Hlavní obsah

Cigaret se nevzdám! Brankář Barcelony obhajoval svůj zlozvyk

Chytal za Arsenal, AS Řím i Juventus. Brankáři Wojciechu Szczesnému ale kromě nutností, jako jsou například rukavice či kopačky, dělají po celou kariéru společnost i krabičky cigaret. Což zůstane v platnosti i nyní, když po krátké pauze podepsal smlouvu s Barcelonou. „Kouření je čistě moje věc. Nic měnit nebudu,“ rezolutně pravil 34letý fotbalista, když se jej jeden z novinářů tázal na jeho zlozvyk.

Foto: Alberto Lingria, Reuters

Brankář Wojciech Szczesny ještě za dob působení v Juventusu

Článek

Příběh polského gólmana v posledních měsících se dá považovat za poněkud turbulentní. Na konci uplynulého ročníku pověsil kopačky na hřebík, po sedmi letech v dresu Juventusu jej nelákala žádná jiná výzva. Jenže v září se Barceloně vážně zranil Marc-André ter Stegen, jednička mezi tyčemi.

Stalo se tak již po konci přestupního období, slavný celek se tak musel poohlížet jen po volných hráčích. Uvažoval o řadě jmen, údajně i Jiřím Pavlenkovi a Tomáši Vaclíkovi. Ale když Szczesny nabídl, že opráší gólmanské propriety a vrátí se do fotbalového kolotoče, padla volba na něj.

Borec, který má na kontě 84 startů za reprezentaci, proslul kromě skvělých zákroků i jako jeden z aktivních kuřáků mezi fotbalisty. V rozhovoru pro španělské Mundo Deportivo tak padl dotaz, zdali se neřesti nehodlá vzdát. Vždyť řada lékařů by potvrdila, že cigarety a výkonnost na top úrovni neplatí za ideální kombinaci…

Jenže Szczesny má jiný názor, potvrzený osobními zkušenostmi. „Do toho, co dělám v osobním životě, nikomu nic není. Věřím v to, že na hřišti mě cigarety nijak neovlivňují. Naopak, v tréninku pracuji dvakrát tak tvrdě,“ pravil polský brankář. „Snažím se jen vyvarovat kouření před dětmi, abych jim nedával špatný příklad. Ale když mě někdo vyfotí, jak si venku zapálím, není to můj problém. To jsem prostě já, byl jsem takový po celý život,“ doplnil.

Szczesny přitom není jediným profíkem, který si rád dopřeje cigaretu. Jeho kuřáckým parťákem byl ještě v AS Řím Radja Nainggolan, v českém fotbalovém rybníčku pak můžeme vzpomenout na někdejšího ofenzivního šikulu Jiřího Štajnera.

Mladší generace ale preferují jiné formy užívání nikotinu, hlavně z důvodu vlivu kouření na plíce. Fenoménem poslední doby mezi sportovci jsou například sáčky s tabákem (tzv. snus), případně nikotinové pytlíčky, které se shodně umisťují pod ret. Podle anglických médií na nich ujíždí každý pátý profesionál v zemi.

Související témata: