Hlavní obsah

Mladící Sparty a střety s evropskou elitou: zažili kolotoč, ale adaptují se

Měří síly se stejnými kluby jako elitní mužstvo, jen místo seniorských výběrů narážejí na své vrstevníky. Fotbalisté Sparty do 19 let mají zatím v Youth League, obdobě slavné Ligy mistrů, na svém bodovém kontě nulu, naposledy ve středu nestačili na výkvět akademie Manchesteru City (0:3). „Obrovská zkušenost a fotbalová lekce,“ uznává křídelník Daniel Rus.

Foto: AC Sparta Praha

Sparťanský křídelník Daniel Rus (číslo 11) při utkání UEFA Youth League na půdě Manchesteru City, kde mladí Pražané padli 0:3.

Článek

„Byl to docela kolotoč, ale všichni jsme za zkušenosti rádi. Ostudu jsme neudělali,“ přemítá s odstupem pár dní 18letý Rus.

Na první pohled viditelný rozdíl byl například ve fyzické výbavě jednotlivých hráčů. Mladíci City zkrátka měli muskulaturu dospělého jedince. Třeba takový německý křídelník Farid Alfa-Ruprecht, který větral obranu Sparty někdy až neuvěřitelným způsobem.

„Vypadal, že hraje dospělý fotbal tak čtyři roky. Rozdíl ve fyzické stránce byl hodně vidět. Zrovna Ruprecht nám dělal problémy celý zápas. Jejich stopeři rozehrávali v klidu, celkově byli výborní takticky. Hodně mě to překvapilo. Proti takovému týmu jsem asi ještě nehrál,“ přiznává odchovanec Rus, který v pátek podepsal na Letné novou profesionální smlouvu.

„Je to další výborná zkušenost jak pro ty, co hrajeme v Česku druhou ligu, ale obzvláště i pro kluky, co hrají ještě soutěž U19. S takhle kvalitním soupeřem se možná už nikdy ani nesetkáme,“ pravil hned po zápase záložník a kapitán Jakub Tošnar.

Mladí sparťané po úvodní prohře 2:3 se Salcburkem padli 0:3 na Stuttgartu i na City 0:3. I když každý duel psal jiný příběh, minimálně při venkovních utkáních měl zahraniční soupeř komplexně technicky i fyzicky navrch.

Trenér druholigového B-týmu Luboš Loučka, který pracuje primárně s hráči kolem 20 let a často i mladšími, vidí jako jeden z důvodů obecně možnost vybírat si fotbalové talenty.

Foto: AC Sparta Praha

Sparťanský křídelník Daniel Rus (v bílém) při utkání UEFA Youth League na půdě Manchesteru City, kde mladí Pražané padli 0:3.

„Když se budeme bavit o Youth League, Stuttgart, City i Salcburk mohou sáhnout téměř kamkoliv po světě a hráče si přivést. Síto do týmů U19 a U21je pak tak těsné, že proklouznou jen nejlepší kusy. Hráči, se kterými se podle mě počítá i do prvního mužstva. Platí to i u nás na Spartě, ale když vidíte individuální kvalitu třeba City, je stále někde jinde,“ popisuje.

Samozřejmě vedle sbírání zkušeností a poměřování schopností jde o výsledky.

„Všechno nás posouvá, ale jsme ve Spartě a chceme vyhrát každý zápas. V tomto ohledu spokojení nejsme, snad se nám zbylé zápasy více povedou,“ věří Rus před podzimními duely s Brestem, Atléticem a Feyenoordem.

Podle kouče devatenáctky Jana Kopáňka je za uplynulé tři duely vidět určitý progres. „Vidím posun v adaptaci na kvalitu, jakou soupeři v mládežnické Lize mistrů mají.“

„Potkáváme špičkové evropské kluby. Bodově jsme zatím neuspěli, ale věřím, že každý si odnese něco, co ho může posunout dál. Z toho bychom měli čerpat,“ dodává pro klubový web Kopáňko.

Výběr do 21 let, tedy v podstatě B-tým, se pak opět po roce účastní Premier League International Cupu. Zatím prohrál 1:2 s Norwichem, do konce ledna ho čekají ještě vrstevníci z Fulhamu, Manchesteru United a Liverpoolu.

Foto: AC Sparta Praha

Sparťanský křídelník Daniel Rus (v bílém uprostřed) při utkání UEFA Youth League na půdě Manchesteru City, kde mladí Pražané padli 0:3.

„Youth League hrajeme po dlouhé době a obrázek je takový, že týmy jsou o krok až dva před námi. Osobně lépe posoudím právě Premier League International Cup, kde rozdíl není nikterak dominantní. Možná i naopak,“ nastiňuje Loučka.

Jak bylo zmíněno, rezerva Letenských bojuje od sezony 2021/2022 ve druhé nejvyšší české soutěži. Při premiéři skončila 5., následně 7., v minulém ročníku 11. a aktuálně se po 13. odehraných kolech nachází na 12. pozici.

Mladíci se pořádně sžívají s dospělou kopanou. „Na City byla kvalita fotbalu větší než ve druhé lize. Ta je více o soubojích a důrazu než o fotbalovosti,“ myslí si Rus. „V rychlosti a intenzitě sice podobné, ale v takové kvalitě, že se to nedá úplně porovnat,“ dodává Tošnar.

Každopádně poznatky sbírají sparťané i na utkáních velké Ligy mistrů, která jdou vždy večer po svém vystoupení navštívit. Naposledy tedy viděli, jak parta kolem kapitána Filipa Panáka padla na Etihad Stadium 0:5.

„První poločas byl dobrý. City obehrávali na vápně, ale vyložené šance neměli. Když dal pak Erling Haaland krásný gól patou, zlomilo se to. Sice se dotkne míče desetkrát za zápas, ale dá z toho dva góly, to je neskutečné. Osobně se mi strašně líbí třeba Bernardo Silva. Obecně je každý skvěle individuální, pro nás super, že jsme tam mohli být. Nejvíce se mi ale líbili naši fanoušci,“ zdůrazňuje Rus.