Hlavní obsah

Ostrá kritika současného fotbalu. Stává se z něj jen byznys, tvrdí známý trenér

Aktualizováno

Fotbal přestává být tím, co býval. S tímto názorem se ztotožní řada fanoušků, ale i samotných aktérů nejpopulárnějšího sportu na světě. Své si k tomu během Copa America řekl i argentinský trenér ve službách uruguayské reprezentace Marcelo Bielsa. „Fotbal má více a více diváků, ale hra je stále méně atraktivní,“ řekl ostře zkušený kouč.

Foto: Julio Cortez, ČTK/AP

Marcelo Bielsa se pustil do kritiky. Fotbal se podle něj stává méně atraktivním.

Článek

Bielsovi vadí komerční přístup k fotbalu. Osmašedesátiletý kouč, který v minulosti vedl například Leeds United či Lazio Řím, se obává, že kopanou ničí zrychlená doba. „Fotbal není jen pětiminutový sestřih nejlepších momentů. Fotbal je mnohem víc. Je to kulturní projev, způsob sebevyjádření,“ uvedl.

„To, co z fotbalu udělalo sport číslo jedno, se z něj vytrácí. Jednou přestane záležet na tom, kolik lidí fotbal sleduje. Pokud nebude cílem číslo jedna nabídnout divákům dobrou podívanou, stane se z toho jen byznys. Ubyde taky hráčů, které bude radost sledovat a samotný fotbal nebude zábavný,“ upozornil Bielsa na tiskové konferenci před zápasem s Brazílií. Uruguay tohle střetnutí zvládla a po penaltách postoupila do semifinále Copa America.

El Loko, jak se také Bielsovi přezdívá, se rozvášnil i nad kritikou evropského vlivu na jihoamerický fotbal. Jako příklad použil sedmnáctiletého brazilského útočníka Endricka, který se pro příští sezonu připojí k Realu Madrid.

„Fotbal je jedna z mála věcí, kterou chudí lidé v Jižní Americe měli, už ale nemají. Protože v 17 letech Endrick, křídelník z Palmeiras, odchází ze své vlasti do Evropy,“ stěžoval si trenér Uruguaye, která právě tým sedmnáctiletého Endricka v čtvrtfinále eliminovala a postoupila do další fáze mistrovství Jižní Ameriky.

„Pokud si vzpomenete na vznik Sao Paula s výborným trenérem a týmem plným brazilských reprezentantů, podívejte se, co se stalo s chudým jihoamerickým fotbalem,“ pokračoval Bielsa, který poukázal na fakt, že z Jižní Ameriky hráči odchází v brzkém věku a kvalita tamního fotbalu tak klesá.

Bývalý kouč Leeds United nezapomněl připomenout ani legendy, které se na evropských hřištích v historii prosadily. V rodné vlasti však zanechaly tučnou stopu.

„Určitě víte, že Rai, Carlos, Ronaldo, Cafu či Pintado byli všichni hráči, kteří v Evropě byli za hvězdy. Předtím než ale odjeli ze své rodné vlasti, odehráli dvě finále Copa Libertadores,“ uzavřel Bielsa svou kritiku.

Jeho Uruguay se 11. července představí v semifinále Copa America proti Kolumbii. Naposledy se do finále probojovala v roce 2011, kdy také celý jihoamerický šampionát vyhrála.