Hlavní obsah

Smolař Lukaku, odepřeli mu už třetí gól. Takové ofsajdy neberu, nechápe expert

Aktualizováno

Má obrovský pech. Skoro by mohl útočit na krále střelců, jenže gól, který by prošel kontrolou VAR, ještě nedal. Belgický útočník Romelu Lukaku prožívá nešťastné mistrovství Evropy ve fotbale, podobně jako český obránce Robin Hranáč, byť smůla se na něj lepí na opačné straně hřiště. VAR sebral na turnaji hřmotnému střelci už tři góly, o neuznané brance proti Rumunsku se čile debatuje. „Jsem frustrovaný z toho, že jsme z fotbalu udělali forenzní vědu. Řeší se milimetry,“ vydechl Ange Postecoglou, trenér anglického Tottenhamu, v televizním studiu.

Sestřih zápasu Belgie–RumunskoVideo: Česká televize

Článek

Belgie vyhrála nad Rumunskem 2:0, uklidňující druhou trefu mohla zaznamenat dřív než v 80. minutě. V 63. minutě skvěle narýsoval přihrávku Kevin De Bruyne a Romelu Lukaku perfektní ranou překonal Florina Nitu.

Jenže zasáhlo video, které odhalilo, že belgický útočník se v době přihrávky nacházel v ofsajdu. O centimetry, možná o milimetry. Za rumunským obráncem byl podle grafiky VAR o kousek špičky své nohy a asi o kůži na koleni.

Experti nad neuznáním branky kroutí hlavou. „Jako útočník nebudu nikdy schopný akceptovat takový ofsajd, zvlášť když při nabíhaní útočníků mluvíme o výhodě,“ divil se ve studiu ITV Sport Ian Wright, bývalý šutér Anglie a Arsenalu. „Ne, tohle nikdy jako ofsajd nepřijmu,“ zdůraznil ještě jednou Wright.

„Myslím, že kdyby ten gól padl a nebyla by k dispozici ofsajdová technologie, nikdo by nic neřekl,“ pokračoval v podobném duchu Postecoglou. „Navíc kdy došlo ke kontaktu s míčem v dobře přihrávky? Vidíme jen konec té akce,“ dodal kouč Tottenhamu.

„(Technologie) hru změnila. Nejsem jejím fanouškem, ale je tu a používá se. Jediné pozitivum podle mě je, že to dělají rychle,“ řekl ještě Postecoglou.

Lukaku už v prvním zápase proti Slovensku, které Belgie prohrála 0:1, vstřelil dvě branky. Ani jedna nakonec neplatila. Při první trefě stál v ofsajdu, ve druhém případě VAR našel dotek ruky při zpracování Loise Opendy, který mu nahrával. „Tři sebrané góly VAR je brutální, nechtěl bych být v jeho kůži. Nedokážu se vžít do jeho situace,“ komentoval ve studiu ČT bývalý český záložník David Kobylík, jakou smůlu Lukaku má.

Jak jedna z největších hvězd Belgie vše prožívá? „Je z toho samozřejmě nešťastný, na druhou stranu si myslím, že je rád, že jsme vyhráli, ať to bylo jakkoliv. Po celý zápas měl na náš výkon velký vliv, připsal si i asistenci. Nemyslím si, že fotbal je jen o statistikách, ale také, co předvádíte na hřišti. A lidé, kteří sledují naše zápasy, vědí, že nám přináší hodně,“ uvedl spoluhráč Jeremy Doku.

Před třetími zápasy mají všechna mužstva ve skupině E tři body, Belgie se poměří s Ukrajinou a Slovensko s Rumunskem.

  0 : 0 Francie - Belgie 0 : 0 58. min Živě
20240701T18 : 00:00+0200
Francie vs. Belgie
Francie vs. Belgie
Francie
Belgie
  Portugalsko - Slovinsko dnes 21 : 00
20240701T21 : 00:00+0200
Portugalsko vs. Slovinsko
Portugalsko vs. Slovinsko
Portugalsko
Slovinsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.