Hlavní obsah

Kopali dvě penalty, hvězda Brazilců si přesto stěžuje: Sudí jsou vždy proti nám

Po mdlém vstupu do turnaje Copa América se probrali. Jak fotbalisté Brazílie jako celek, tak jejich největší superstar Vinícius Júnior. Po bezbrankové remíze s Kostarikou nasázeli čtyři branky Paraguayi, dvě z nich právě 23leté křídlo. Po zápase ale Vinícius kromě spokojenosti s výsledkem dal najevo i vztek na sudí. I přesto, že Brazilci v utkání zahrávali dva pokutové kopy.

Foto: Lucas Peltier, Reuters

Vinícius Júnior se raduje ze vstřelené branky.

Článek

„Copa América je pokaždé těžký turnaj. Ať už kvůli hřištím, která nejsou v dobré kondici, nebo kvůli rozhodčím. Chovají se zvláštně, nepískají jasné fauly na nás, otáčejí verdikty. Ale musíme to celé vyhrát, pak teprve můžeme mluvit,“ utrousil Vinícius. Sice tím reagoval na dotaz ohledně nepovedeného vstupu do turnaje proti Kostarice, ale i tak byla jeho ostrá odpověď překvapivá.

Navíc po duelu, kdy Brazilci dostali dvakrát možnost skórovat z penalty, pokaždé po ruce některého z Paraguayců. Lucas Paquetá napoprvé selhal, šancí na reparát ale nepohrdl.

Jeho parťák Vinícius zažil jeden z nejpovedenějších, možná vůbec nejlepší zápas za národní mužstvo. Poprvé v kariéře se mu za výběr své země podařilo skórovat více než jednou. Viníciusovy statistiky v reprezentaci totiž ani zdaleka nepřipomínají monstrum, které v dresu Realu Madrid děsí elitní evropské defenzivy v Lize mistrů i španělské nejvyšší soutěži.

Číselné vyjádření? 32 zápasů, pět branek a pět asistencí. Na plejera takového formátu nic oslnivého. Pro doplnění, v uplynulé sezoně za Bílý balet naskočil do 39 utkání s bilancí 24+11.

„Těší mě, že se mi tenhle duel povedl. Hrál jsem skvěle, ukázal jsem, co ve mně je. Vím, že se můžu ještě zlepšit a pomoci nároďáku o něco více. Za Brazílii se mi občas nedařilo, ale pokaždé jsem se snažil odvést maximum,“ přemítal Vinícius.

„Byl perfektní. Efektivní, přímočarý, dynamický, dostával se do dobrých prostorů. Ukázal svoji důležitost pro reprezentaci,“ chválil kouč Dorival Júnior.

Brazílii zbývá odehrát ještě závěrečný skupinový duel proti Kolumbii. Pokud zvítězí, do čtvrtfinále turnaje postoupí z prvního místa. Na rivala z Argentiny v čele s Lionelem Messim ale pravděpodobně narazí až v případném finále. Pavouk je poskládaný tak, že dva historicky nejúspěšnější jihoamerické celky se dříve potkat nemohou.