Hlavní obsah

Máme nakročeno k lepší budoucnosti, věří expert. Hašek si hýčkal devět Lvíčat

Češi na Euru končí. Po prohře 1:2 s Tureckem se loučí s fotbalovým šampionátem s pouhým jedním získaným bodem. Ve STUDIO EURO na Sport.cz hodnotil poslední zápas Haškova družstva expert Michal Horňák. Ten poukázal na fakt, že Česko má mladé hráče a v budoucnosti může z nově nabitých zkušeností čerpat.

STUDIO EURO s Michalem Horňákem.Video: Sport.cz

Článek

Vždy není vše tak černé, jak by se mohlo zdát. Český národní tým sice na fotbalovém šampionátu skončil, ale pro nejmladší mužstvo na Euru se jedná o pořádnou dávku nových zkušeností. Ty může zužitkovat hned v nadcházející kvalifikaci na mistrovství světa.

„Je to samozřejmě neúspěch, že jsme nepostoupili. Už když jsme viděli složení naší skupiny, bylo jasným cílem jít do vyřazovací fáze. Bohužel se tak nestalo. Máme ale nakročeno k lepší budoucnosti. V týmu je dost hráčů, kteří ještě před rokem hráli za reprezentaci do jednadvaceti let,“ říkal Michal Horňák.

Ve skutečnosti jde o těchto devět fotbalistů, kteří v posledním cyklu kvalifikace nastoupili za Lvíčata: Vítězslav Jaroš, Matěj Kovář, Tomáš Vlček, Robin Hranáč, Lukáš Červ, Martin Vitík, Matěj Jurásek, David Jurásek a Pavel Šulc. Věkem do této kategorie spadal i Adam Hložek, který ale již působil výhradně v A týmu.

Střetnutí s Tureckem se už od dvacáté minuty nevyvíjelo pro český tým podle jeho představ. Po dvou žlutých kartách musel do sprch odejít Antonín Barák.

„O průběhu zápasu rozhodla brzká červená karta. Na takové úrovni to je obrovský handicap. Musím ale hráče pochválit za to, jak to zvládli. Turky jsme nepouštěli do vyložených šancí a v defenzivě jsme hráli výborně,“ podotkl expert.

Sestřih utkání Česko - TureckoVideo: Česká televize

Turecko, i přes zmíněný dobrý výkon Čechů v obraně, šlo do vedení ve druhé polovině zápasu, když se prosadil Hakan Calhanoglu. Naději na nutné vítězství pro tým trenéra Ivana Haška ale vykřesal vstřelenou vyrovnávací brankou Tomáš Souček.

„Po gólu jsme ožili. Turci vypadli z role a byli jsme lepší. Oni hodně odkopávali a měli jsme náznaky i dalších šancí. Bohužel už žádná z nich neskončila v síti. Potom, když se snažíte rozhodnout, je to těžký, což se potvrdilo v nastavení, když Turecko vstřelilo rozhodující gól,“ podotkl vicemistr Evropy.

Byť Turci drželi postup ve svých rukách a neměli sebemenší důvod k nedisciplinovanosti, jejich horká krev se projevila. Během druhé půle totiž posbírali hned devět žlutých karet.

„Je to o psychice. Vedli 1:0 a vše jim hrálo do karet. My jsme na hřiště poslali další útočníky, vyrovnali a náhle se u Turků začala projevovat nervozita. Už si nedovolili to, co předtím a z tlaku vyplynuly i žluté karty,“ vysvětlil Horňák veliký počet trestů.

Po závěrečném hvizdu se ještě do sebe pustili hráči na hřišti a s červenou kartou odešel z utkání útočník Tomáš Chorý. Může trenér se šarvátkou na hřišti vůbec něco dělat?

„V momentě, kdy zápas skončí a hráči se začnou pošťuchovat, trenér je na to krátký. Bylo to vyhrocené, Turci provokovali, a proto se stalo to, co se stalo,“ vracel se k roztržce čtyřiapadesátiletý kouč.

I přes prohru českého nároďáku a vypadnutí z Eura se ve střetnutí s Turky našly pozitivní výkony. „Velmi dobře zahrál Provod v první půli. Hložek dvakrát vystřelil a dostal se do šancí, neměl to pak ale už jednoduché. Líbila se mi i obrana, která i po vyloučení zahrála skvěle. Opakuji se, ale vše ovlivnila Baráková červená karta. Hráči už pak museli hrát úplně jinak, než původně měli,“ dodal Horňák.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

  2 : 0 Německo - Dánsko 2 : 0 dohráno
20240629T21 : 00:00+0200
Německo vs. Dánsko
Německo vs. Dánsko
Německo
Dánsko
  2 : 0 Švýcarsko - Itálie 2 : 0 dohráno
20240629T18 : 00:00+0200
Švýcarsko vs. Itálie
Švýcarsko vs. Itálie
Švýcarsko
Itálie
  Anglie - Slovensko dnes 18 : 00
20240630T18 : 00:00+0200
Anglie vs. Slovensko
Anglie vs. Slovensko
Anglie
Slovensko
  Španělsko - Gruzie dnes 21 : 00
20240630T21 : 00:00+0200
Španělsko vs. Gruzie
Španělsko vs. Gruzie
Španělsko
Gruzie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.