, kdy se soupeř chytí první situací, dá gól a narostou mu křídla. To jsme nechtěli v žádném případě dopustit. Proto jsem nechtěl spekulovat, že bych někoho šetřil. Byli jsme rozhodnutí pouze v tom, že půjde do brány Domino Holec a Markýze (Jakuba Markoviče) necháme odpočinout. To byla jediná naše myšlenka. Dále jsme chtěli vyzkoušet Chaluše a Frydrycha ve čtyřobráncovém systému a myslím, že to fungovalo velice dobře.

Poločas nedohrál Jiří Boula, jak je na tom?

Nebude to myslím nic vážného. Dostal koňara do oblasti kyčle. Věřím, že to bude jen naražené, a máme před dalším zápasem dostatek času na to, aby se zotavil. Myslím, že to bude dobré.

Bude postup velkým impulzem do další fáze sezony?

Vyhráli jsme jednoznačně v tom dvojzápase (7:1) a sebevědomí týmu tím určitě naroste. Odvetu na hřišti soupeře jsme odehráli s čistým kontem, což je taky pozitivní, a nálada je o to lepší. Většina kádru už svou příležitost dostala a nezklamali, takže věřím, že se to přenese i do dalších utkání.

Ve třetím předkole půjdete na FC Kodaň, co o soupeři víte?

Je to tým, který hrával několikrát Ligu mistrů, je tam spousta reprezentantů, takže kvalitní tým. Ale já pořád tvrdím, že ve fotbale je možné všechno. Favoritem v tom dvojutkání nebudeme, ale uděláme všechno, abychom postoupili. To je náš cíl a na to se budeme soustředit. Čeká nás dvakrát devadesát minut plus nastavení. Na to se připravíme a uvidíme, jak to dopadne.