Hlavní obsah

Jsou to koloniální pokrytci. Viceprezidentka hájí fotbalisty, kteří zpívali rasistickou píseň

Dál a dost bizarně se rozvíjí fotbalová aféra, která přesahuje světadíly. Žádá se omluva od božského Messiho, rozjíždí se šetření, padají první hlavy. Oč jde? Argentinští fotbalisté po triumfu na turnaji Copa América zpívali rasistickou píseň o Francii. Po stížnostech tamních autorit se vyšetřuje argentinský záložník Enzo Fernández, který provokativní video živě přenášel na Instagram. Jeho se ale veřejně zastává viceprezidentka země.

Foto: Rebecca Blackwell, ČTK/AP

Argentinští fotbalisté slaví vítězství na turnaji Copa América, jejich oslavy rozjely mezikontinentální aféru.

Článek

„Žádná kolonialistická země nás nezastraší kvůli fotbalové písni nebo za to, že říkáme pravdu, kterou si jinde nechtějí přiznat. Přestaňte předstírat rozhořčení, pokrytci! Enzo, jsem s tebou!“ vzkázala přes sociální síť X Victoria Villarruelová.

Skandál vyvolala píseň, v níž argentinští šampioni při spontánních oslavách v autobuse zpívali o francouzských fotbalistech a jejich africkém původu. Obratem se ozvalo francouzské ministerstvo sportu i někteří fotbalisté, tamní fotbalový svaz žaluje Argentince.

Případ vyšetřuje FIFA a disciplinární řízení s Enzem zahájila i Chelsea, která loni za něj vysázela 120 milionů eur (zhruba tři miliardy korun).

Jedná se o dost nepříjemnou a delikátní záležitost. BBC připomíná, že kabinu s Argentincem sdílí hned sedm Francouzů tmavé pleti.

Fernández se už veřejně omluvil a zástupce tajemníka z argentinského ministerstva pro turismus a sport Julio Garro navrhl, ať se k omluvě připojí i šéf tamního fotbalového svazu a kapitán reprezentace Lionel Messi.

Jenže to zase dopálilo výstředního prezidenta Argentiny Javiera Mileie, který zařídil Garrův vyhazov. Tedy oficiálně tajemník rezignoval.

„Velmi se omlouvám, pokud můj komentář někoho urazil. Nikdy to nebylo mým záměrem, a proto jsem dal k dispozici svou rezignaci,“ oznámil Garro.

Aféra se dál vyvíjí a bude zajímavé sledovat, koho smete, kdo se do ní zapojí a jaké bude mít rozuzlení.