Hlavní obsah

Do Saúdské Arábie jsem nešel za penězi. Gerrard sklízí posměch

Měl špičkovou kariéru jako fotbalista, slušně započal i trenérskou dráhu. Po prvním vyhazovu z Premier League ale Steven Gerrard opustil Evropu a kývl na nabídku ze saudskoarabské ligy. „Finančně jsem zajištěný na dlouhou dobu. Do Saúdské Arábie jsem nešel za penězi,“ tvrdí legenda Liverpoolu v interview pro The Telegraph.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Rangers Steven Gerrard během utkání základní skupiny Evropské ligy v Praze proti Spartě.

Článek

Posadil se před kameru v zeleném tričku s nápisem AL-ETTIFAQ, který od loňského léta trénuje. Pro ujasnění, česká transkripce používá verzi al Ittifák.

Bylo zjevné, že se rozhovorem v renomovaném britském médiu pokouší po delším čase trochu napravit veřejné mínění a vysvětlit pohnutky, proč kývl na nabídku, která ze sportovního hlediska moc nedávala smysl.

Podle reakcí na sociálních sítí lze směle pochybovat, že se mu to zcela povedlo. Spíš sklízí posměch.

„Hrály peníze nějakou roli? Ano,“ připustil v delší zpovědi bývalý anglický záložník. „Byl to jediný důvod? Na milion procent ne.“

Šejkové lákají fotbalové superstar na snové výdělky a slyší na to zejména ty, jejichž hvězdné dny zvolna zhasínají. Proto překvapilo, že vábení loni neodolal i Gerrard, jenž se ve 44 letech stále řadí mezi mladé a perspektivní trenéry.

Přesun na jiný světadíl rozebírala někdejší ikona Liverpoolu i s Alexem Fergusonem, legendárním koučem konkunrentů z Manchesteru United.

„Na konci kariéry si chci být jistý, že jsem vyzkoušel různé příležitosti. Nevsázel jsem na jistotu a nezůstal v komfortní zóně. Chci přemýšlet jinak,“ obhajuje Gerrard.

Jeho smýšlení zaráží. Po konci hráčské kariéry se profiloval jako nadějný začínající kouč. Z liverpoolské mládeže zamířil k Rangers, s nimiž vyhrál skotský titul. Na podzim 2021 dostal laso z Premier League, kam jej přetáhla Aston Villa.

V zavedeném klubu nevydržel ani rok. Flek ho stál mizerný rozjezd sezony na podzim 2022, kdy z úvodních 10 zápasů nasbíral 11 bodů. Angličtí novináři připomínají, že současný kouč Aston Villy Unai Emery dostal Aston Villu do Ligy mistrů, ač zůstala neměnná kostra týmu, kterou tvoří Ollie Watkins, John McGinn nebo Douglas Luiz.

Ale zpět k Gerrardovi. Po první neblahé trenérské zkušenosti rychle změnil směr. Vyměnil obdivovanou Anglii s narvanými stadiony za saúdskoarabskou soutěž, která leckde místní ani nezajímá.

Průměrné návštěvy al Ittifáku hrajícího na stadionu pro 35 tisíc lidí se nepřehouply přes osm tisíc. Sportem si Saúdská Arábie spíš před světem leští pochybnou pověst, na což opakovaně upozorňují experti.

Gerrardův zaměstnavatel sídlící u hranic s Bahrajnem navíc nepatří jako například Ronaldův al Nassr mezi kvartet prominentních klubů spadajících do státního investičního fondu.

Gerrardův loňský úpis ale přesvědčil, že al Ittifák posílil Georginio Wijnaldum z PSG, Jack Hendry z Brugg, Demarai Gray z Evertonu nebo kapitán Liverpoolu Jordan Henderson.

Anglický reprezentant ale v Arábii vydržel jen půl roku. „Respekutuju jeho rozhodnutí a jako člověka ho mám rád,“ líčí Gerrard. „Byl jsem z toho ale zklamaný. Pro žádného trenéra není ideální, když v sezoně ztratí kapitána. Jordanovi jsem to řekl.“

Zatímco Henderson a jeho blízcí nepřivykli odlišné kultuře a podnebí, Gerrard v rozjeté sezoně prodloužil smlouvu až do roku 2027. S týmem obsadil šesté místo, když po bezvadném rozjezdu v posledních 12 duelech vytěžil jedinou výhru.

V rozhovoru pro The Telegraph Gerrard přiznal, že v sezoně odmítl dvě nabídky z klubů bojujících o udržení v Premier League. „Už bylo pozdě. Tým by měl málo času na povzbuzení a reakci,“ mínil.

Anglická média dál Gerrarda řadí ke zlaté generaci anglických hráčů, kteří ale neuspěli jako trenéři. Patří k nim Frank Lampard nebo Wayne Rooney. Gerrard s nápravou trenérské reputace bude dál pokračovat v arabském světě.

„Věřte mi, fotbal beru stále naprosto vážně,“ dodává.

Související témata:
Steven Gerrard
Saúdská fotbalová liga
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.