Hlavní obsah

Zbrojovka má nového majitele

Aktualizováno

Novým majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stala Regionální hospodářská komora Brno, nyní vlastní 95 procent klubu. V zádech má investiční skupinu OneCap. Informoval o tom předseda Regionální hospodářské komory Ladislav Chodák na setkání s médii.

Foto: FC Zbrojovka Brno

Fotbalisté Zbrojovky se radují v druholigovém zápase s Jihlavou z vítězného gólu. Ilustrační foto

Článek

Příští týden na pondělní valné hromadě by také mělo dojít ke změnám v představenstvu klubu. Jak velkým? V klubu už najisto po jednom roce skončí sportovní ředitel Zdeněk Psotka, který dal k 31. srpnu výpověď. „Když koupíme firmu, které se nedaří, vyměníme celé vedení,“ pravil Chodák.

A v Brně to poslední roky skutečně moc nešlape. Jak ve vztahu mezi vedení a fanoušky, tak na hřišti. Po osmi druholigových kolech je Zbrojovka dvanáctá, zvítězila pouze ve dvou případech. Doma vyfasovala například ostudný debakl 1:6 od Varnsdorfu.

Nový majitel, který má pomoci dovést Brno zpět na výsluní, bude podporován silným partnerem. Investiční skupina OneCap má v zádech mimo jiné i Jaroslava Havla, majitele právní kanceláře Havel & Partners. Generálním ředitelem klubu se stane Jan Mynář.

Cena transakce nebyla zveřejněna, do klubu by ale každopádně měly přitéct stovky milionů korun. „Podepsali jsme kupní smlouvu na devadesát procent, máme významného finančního partnera OneCap. Pokud skupina splní požadavky a cíle, jsme ochotni jim v budoucnu předat vlastnictví. Nebráníme se ani spolupráci s dalšími partnery,“ přiblížil Chodák podrobnosti kooperace se skupinou OneCap.

V Brně doufají, že zákulisní otazníky už jsou potíží minulosti. Nyní je ale třeba také vymyslet, co se Zbrojovkou na fotbalovém pažitu. Kdysi tradiční prvoligový celek se topí ve vodách, kam se nikdy nechtěl propadnout. Pomoci by v budoucnu měly i nové posily.

„Přestupní termín byl do 8. září, ten jsme nestihli. Nebudeme nakupovat hráče bezhlavě, ale upínáme se k zimnímu termínu. Do první ligy v probíhajícím ročníku už asi nepostoupíme, v tom dalším to bude povinnost,“ hlásí Chodák.

Věříte, že nový majitel vyvede Zbrojovku Brno z mizérie?
Ano
39,7 %
Ne
60,3 %
Celkem hlasovalo 4687 čtenářů.