Hlavní obsah

Fanoušci nosí dlouhé vousy. Baník si vzal v Evropě čtrnáct let volna

Čtrnáctileté čekání je u konce. Fotbalový Baník Ostrava ukončil minulou ligovou sezonu na 4. příčce, která mu zajistila návrat do pohárové Evropy. Slezský klub se do ní vrátí čtvrtečním zápasem 2. předkola Konferenční ligy proti arménskému FC Urartu (od 19 hodin).

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Trenér Baníku Ostrava Pavel Hapal, vzadu záložník Jiří Boula

Článek

„Není v klubu moc lidí, kteří si zápasy evropského poháru pamatují. Je to pro většinu kádru něco nového. To ale nic nemění na tom, že chceme přes arménského soupeře přejít,“ řekl trenér Baníku Pavel Hapal.

Zároveň připomněl, že proti čtvrtému týmu arménské ligy v minulém ročníku jeho tým čeká těžká šichta. Urartu prošlo do 2. předkola přes Tallinu Kalev, kterou porazil 2:0 a 2:1. „Je to technické mužstvo, má zažité krátké kombinace na jeden dva dotyky, s míčem nemají vůbec žádný problém. Viděli jsme je v obou zápasech úvodního předkola a víme, že některé věci, a neprozradím jaké, jim ale problémy dělat mohou. Toho bychom chtěli využít,“ uvedl trenér Ostravy.

„Arménská liga se ještě nehraje, takže jsme rádi, že jsme je mohli vidět v ostrém utkání. Ty zápasy byly dost odlišené a trochu nás překvapilo, že v tom venkovním utkání vypadali lépe než doma v odvetě. Tam neměli tolik šancí,“ pokračoval Hapal.

Baník hrál utkání evropského poháru naposledy v srpnu 2010, kdy jej ve 3. předkole Evropské ligy vyřadil běloruský Mogilev (0:1 a 1:2). S nadsázkou řečeno, fanoušci, kteří se neholili, mají vousy až po pás. Poté zažil i zlé časy v podobě sestupu a fanoušci na bitvy na evropském poli jen smutně vzpomínali. A o dalších snili. „Těší mě, že jsem u toho, kdy se Baník do pohárů vrátil. Klub, a hlavně jeho fanoušci si to po těch letech už opravdu zasloužili a my se vynasnažíme, aby to byl návrat úspěšný. Věřím, že si diváci najdou cestu na stadion a pomohou nám v tom,“ pozval fanoušky na stadion Hapal.

Jeho tým má co napravovat, protože sezonu nezačal dobře. V úvodním kole na hřišti Bohemians 1905 prohráli Ostravané 1:2. „Určitě nějaké změny uděláme,“ plánuje kouč, jenž nemůže počítat jen se zraněným stoperem Davidem Lischkou.

Na první domácí zápas sezony je prodáno takřka 11 tisíc vstupenek. „Stejně jako se těšíme my, tak se těší i fanoušci. Věřím, že budou z naší strany odměnění. Budeme si chtít pro odvetu připravit co nejlepší výchozí pozici, především ale budeme chtít doma zvítězit. V minulé sezoně si fandové těch výher moc neužili a my jim to dlužíme,“ zdůraznil Hapal.

Baník Ostrava naposledy v evropském poháru

EVROPSKÁ LIGA UEFA 2010/2011

Dněpr Mogilev (Bělorusko) - Baník Ostrava 1:0 (0:0)

Branka: 63. Zeňkovič.

Sestava Baníku: Daněk - Řezník, Neuwirth, Bolf, Neves - Lukeš, Marek, Frejlach - Pilík (46. Šenkeřík), Varadi, Zeher (69. Šmejkal). Trenér Miroslav Koubek

Baník Ostrava - Dněpr Mogilev 1:2 (1:1)

Branky: 26. Řezník - 24. z pen. Jurčenko, 70. Zeňkovič. 4812 diváků

Sestava Baníku: Daněk - Řezník, Neuwirth, Bolf (83. Greguš), Neves - Frejlach, Marek, Hušbauer (66. Pilík) - Lukeš, Varadi, Šmejkal (46. Šenkeřík). Trenér Miroslav Koubek

Trenér Baníku zároveň poukázal na to, že chyby se v poháru jen těžko napravují. „Není to liga, kdy můžete špatný výsledek v dalších zápasech odčinit. Tady to jde hůře. Bude to o sebevědomí, vnitřní motivaci,“ řekl Hapal.

Velkou motivací může být pro Ostravany i případný soupeř v další fázi soutěže. V něm by v případě postupu narazili pravděpodobně na dánský FC Kodaň. „Los jsme sledovali ale v kabině se Kodaň neskloňuje, což je dobře. Hráči jsou soustředění na čtvrteční zápas. Kodaň je kvalitní tým, ale také oni ještě musí přejít přes jednoho soupeře (Magpies z Gibraltaru), byť je předpoklad, že postoupí. Pokud bychom na sebe narazili, byli bychom v opačné roli, než v jaké jsme teď, kdy můžeme být považováni za favorita,“ nastínil Hapal.