Hlavní obsah

Návrat legendy. Bývalý reprezentant posilou Opavy

Aktualizováno

Kruh se uzavřel. Bývalý útočník fotbalové reprezentace se po 16 letech vrací do Opavy. Pětatřicetiletý odchovanec Libor Kozák se už v červnu začal se Slezany připravovat na novou sezonu a dnes druholigový celek na klubovém webu oznámil, že s hráčem podepsal roční kontrakt. První start by si mohl připsat již ve druhém kole Chance národní ligy, SFC bude v pátek hostit Zbrojovku Brno.

Foto: Profimedia.cz

Libor Kozák je oficiálně novou posilou Opavy, na snímku ještě v dresu Zlína.

Článek

Kozák nejslavnější část kariéry prožil v Laziu Řím, kam už v 19 letech odešel právě z Opavy. V jeho dresu vyhrál dvakrát Italský pohár, v sezoně 2012/13 se navíc stal nejlepším střelcem Evropské ligy.

Hrál také za Spartu, se kterou v roce 2020 ovládl Český pohár a podělil se o korunu pro krále ligových střelců, Liberec, Slovácko, Zlín nebo v Anglii za Aston Villu. Na kontě má devět reprezentačních startů a dva góly. Naposledy působil v Arezzu ve třetí italské lize, od ledna byl bez angažmá.

„V minulosti jsem vždy říkal, že bych se chtěl do Opavy jednou vrátit. Alfou a omegou všeho byla chuť si ještě zahrát na stadionu v Městských sadech před opavskými fanoušky a také před mou rodinou, zejména před mým tátou a mámou, kteří mě celou kariéru nesmírně podporovali. Takže i proto jsem byl rád, že o mě Opava stála a celý klub, včetně trenéra, o mě projevil zájem. Nechtěl bych znít teď nějak nostalgicky, ale můj návrat do Opavy jsem měl zkrátka vždy v hlavě, protože Opava jako klub je pro mě srdeční záležitostí,“ uvedl Kozák.

Bývalý reprezentační útočník se s Opavou připravoval od začátku léta. „Tím, že jsem už během jara věděl, že varianta mého návratu do Opavy je na stole, tak jsem se po celou dobu snažil udržovat. Věřím, že právě díky tomu jsem přišel už do začátku přípravy ve velmi dobrém fyzickém rozpoložení. Samozřejmě mi ale chybí herní kondice, protože jsem těch utkání v poslední době tolik neabsolvoval a zápas je zkrátka něco jiného než trénink,“ uvedl odchovanec týmu TJ Slezská Hořina Brumovice.

V minulosti jej provázely zdravotní potíže, které výrazně ovlivnily i jeho fotbalovou kariéru. „Momentálně se cítím dobře. Cítím, že jsem silný fyzicky, i to byla jedna z těch mých vlastních podmínek návratu, které jsem si na sebe kladl. Do Opavy jsem se chtěl vrátit zdravý a plný sil, abych byl týmu prospěšný. Nechtěl jsem se vracet, jak se říká vyplivnutý a mít víceméně už po kariéře. To moje odhodlání, motivace a hlad se tady ještě ukázat je obrovský, a třebaže jsem cítil, že ten poslední rok nebo dva mi tohle všechno možná chybělo, tak věřím, že tady to určitě najdu,“ zdůraznil Kozák.

Slezský klub jeho příchod ještě administrativně dotahuje, aby hráč mohl nastoupit už v pátečním utkání 2. kola proti Brnu. „Libor Kozák je obrovská persona. Krásný poznatek z tréninku pro mě byl, že má pořád fakt vynikající zakončení. Potřebujeme, aby byl zdravý, a když bude, tak věřím, že minimálně deset gólů dá. To bychom hrozně potřebovali, protože 36 branek, co dali kluci minulou sezonu, je hodně málo i na druhou ligu. Věřím, že Libor bude klíčový hráč, je to skvělá zpráva a jednoznačně mu věřím,“ radoval se z příchodu zkušeného útočníka trenér SFC Opava Tomáš Zápotočný.