Hlavní obsah

Sázkařská mafie řádí v Česku. Horší situace je jen v Brazílii

Nejen kauza kolem Romana Berbra ukázala, že český fotbal se korupčních afér zdaleka nezbavil. O mnohých se nemluví, jiné řeší Policie ČR a některé zůstanou už navždy nevyřešené či neobjasněné. V match fixingu patří Česko k negativní špičce světového žebříčku. I proto se v Praze koná speciální konference Interpolu, která se ovlivňování sportovních zápasů věnuje.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Zleva policejní prezident Martin Vondrášek a Tomanobu Kaja z Interpolu po briefingu v rámci konference o problematice zmanipulovaných sportovních utkání.

Článek

Brazílie a hned poté Česká republika. Co by za to fanoušci fotbalu či jiných sportů dali, aby jejich reprezentace patřila k absolutní elitě. V oblasti match fixingu však nejde o pochvalnou statistiku. Švýcarská společnost Sportradar, která monitoruje podezřelé sázky, uvádí, že tuzemsko je na druhém místě v počtu zkorumpovaných utkání na světě.

„Je to smutné, ale celému fenoménu se intenzivně věnujeme. I proto se u nás koná celosvětová konference Interpolu. Více než 100 delegátů ze 46 zemí bude v Praze řešit i konkrétní případy, které často probíhají na územích více států. Mnohdy to funguje tak, že například u nás je ovlivněný zápas, v jiném státě sídlí sázková kancelář a na dalším místě ve světě se sází,“ vysvětlil policejní ředitel Martin Vondrášek.

Pro upřesnění: Sportradar v minulém roce upozornil v Brazílii na 109 podezřelých aktivit, v Česku mělo jít o 67 případů a u třetích Filipín o 65.

Důležité je připomenout, že se nejedná vždy jen o fotbal. Populární mezi podvodníky jsou i jiné sporty. Především ty, které nejsou tolik na očích a mají popularitu v asijských zemích.

„A už vůbec nejde vždy o nejvyšší soutěže. Ty jsou hlídané profesionálními delegáty či rozhodčími a jsou také medializované. Většinou se podvody dějí v nižších soutěžích. Na konferenci Interpolu se vyjma Fotbalové asociace České republiky podílí i tenisová, pingpongová a basketbalová federace, kde jsou podezřelé sázky také velmi časté,“ upozorňoval Vondrášek.

Čtrnáctého ročníku konference Interpolu, který se koná v Praze, se účastní i předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval či šéf Národní sportovní agentury Ondřej Šebek.

„Je to pro nás zásadní věc. Sport je postavený na principech fair play, takové věci však jeho podstatu ničí. Snažíme se pracovat nejen na potírání trestné činnosti, ale i prevenci. Díky konferenci se můžeme hlouběji dostat do problematiky a promluvit si s největšími odborníky,“ uvedl Kejval.

„Match fixing je jednou z pěti oblastí, které se v Národní sportovní agentuře věnujeme, stejně jako potírání dopingu, snahy o zajištění genderové vyváženosti či kultivace diváckého prostředí,“ doplnil Šebek.

Všichni aktéři, kteří se účastnili tiskovky před zahájením konference Interpolu, se shodli, že základem pro potlačení jakýchkoliv snah o zmanipulování výsledků je prevence.

„V první řadě musíme s pomocí NSA a nejrůznějších sportovních svazů nabádat trenéry, aby vychovávali už děti k tomu, že ovlivňovat výsledek není správné. Poté budou vědět, že když za nimi v osmnácti letech někdo přijde s tím, že mají ovlivnit zápas, tak se obrátí na policii a skutek oznámí. To je pak nejjednodušší cesta, jak zabránit match fixingu,“ myslí si ředitel Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jiří Mazánek.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Slavnostní zahájení celosvětové konference o problematice zmanipulovaných sportovních utkání v Praze.

A jaký je nejběžnější model ovlivňování? „Sázky probíhají často v asijských zemích na zápasy například třetí fotbalové ligy. Ve spoustě případů se jedná o to, zda bude v závěrečných minutách roh či jak dopadne závěr utkání. Nesází se miliony eur, většinou jde o tisíce. Problém je ale v množství sázek,“ dodal Mazánek.

Právě NCOZ se podílela na vyšetřování mediálně známé kauzy Šváb, která se týkala ovlivňování zápasů na Fotbalové asociaci České republiky. Do aféry byl zapleten i bývalý místopředseda asociace Roman Berbr. Veškeré rozsudky jsou však zatím nepravomocné a většina účastníků se odvolala.

„Byť to jsou zatím nepravomocné tresty, tak kauza na FAČR byla úspěšná. Máme tam řadu trestů za ovlivňování zápasů,“ říká ředitel NCOZ.

Konference Interpolu v Praze se účastní přes sto delegátů ze 46 zemí. Přítomný je také koordinátor pro finanční kriminalitu v Interpolu Tomonobu Kaja. Zasedání potrvá do čtvrtka.

Související témata:
Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ)
Interpol