Hlavní obsah

Zbrojovka zlákala do vedení dalšího bývalého reprezentanta

Změny ve druholigové Zbrojovce pokračují. Přesně dva týdny po angažování Martina Jiránka coby sportovního ředitele dotáhl fotbalový klub z Brna příchod další významné osobnosti. Do řízení sportovního úseku se zapojí odchovanec a někdejší reprezentant Jan Polák.

Foto: Michal Beránek / CNC, Profimedia.cz

Jan Polák v dresu brněnské Zbrojovky

Článek

Třiačtyřicetiletý brněnský rodák se ve Zbrojovce sejde se svým talentovaným synem Danielem, který ve druhé nejvyšší soutěži pravidelně nastupuje. Polákův příchod je součástí zásadních změn ve vedení klubu, k nimž po změně vlastnické struktury v posledních týdnech dochází.

„Honza je obrovskou osobností s velkými zkušenostmi. Známe se dlouhou dobu, potkávali jsme se společně už v mládežnických reprezentacích. Vedle nesporných fotbalových kvalit a znalostí u něj cením především tah na bránu, stoprocentní zaujetí, schopnost pojmenovat a diskutovat i nepříjemná témata,“ sdělil Jiránek.

Právě takovými lidmi se chce v první fázi svého působení obklopit. „Navíc se jedná o odchovance, brněnského rodáka a někoho, komu aktuální stav ani budoucí vývoj Zbrojovky nejsou lhostejné,“ poukázal sportovní ředitel.

Polákův příchod souvisí s angažováním asistenta Pavla Zavadila. „Zatímco Pavel je součástí trenérského realizačního týmu áčka, Honza bude kromě komunikace s hráči také zabezpečovat a řešit správný chod prvního týmu. Navíc by měl být komunikačním i odborným pojítkem mezi prvním týmem a nejstarší dorosteneckou kategorií U19,“ vysvětlil Jiránek.

Polák se v úterý setkal s hráči i realizačním týmem, do konce týdne se už zapojí do práce. „Jsem neskutečně rád, že jsem byl Martinem Jiránkem a (generálním manažerem) Janem Mynářem osloven v rámci projektu, který ve Zbrojovce rozjíždějí. Líbí se mi jejich vize, nasazení i racionální očekávání,“ uvedl.

Zbrojovka je ve druhé lize aktuálně třetí od konce jen o bod před posledním Varnsdorfem. „Za dobu své profesionální kariéry jsem potkal mnoho trenérů i manažerů a věřím, že dokážu přispět k nastavení fungujícího prostředí v rámci kabiny i celého týmu. Těším se,“ dodal Polák.

Za Zbrojovku si připsal celkem 172 startů, jako defenzivní záložník v jejím dresu vsítil sedm branek. Působil také v Německu a Belgii. Je mistrem Evropy do 21 let z roku 2002, za seniorský národní tým odehrál celkem 57 utkání. Pod trenérem Karlem Brücknerem se zúčastnil mistrovství světa 2006 v Německu a o dva roky později byl součástí týmu na Euru v Rakousku a Švýcarsku.