Hlavní obsah

Po sestupu průvan v kádru. Ševci shánějí za odcházející fotbalisty náhradu

Trenér Bronislav Červenka zůstává, ale fotbalisté Zlína se po devíti letech připravují místo na první na druhou ligu. Sestup z nejvyšší soutěže se výrazně projevil na početnosti kádru. Kouč Ševců má aktuálně k dispozici pouze šestnáct hráčů do pole a tři brankáře.

Foto: FC Zlín

Zlínský kouč Bronislav Červenka na startu letní přípravy přemýšlí, jak nahradí fotbalisty, kteří tým opustili.

Článek

V týmu už chybějí talentovaní mladíci Tom Slončík, který odešel do Plzně, či Alexandr Bužek, jehož zlákala nabídka Slavie. Blízko přestupu do Jablonce je navíc Martin Cedidla. „Odchod Toma byl dopředu jasný. U Buži se uvažovalo, že by u nás mohl zůstat na hostování, avšak tím, že jsme ve druhé lize, tato možnost padla,“ mrzí Červenku.

Na zlínské Letné skončili i fotbalisté, jimž vypršelo hostování. Týká se to krajního obránce Libora Holíka, Bosňana Selmira Pidra a útočníka Tomáše Schánělce. V Baťově městě už nebudou pokračovat také nigerijský útočník Kenneth Ikugar a španělský středopolař Pablo González, jimž vypršely krátkodobé kontrakty. A záložník Jakub Janetzký přestupuje do Brna. Otazník navíc visí nad Vukadinovičem, Fantišem či Bartošákem.

„S něčím takovým jsem počítal. Bylo jasné, že někteří kluci budou přemýšlet po sestupu o všech variantách. Tedy i o odchodu. Tak to většinou bývá. Je to normální proces,“ smiřuje se Červenka s realitou.

Foto: Ligová fotbalová asociace

Tom Slončík se stal objevem sezony. Zlín už ale opustil.

Zlínské vedení pracuje na doplnění mužstva. „Chceme pochopitelně nahradit hráče, kteří už odešli, a možná ještě odejdou. Potřebujeme posily do obrany, zálohy i útoku. Snad budeme mít při jejich výběru šťastnou ruku. Rádi bychom kádr co nejdřív ustálili. Chceme dát dohromady vyvážený tým, který bude konkurenceschopný,“ přeje si trenér.

Červenka dá v letní přípravě šanci nadějným odchovancům Šimonu Poláškovi, Adamu Čížovi, Patriku Kulíškovi či Marku Švachovi. „Kluci podávali v béčku v jarní části MSFL velmi dobré výkony. Příležitost si zaslouží,“ tvrdí.

Zlínský generální manažer Zdeněk Grygera vyhlásil navzdory značnému průvanu v kádru cíl vrátit se hned po roce mezi elitu. „Víme ale, že nás čeká těžká soutěž. Jsou v ní stabilizovaná mužstva, která mají s druhou ligou spoustu zkušeností. To my jich máme méně. Druhá liga je jiná než první. Dost specifická. Musíme se s ní sžít,“ uvědomuje si Červenka.

Ví, o čem mluví, protože na začátku uplynulé sezony vedl ve druhé lize Kroměříž. „Klukům zdůrazním, že je druhá liga bojovná, běhavá a důrazná. Nikdo vám na hřišti nedá ani centimetr místa. Je v ní ovšem místo také pro fotbalovost,“ tvrdí na základě vlastních poznatků.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Nechybí ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetli s Portugalskem, Gruzií a čeká je také zápas s Tureckem.

Nejnovější články

EURO

Ukrajina - Belgie 0:0

Video
SESTŘIH: Belgie ubránila remízu a v osmifinále Eura ji čeká Francie, Ukrajina končí
NačítámNačíst další články