Hlavní obsah

Penalty už nejsou fotbal. Na hráče ale naštvaný nejsem, říká Hapal

Přišel do tiskového střediska, smutně se pousmál a přiznal, že se mu utkání, které jeho tým ztratil až v pokutovém rozstřelu, ani příliš hodnotit nechce. Trenér Baníku Pavel Hapal věděl, že jeho tým byl k postupu přes favorizovanou Kodaň velmi blízko. Porazil ji 1:0, v penaltovém rozstřelu ale Baníkovci selhali a nedali čtyři z pěti pokusů a prohráli v nich 1:2.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Zleva Lukas Lerager z FC Kodaň a Tomáš Rigo z Ostravy

Článek

Před vyprodaným Městským stadionem (14458 diváků) Ostravané smazali zásluhou gólu Erika Prekopa jednobrankový náskok Kodaně z úvodního utkání 3. předkola Konferenční ligy ve 42. minutě a odvetu po výhře 1:0 dovedli až k pokutovým kopům. V nich je štěstí ale opustilo, neuspěli ve čtyřech pokusech (nedali J. Klíma, Ewerton, Frydrych a Chaluš, proměnil jen Kubala) a s evropským pohárem, který hráli znovu po čtrnácti letech, se po třetím předkole po souboji s FC Kodaň rozloučili.

„Rozhodla dovednost, penalty. Když bych měl hodnotit fotbal, tak jsme odehráli výborný zápas, který musel se líbit. Kluci hráli skvěle. Stálo nás to hodně sil a věřím, že to na nás nezanechá stopy,“ soukal ze sebe Hapal.

Na hráče, kteří v penaltovém rozstřelu selhali, naštvaný nebyl. „Taky jsem kdysi proti Barceloně z pokutového kopu neuspěl a dodnes to mám omlácené o hlavu (Sparta v březnu 2000 hostila v osmifinálové skupině Ligy mistrů Barcelonu a v 88. minutě měla za stavu 1:1 výhodu pokutového kopu. Hapalovu slabou střelu brankář Hesp vyrazil a Barcelona vzápětí přidala vítězný gól Gabrim),“ připomněl Hapal.

„Nejsem na ně naštvaný. Penalty už nejsou fotbal. V zápase jsme byli devadesát minut jasně lepší. V prodloužení měl obrovskou šanci Tanko, ale trefil jen boční síť. Škoda, že se nám nepovedlo přidat druhý gól,“ litoval trenér Baníku.

V první sérii pokutových kopů neuspěl Jiří Klíma, ale ani Orri Oskarson. Na druhou rundu se chystal Ewerton, jeho exekuci ale odložila nevídaná taškařice s lahví domácího brankáře Jakuba Markoviče, po které dostal žlutou kartu už vystřídaný Erik Prekop.

„Markýz měl na lahvi napsané, kam soupeř kope penalty. Jejich gólman to zahodil za rohový praporek, tak jsem se tam rozběhl, že mu ji podám. Jejich hráč (Clem) tam ale doběhl dříve a rozhodčí mi za to, že jsem tam běžel, dal žlutou,“ popisoval Prekop.

„Možná nás tím chtěli rozhodit,“ přidal se Markovič.

A možná se to i povedlo, protože Ewerton poslal následně balon z puntíku nad branku, stejně jako ve čtvrté sérii Frydrych a v páté Chaluš. „Co budou říkat ostatní mě nezajímá, v zápase jsme byli lepší a k těm penaltám nemuselo dojít, příležitostí přidat druhý gól jsme měli dost. Ale často jsme trefili spoluhráče, nebo Tanko v prodloužení boční síť,“ připomněl Hapal situaci ze 101. minuty, kdy část fanoušků už slavila druhou branku v kodaňské síti.

Baník potřetí v sezoně doma nedostal gól, k postupu přes loňského osmifinalistu Ligy mistrů to bylo ale málo. Závěrečné předkolo si zahraje Kodaň a utká se se skotským Kilmarnockem, jenž po domácí remíze (2:2) zvítězil na hřišti norského Tromsö 1:0.

„Pokud budou kluci i nadále hrát tak, jako předvedli v tomto dvojzápase, nemusejí se bát nikoho. Dokázali se vyrovnat evropskému týmu, který hrál Ligu mistrů, a má velké zkušenosti, které my nemáme. Není důvod mít hlavy dole. Naopak. Kluci, kteří před rokem a půl skoro nehráli ligu nyní přehráli evropského soupeře. To je výborná vizitka,“ řekl Hapal.