Hlavní obsah

Trenér Anglie baví internet. Nejprve ho fanoušci potkali v ulicích, následně geniálním tahem poslal Albion do finále

Život fotbalového trenéra je jako jízda na horské dráze. Vyprávět by o tom mohl lodivod anglické reprezentace Gareth Southgate, do včerejšího večera nejkritizovanější kouč Eura. Po postupu do finále mistrovství Evropy, ke kterému přispěl skvělým střídáním, je vynášen do nebes. Fanoušky navíc baví i video před zápasem, kdy v ulicích Dortmundu potkali jeho dvojníka.

Sestřih zápasu Nizozemsko - AnglieVideo: Česká televize

Článek
Fotogalerie

Na hlavu anglického trenéra se od začátku turnaje snášela kritika, nutno podotknout, že zasloužená. Albion, nabitý hvězdami světového fotbalu, sice turnajem postupoval dál, šlo ale především o předvedenou hru, která se nelíbila. Kouč naordinoval svým svěřencům defenzivní styl, který nebavil.

Na nevýrazné výkony ze skupiny navázali Ostrované i ve vyřazovací části. Nejprve v osmifinále, kdy v nastavení druhého poločasu odvraceli vyřazení se Slovenskem, aby následně na začátku prodloužení rozhodli o postupu. Lépe na tom nebyli ani ve čtvrtfinále, kdy po nudném výkonu zvládli penaltový rozstřel se Švýcarskem.

Až přišlo na řadu semifinále. Spousta anglických fanoušků se obávala, že Southgate opět tým sváže taktickými úkoly. Ještě, než se však na svoje miláčky a jejich kouče mohli podívat na stadionu, potkali bývalého reprezentanta v ulicích Dortmundu. Tedy, ne přímo jeho, ale naprosto věrného dvojníka, který vypadal jako přesná kopie třiapadesátiletého Angličana.

Video, na kterém fanoušci zachytili místního policistu, se ihned stalo hitem internetu. Příznivci Albionu muže zákona rychle obklopili a začali pět ódy na vlastního kouče. Strážník vše vzal s humorem a diváci tak mohli pokračovat směrem na stadion.

Na něm mohli především v první půli sledovat nejlepší výkon svých krajanů na letošním Euru. A když vše spělo do prodloužení, sáhl kritizovaný Southgate k překvapivému střídání. V 81. minutě stáhl kapitána Harryho Kanea a Phila Fodena, nahradil je Olliem Watkinsem a Colem Palmerem.

Tento tah se ukázal jako geniální. Palmer našel pasem do vápna právě Watkinse, který přízemní dělovkou poslal Albion do druhého finále Eura v řadě. Z kritizovaného kouče se stal jedním tahem opěvovaný hrdina. Bude mít Southgate stejně šťastnou ruku i v neděli?

EURO 2024 v Německu

Letošní mistrovství Evropy ve fotbale se odehrálo v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila. Titul mistrů Evropy získali Španělé po vítězství 2:1 nad Anglií ve finále.