Hlavní obsah

Skandál na Copa América. Rozhodčí odmítl podat ruku kapitánovi USA

Aktualizováno

Dvě prohry ve skupině zastavily cestu USA do vyřazovací fáze na domácím šampionátu Copa América. Závěrečná porážka s Uruguayí pořádně zamávala s americkým kapitánem Christianem Pulisicem. Důvodem byly kontroverzní verdikty peruánského rozhodčího, který po závěrečném hvizdu americkému útočníkovi ani nepodal ruku. „Nemůžu uvěřit tomu, co jsem viděl,“ říkal zklamaně Pulisic.

Foto: Ed Zurga, ČTK/AP

Christian Pulisic nebyl po vypadnutí Spojených států z Copa Ámerica spokojený s výkonem rozhodčího Kevina Ortegy.

Článek

Kapitán Spojených států po prohře neskrýval své rozhořčení, které pramenilo z několika rozhodnutí sudích. Jedním takovým verdiktem byla i jediná branka v zápase, kterou vstřelil v 66. minutě Mathías Olivera.

Zdálo se, že uruguayský obránce byl v ofsajdové pozici, když obdržel tečovanou přihrávku hlavou, ale VAR situaci posvětil a hlavního sudího Ortegu si ani nepozval k monitoru. Kontroverzních rozhodnutí však bylo v zápase víc, ať už to byly sporné karetní tresty či otočené situace.

Je tedy logické, že se Američané, kteří šampionát letos pořádají, pořádně zlobili. Kapitán Christian Pulisic po utkání vehementně gestikuloval právě k rozhodčímu Ortegovi, aby běžel za fotbalisty Uruguaye, zřejmě slavit.

Útočník AC Milán se však brzy uklidnil a na usmíření zamířil k pánům, kteří rozhodovali zápas, s podáním ruky. Ortega, na rozdíl od svých kolegů, odmítl gesto na usmířenou a ruku kapitánovi USA nepodal. To vzbudilo vlnu emocí na sociálních sítích a fanoušci volají po trestu pro rozhodčího.

Sudí Ortega se však terčem zájmu kritiků nestal poprvé. V květnu roku 2022 stál v centru dění skandálu po zápase mezi Bocou Juniors a bolivijským klubem Always Ready. Argentinský celek tehdy vyhrál díky sporné penaltě 1:0 a po utkání policie našla v kabině rozhodčích několik darů od vítězného klubu. Zástupci Bocy Juniors však přiznali, že se jednalo o přátelské gesto a Ortega vyvázl bez trestu.

Pulisic na pozápasové tiskové konferenci dštil síru. Moc dobře si ale uvědomoval, že za vypadnutím jeho celku nestojí jen funkcionáři, ale především výkony, které nebyly uspokojivé.

„Upřímně chci říct, že tohle jsem ještě neviděl. Nemůžu uvěřit tomu, jak se rozhodčí v tomto zápase choval. Není to však důvod, proč jsme prohráli. Z domácího turnaje nejsme mimo hru kvůli sudím,“ uznal.

Fotbalisté USA se naposledy do vyřazovací fáze turnaje probojovali v roce 2016, kdy skončili čtvrtí. Na šampionátech v roce 2019 a 2021 Spojené státy chyběly.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.