Hlavní obsah

Opava i s Kozákem pomýšlí na postup. Nejsem ale Copperfield, říká Zápotočný

Se smělými ambicemi vstoupí v pátek doma proti Vlašimi do druholigové sezony fotbalisté Opavy. Jak před sezonou uvedl sportovní manažer klubu Martin Latka, Slezané by se rádi do dvou let vrátili do nejvyšší soutěže, odkud vypadli v roce 2020. „Máme dvouletou vizi, kterou chceme jít. I z toho důvodu jsme angažovali na trenérský post Tomáše Zápotočného,“ uvedl Latka.

Foto: Jiří Tomaškovič, Sport.cz

Trenér SFC Opava Tomáš Zápotočný

Článek

Bývalý hráč Sparty Praha či Baníku Ostrava a v minulé sezoně trenér prvoligových Českých Budějovic Zápotočný hozenou rukavici rád přijal. „Chci dostat Opavu do první ligy, kam patří. Bylo by krásné, kdyby se to povedlo hned, ale nejsem David Copperfield. Minule jsme byli šestí a tam bychom se chtěli pohybovat i v tomto ročníku,“ řekl 43letý trenér.

Těsně před startem ligy klub potvrdil dohodu s útočníkem Liborem Kozákem. Jaká je to pro vás zpráva?

Je to obrovská persona. Krásný poznatek byl, že má pořád fakt vynikající zakončení. Potřebujeme, aby byl zdravý, a když bude, tak věřím, že minimálně deset gólů dá. To bychom hrozně potřebovali, protože 36 branek, co dali kluci minulou sezonu, je hodně málo i na druhou ligu. Věřím, že Libor bude klíčový hráč, je to skvělá zpráva a jednoznačně mu věřím.

Výsledkově vám příprava nevyšla, jak ji hodnotíte? Jste dobře nachystaní na ligu?

Hodnotím ji pozitivně. Na nějakou tu letní přípravu jsme měli vlastně měsíc. I z toho pohledu slovní spojení letní příprava ani nepoužívám. Je to normální proces, ty tréninky se nemění, je to jen o nějaké vyšší náročnosti. Na druhou stranu si dobře uvědomuji ty výsledky a nikdy ode mě neuslyšíte, že na výsledcích v tomto období nezáleží. Záleží a kluci to slyšeli ode mě hned od prvního zápasu. Chceme být úspěšní a není možné, abychom v zápasech něco vypustili. Já jsem ale hlavně rád, že se za ten měsíc nikdo nezranil, to je pro mě jako pro trenéra to nejdůležitější. Chybí jen Srubíno (Jaromír Srubek), který si zranění přenesl z minulé sezony. Ale už by měl být v pořádku a od příštího týdne by měl s námi trénovat naplno. Proti Jihlavě už bude možná na lavici a třeba s Brnem v základu. Ale ještě uvidíme, je moc brzo takhle spekulovat.

Ambice Opavy nejsou malé, je na to kabina připravená?

Jednoznačně. Chceme mít tým plný hladových borců, protože jenom to, když musíte o něco bojovat, vás posouvá. Už jsem to říkával i v Budějovicích: nemám rád spokojené pohodlné hráče. Možná se do tehdy některých i dotklo, ale já to myslel jako všeobecný obraz situace v České republice. V ligových mančaftech je vidět pohodlnost, hráči se nechtějí dostat ven, někteří jsou přepláceni… Ale pokud jim to klub, potažmo majitel dá, tak co s tím uděláte. Pro nás trenéry je pak horší s takovými hráči pracovat, protože na ně nemáte žádné páky. Konkurence v týmu je zdravá. My ji ale v Česku nemáme takovou jako třeba v Rakousku či v Německu, proto se přivádějí cizinci. Kluby z těchto hráčů žijí, ale já si myslím, že to je špatně pro náš český fotbal.

I v Opavě jsou zahraniční hráči. Naposledy přišel brazilský talent z Bayernu Mnichov, 19letý záložník Gustavo Telles. Jste spokojen s tím, jaký máte k dispozici kádr, nebo budete usilovat o další posílení?

Ta základní kostra brankář Richter, Janoščín, Blecha, Ondráček, Málek a Libor Kozák tu je a je to bomba! Teď už ji jen potřebujeme malinko doplnit o ty mladé hladové kluky, kteří přidají nadstavbu v rychlosti a kreativitě. Neřeším ale, jestli někdo má 35 nebo 20 let. Já potřebuju, aby mi ukázal na hřišti v každém zápase, že na to má. Nemám problém s tím, postavit osmnáctiletého hráče do základní sestavy.

Vedení klubu vám konkrétní cíle pro sezonu nestanovilo, ale už několikrát zaznělo, že do dvou let chce Opava bojovat o návrat do první ligy. Co bude potřeba pro splnění tohoto přání?

Je potřeba, abychom byli všichni ze začátku trpěliví, protože za měsíc, co tu jsme, toho moc nedokážete. Neumím kouzla, nejsem David Copperfield a věřím, že si to všichni moc dobře uvědomujeme. Něco jsem si v první i ve druhé lize prožil a mám z čeho čerpat. Ale předpokládám, že ten rukopis, který tady chci předat, se objeví třeba za dva, tři, čtyři měsíce nebo třeba za půl roku. Když to řeknu naplno, potřebujeme přežít podzim a v zimě, kdy je přestávka tři měsíce, můžeme jít do detailů. To už budeme vědět spoustu poznatků, znát hráče, můžeme si vytipovat posily a hrát nějakým stylem. To léto je hrozně kraťoučké. Nedělám si vůbec alibi, chci vyhrát hned ten první zápas v pátek (doma od 18 hodin proti Vlašimi), protože vstup do soutěže je hrozně důležitý pro sebevědomí. Hodně rád bych dostal Opavu do první ligy a vím, co by to znamenalo. Zažil jsem to v Ostravě i v Příbrami a jsou to úžasné pocity. Dá se to přirovnat k mistrovskému titulu. Dostat se na bednu, získat placku, to je největší ohodnocení. Nejsou to peníze nebo prémie. Nikdy jsem to takhle neměl nastavené a nemám ani teď jako trenér.

Máte slíbený dostatek trpělivosti?

Mám. Jak řekl Martin Latka (sportovní manažer SFC Opava), jsme na začátku nějakého dvouletého cyklu. Ale moc dobře si uvědomuji, že pokavaď tady udělám deset porážek v řadě, tak tady nemám co dělat.

V Opavě jste se už zabydlel?

Jsem tady na hotelu u basketbalové haly. Na fotbalový stadion to mám jen přes park. Tento týden už bych se ale měl stěhovat do menšího bytu, kde už bych měl mít takovou tu pohodu, klid na práci. Ale i ten hotel, kde bydlím teď, je skvělý.

Opava není vaše první angažmá ve Slezsku. Působil jste v Baníku, s jehož rezervou se nyní potkáte ve druhé lize. Bude to utkání, na které se budete těšit nejvíce, když vaše rodná Příbram sestoupila?

Těším se na všechny zápasy v lize, ale samozřejmě některé budou specifické. Proti Baníku, za který jsem hrál, ale i proti Prostějovu, který vede Radim Kučera, který mě v Ostravě vedl. Taky proti Márovi Niklovi, který vede Žižkov, to bude zajímavé, protože jsme ještě nedávno byli v Českých Budějovicích kolegové. Teď jsme se rozdělili, šli jsme vlastní cestou. Teď v pátek přijede Aleš Majer, trenér Vlašimi, kterého znám dokonale, protože jsem si ho přivedl do Příbrami jako trenéra mládeže. Ale jo, zápas s Baníkem bude takový ten vrchol, protože věřím, že přijde spousta fanoušků a těm klukům vytvoří vlastně prvoligové podmínky. A to je dobře, protože ono to ty hráče vybičuje k většímu nasazení, stoupne jim adrenalin a bude to skvělý zápas. Máme tady fantastický trávník, skvělý stadion a jsem za to hrozně rád, protože k tomu našemu stylu, který budeme chtít předvádět, potřebujeme skoro golfový green. Věřím, že to naši skvělí fanoušci uvidí už v pátek proti Vlašimi.