Hlavní obsah

Záložník Janetzký sestoupil z první ligy se Zlínem, vrátit se do ní chce se Zbrojovkou

S fotbalisty Zlína sestoupil do druhé ligy, tu ale bude hrát v dresu jiného moravského týmu. Sedmadvacetiletý záložník Jakub Janetzký přesídlil z Baťova města do Brna, které se bude druhou sezonu po sobě pokoušet o návrat mezi elitu.

Foto: FC Zbrojovka Brno

Záložník Jakub Janetzký (vlevo) na tréninku fotbalistů brněnské Zbrojovky.

Článek

„Když mě sportovní manažer Zbrojovky pan Psotka oslovil s vizí, jakou klub má, docela záhy jsme se na podmínkách domluvili. Bavil jsem se i s trenérem Hynkem. Nastínil mně, v jakém rozestavení a jakým stylem by se mělo mužstvo na hřišti prezentovat. Řekl mi, že je vyznavačem kombinačního fotbalu s častým držením míče. To se mi zamlouvá,“ svěřil se Janetzký, který podepsal v novém působišti dvouletý kontrakt.

Ve Zlíně měl ještě smlouvu, avšak jen pro nejvyšší soutěž. „Tím pádem jsem byl po sestupu volný hráč. Manažer ševců Zdeněk Grygera sice projevil zájem, abych tam pokračoval, avšak já jsem usoudil, že po pěti letech už potřebuju změnu,“ tvrdí.

Janetzký upřednostnil přestup do Zbrojovky před nabídkami ze slovenské nejvyšší soutěže. „Nějaký zájem jsem zaznamenal i z české první ligy, ale nedohodli jsme se,“ prozradil.

Pořád ho ještě trápí, jak minulá sezona pro zlínské fotbalisty dopadla. „Je hrozně těžké hodit to za hlavu. Sestup je to nejhorší, co se může fotbalistovi přihodit. Je mi to líto. V žádném případě jsme nechtěli spadnout, avšak poslední ligové zápasy nám bohužel nevyšly,“ ohlíží se Janetzký za nepovedeným závěrem uplynulého ročníku nejvyšší soutěže.

Teď už se ale soustředí na nové angažmá. „První poznatky v Brně jsou super. Tréninky mají stejnou kvalitu jako v první lize,“ cení si. Ví, že minulá sezona Zbrojovce příliš nevyšla. Deváté místo bylo daleko za ambicemi týmu.

„Věřím, že teď to bude jinak. Považuju nás za adepta na postup. Půjdeme si za ním,“ plánuje Janetzký, který má na kontě 172 utkání v elitní české soutěži za Zlín, Jablonec a Opavu. Vstřelil v nich patnáct gólů.

Postupně se v Brně sžívá s novými parťáky. „Víc jsem se znal jen se třemi či čtyřmi kluky. Hlavně s Honzou Hellebrandem, který také působil ve Zlíně, a s Denisem Granečným,“ vybavil si.

Druhou ligu už Janetzký okusil v dresu Opavy před sedmi roky. „Očekávám, že bude hodně soubojová. Budu ale rád, když my se budeme prezentovat techničtějším fotbalem,“ uvítal by, kdyby se v tomto ohledu Zbrojovka odlišovala od dalších mužstev.

Netroufá si předpovědět, zda bude k hlavním uchazečům o přední příčky v nadcházejícím ročníku druhé ligy patřit i jeho bývalý klub. „Zaznamenal jsem, že ze Zlína teď kromě mě odešli i další hráči a že do přípravy naskočilo dost kluků z béčka. Sám jsem zvědav, jakým směrem se ve Zlíně teď vydají,“ přemítá Janetzký.

Související témata: