Hlavní obsah

Šílená dohra semifinále Copy América. Hvězda Uruguaye se rvala s fanoušky

Uruguay skončila na Copě América po prohře 0:1 s Kolumbií v semifinále. Zápas měl však ošklivou dohru. Po závěrečném hvizdu vyběhli fotbalisté Uruguaye na tribunu, kde se připojili do hromadné bitky fanoušků.

Foto: Julia Nikhinson, ČTK/AP

Po semifinálovém zápase mezi Uruguayí a Kolumbií se strhla bitka.

Článek

Fanoušci Kolumbie na stadionu Bank of America v Charlotte si po vítězství užívali oslavy a řadou nehezkých slov „ocenili“ hvězdného útočníka Darwina Núňeze. Údajně měly být od podporovatelů vítězného celku uráženy a šikanovány také rodiny hráčů.

Z ochozů létaly židle, čepice či plechovky. Navíc už probíhala hromadná bitka mezi fandy obou táborů. Núňez se nezdráhal a vydal se na tribunu chránit svoji rodinu i čest. K němu se připojili i Ronald Araújo z Barcelony a José Maria Giménez z Atlétika Madrid.

Nejaktivnější z hráčů byl právě Núňez, který dal ruce do předního gardu a neohroženě vyrazil do vřavy. Kamera zachytila, jak rozdal a zároveň schytal několik přesných úderů.

Vyhrocenou situaci až po více než deseti minutách rozehnali policisté, kteří hráče dovedli zpět na hřiště. Celý svět obletělo také video, jak útočník Liverpoolu Núňez po celé události drží svého syna a utěšuje ho po nehezkém zážitku.

Zatímco kolumbijští hráči slavili, fotbalisté poraženého celku pro své vlastní bezpečí zůstali se svými příbuznými na hřišti ještě dalších dvacet minut po zápase.

Kapitán Uruguaye José Giménez zmínil, že on a jeho spoluhráči vyběhli na tribuny, aby chránili své rodiny. „Je to katastrofa. Naše rodiny byly v nebezpečí. Museli jsme se dostat na tribunu, abychom vytáhli naše blízké s malými dětmi, novorozenci. Bylo to hrozné, nebyl tam ani jeden policista,“ řekl pro TUDN.

Jihoamerická fotbalová konfederace vydala po zápase prohlášení, ve kterém uvedla, že důrazně odsuzuje násilí.

„Naše práce je založena na přesvědčení, že fotbal nás spojuje svými pozitivními hodnotami. U nás není místo pro nesnášenlivost a násilí na hřišti i mimo něj,“ uvedla organizace.

Samotné semifinále fotbalového mistrovství Jižní Ameriky rozhodla jediná trefa, kterou si připsal kolumbijský záložník Jefferson Lerma. Na jeho branku mu nahrával James Rodríguez, který zaznamenal už šestou asistenci na šampionátu, čímž překonal rekord Lionela Messiho. Uruguay hrála celý druhý poločas v početní výhodě. I tak na šampionátu ale končí.