Hlavní obsah

Den D pro Slavii. Máme to ve svých rukách, říká Trpišovský o odvetě posledního předkola

Ve třetím předkole v klidu přešli přes Dnipro a čtvrté načali výhrou 2:0 nad fotbalisty Luhansku. Projdou slávisté do Evropské ligy? Čtvrteční večer a odveta v polském Lublinu rozhodne. „Klíčem k postupu bude naše nastavení,“ tuší trenér Jindřich Trpišovský.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slávistický trenér Jindřich Trpišovský vyhlíží rozhodující bitvu o Evropskou ligu s Luhanskem. Vršovický tým si do polského Lublinu přivezl náskok 2:0.

Článek

Lublin (od našeho zpravodaje) - Už není cesty zpátky. Lepší z dvojzápasu Slavia vs. Luhansk dostane vstupenku do podzimní Evropské ligy, horší spadne do Konferenční ligy. „Snad budeme spokojenější my,“ doufá Trpišovský.

Jaký průběh zápasu čekáte? Bude podobný jako v Praze, kde jste dlouho dobývali sveřepou defenzivu?

V první řadě věříme, že navážeme na výkon z úvodního zápasu. Už v první půli soupeř dvakrát vykopával míč z prázdné branky. Bylo až neuvěřitelné, že skóre 0:0 vydrželo tak dlouho. Luhansk se z utkání v Edenu určitě poučí, navíc v týdnu změnil trenéra. A může si říkat, že po první porážce už nemá co ztratit, v tom to pro něj může být jednodušší.

A pro vás?

Chceme hrát jako doma, ovšem každý zápas má jiný průběh. Potřebujeme mít kvalitu v ofenzivě i defenzivě. A hodilo by se nám, kdybychom využili většího prostoru za soupeřovou obranou, který očekávám.

Může se hra Luhansku ještě nějak proměnit kvůli tomu, že rezignoval trenér Nenad Lalatovič?

Máme zprávy, že tým má vést jeho dosavadní asistent. Zároveň jsme se připravovali na variantu, že tým už převezme nový trenér z Ukrajiny (povýšený asistent Mladen Bartulovič později nástup nového kouče Valerije Kryvencova, o němž se spekuluje, dementoval - pozn. red.). Těžko říct, jak to ve čtvrtek bude. Každopádně nový kouč preferuje jiný styl, v takovém případě bychom počítali se změnou rozestavení. Ale…

Ale?

Pořád platí, že to máme ve svých rukách. Musíme se soustředit na stejné herní principy jako v prvním zápase. Potřebujeme soupeře donutit k tomu, aby reagoval on na nás, nikoliv obráceně.

Sestřih fotbalového zápasu Evropské ligy mezi Slavií Praha a LuhanskemVideo: O2 TV Sport

Velkým tématem Slavie je produktivita: v prvním duelu s Luhanskem jste čekali na první gól do 81. minuty a v nedělní lize s Jabloncem (1:1) jste se trefili jen jednou. Co s tím?

Vždycky záleží na rozpoložení hráče v daném momentu. Mimochodem, v úterním tréninku pod tlakem zahrávalo pět hráčů 25 penalt, z toho 23 bylo bezpečně proměněných. Ovšem v zápasech jsme dvě penalty nedali… Základ je trefovat branku. Platí, že i špatná střela na branku může skončit gólem, zatímco sebelepší střela mimo gólem nikdy neskončí. Přáli bychom si scénář jako v prvním zápase s Dniprem, kdy nám první dvě střely skončily gólem. Musíme si za tím jít, soustředit se a dobře to provést.

Před chvílí jste mluvil o penaltách. Šel by na ni proti Luhansku znovu útočník Václav Jurečka, jenž v neděli selhal v Jablonci?

Hlásil mi, že na penaltu klidně půjde znovu. Bylo to sympatické gesto, nemůžete hráče odstřelit po jednom zápase. I on byl mezi tou pěticí, která na tréninku kopala penalty. Proměnil všech pět. Dostal sprchu, ale neschovává se. V odvetě s Luhanskem bude patřit do trojice hráčů určených na penaltu. Má skvělá data, i v Jablonci připravil dvě tutovky. Góly přijdou. Věřím, že se Venca na konci sezony bude blížit číslům z minulého ročníku.

Už v odvetě třetího předkola s Dniprem jste měli v Košicích víceméně domácí prostředí a fanoušci se chystají i do Polska, byť jich tentokrát podle všeho bude o něco méně. Co vy na to?

V neděli se mě v Jablonci televizní kameraman ptal, proč je za námi tolik fanoušků, a hrozně se divil. I pro mě je to neuvěřitelné. Cestování není jednoduché časově ani finančně, fanouškům se obrovsky klaním. Kluci jsou už na velkou podporu lidí na stadionu zvyklí, a pokud se zápas podaří, mají příjemný pocit, že někoho potěšili. Je to pro nás ohromně důležité.

Související témata:
  3 : 0 Slavia - Plzeň 3 : 0 dohráno
20240921T19 : 00:00+0200
Slavia vs. Plzeň
Slavia vs. Plzeň
Slavia
Plzeň
  2 : 3 Teplice - Ostrava 2 : 3 dohráno
20240921T16 : 00:00+0200
Teplice vs. Ostrava
Teplice vs. Ostrava
Teplice
Ostrava
  1 : 0 Karviná - Jablonec 1 : 0 dohráno
20240921T16 : 00:00+0200
Karviná vs. Jablonec
Karviná vs. Jablonec
Karviná
Jablonec
  3 : 0 Hradec Králové - Slovácko 3 : 0 dohráno
20240921T13 : 30:00+0200
Hradec Králové vs. Slovácko
Hradec Králové vs. Slovácko
Hradec Králové
Slovácko
  Ml. Boleslav - Pardubice dnes 13 : 00
20240922T13 : 00:00+0200
Ml. Boleslav vs. Pardubice
Ml. Boleslav vs. Pardubice
Ml. Boleslav
Pardubice
  Olomouc - Dukla dnes 15 : 30
20240922T15 : 30:00+0200
Olomouc vs. Dukla
Olomouc vs. Dukla
Olomouc
Dukla
  Č. Budějovice - Sparta dnes 15 : 30
20240922T15 : 30:00+0200
Č. Budějovice vs. Sparta
Č. Budějovice vs. Sparta
Č. Budějovice
Sparta
  Liberec - Bohemians dnes 18 : 30
20240922T18 : 30:00+0200
Liberec vs. Bohemians
Liberec vs. Bohemians
Liberec
Bohemians