Hlavní obsah

Průšvih šampionů. Zpívali o Afričanech z Francie. Hromadí se stížnosti: Rasismus!

Rozmohl se nám tady takový nešvar… Červencové oslavy fotbalových šampionů způsobují mezinárodní skandály. Po Španělech burácejících o přivlastnění Gibraltaru na sebe upozornili Argentinci. Po triumfu na turnaji Copa América si v autobuse notovali popěvek, který rasisticky urážel Francouze. „Nepřijatelné, navíc se to opakuje,“ zlobí se francouzská ministryně sportu Amelie Oudeaová-Casterová.

Foto: Rebecca Blackwell, ČTK/AP

Argentinci slaví vítězství na turnaji Copa América.

Článek

"Hrají za Francii, ale jsou z Angoly.

Matka je Nigerijka, otec Kamerunec.

V pase ale mají Francie."

Chytlavý, ale provokativní popěvek vznikl předloni po dechberoucím finále mistrovství světa, v němž Argentina po remíze 3:3 a penaltovém rozstřelu porazila Francouze. Už tehdy vzbudil emoce a nyní jej Argentinci zpívali o víkendu po finálové výhře 1:0 v prodloužení s Kolumbií.

Část bujaré oslavy při cestě autobusem živě přenášel na Instagramu argentinský záložník Enzo Fernandez. Video se okamžitě rozšířilo po sociálních sítích, kde ho sdílel i francouzský spoluhráč z Chelsea Wesley Fofana: „Fotbal v roce 2024: Rasismus bez zábran.“

Ozvala se i Francouzská fotbalová federace, která ve španělštině zpívaný text považuje za rasistický a diskriminační.

„Vzhledem k závažnosti šokujících poznámek, které jsou v rozporu s hodnotami sportu a lidskými právy, se prezident federace rozhodl kontaktovat svůj argentinský protějšek i organizaci FIFA,“ uvedla francouzský svaz v úterním prohlášení.

„Prezident Philippe Diallo co nejdůrazněji odsuzuje nepřijatelné rasistické a diskriminační poznámky na adresu hráčů francouzského týmu v rámci písně, kterou zpívají hráči a příznivci argentinského týmu.“

Francouzská ministryně sportu připomněla na síti X, že Argentinci pějí song zřejmě velmi rádi. „Chování je nepřijatelné, protože se opakuje,“ vzkázala Oudeaová-Casterová. „A jaká je reakce FIFA?“

Vedení světové federace se zatím nevyjádřilo. Šéf FIFA Gianni Infantino v květnu prohlásil, že fotbal a jeho 211 národních federací musí mít k rasismu nulovou toleranci a slíbil, že prohřešky a nepřístojnosti bude monitorovat speciálně zřízená skupina.

Aktuální rivalita mezi Argentinci a Francouzi započala v osmifinále světového šampionátu 2018, kde pozdější šampioni vyřadili Argentince. Německá veřejnoprávní DW připomíná, že problematický song se zaměřuje i na hvězdného Kyliana Mbappého, kterého častuje homosexuálními nadávkami.

Současné dění se jeví trochu zvláštně. Argentinci si ve zlatém veselí notovali píseň o soupeři, na kterého na turnaji Copa América ani nemohli narazit.

Není to jediná zlatá kontroverze, která se řeší. Napodobili tím v podstatě španělské fotbalisty, kteří při oslavách titulu z evropského šampionátu skandovali nevhodný popěvek o přisvojení cizího území. „Gibraltar je španělský,“ zpíval do mikrofonu hvězdný záložník Manchesteru City do mikrofonu.

Ostatně i argentinský hříšník Enzo Fernandez po neuváženém zveřejnění záběrů vzal zpátečku a na sítě umístil omluvu. Odvolával se, že jej vtáhla euforie oslav.

„Chci se upřímně omluvit za video zveřejněné na mém instagramovém kanálu při oslavách národního týmu. Píseň obsahuje vysoce urážlivé výrazy, pro které neexistuje žádná omluva,“ napsal ve zjevně uhlazené reakci.

„Stojím proti diskriminaci ve všech formách. Video, Okamžik a slova neodrážejí moje přesvědčení ani můj charakter. Je mi to opravdu líto.“

Zůstává zatím nejasné, zda zlatým Argentincům nenapaří FIFA flastr. A už se nedozvíme, jaká nálada zavládne v kabině Chelsea, až se Enzo potká s Francouzem Fofanou.