Hlavní obsah

Líšeň bude dál hrát druhou ligu na svém stadionu. Brněnský klub to však stojí miliony

Přestože nesplnili povinnost mít v nové sezoně umělé osvětlení, vstoupí fotbalisté Líšně v sobotu domácím zápasem se Zlínem (16.30 h) i do nadcházejícího druholigového ročníku na svém stadionu. Klub z brněnského předměstí využil výjimky, která však bude znamenat třímilionové krácení finančního příspěvku určeného pro jednotlivé účastníky soutěže.

Foto: SK Líšeň

Útočník Jan Silný bude po dvou a půl letech opět oblékat dres Líšně.

Článek

„Navzdory tomu jsme se rozhodli takhle, byť by nám podepsaná smlouva umožňovala nastupovat k domácím druholigovým utkáním na městském stadionu v Králově Poli, kde sídlí Zbrojovka. Na Srbské se ovšem buduje nový trávník, takže jsme o tom ani příliš neuvažovali,“ vysvětlil předseda SK Líšeň Karel Hladiš.

Podle něj má klub pro výstavbu umělého osvětlení hotový projekt i stavební povolení. „Jenže nám chybějí finance. Máme podanou žádost na Národní sportovní agenturu. Jenže při jejím rozhodování dostanou prý přednost novostavby před tzv. opravami,“ netají obavy, že touto cestou Líšeňští potřebné peníze nezískají.

Přesto chtějí Brňané hrát ve své šesté druholigové sezoně významnou roli. „Rádi bychom skončili do pátého místa. Proto jsme přes léto kádr týmu, který nebyl příliš početný, výrazně rozšířili,“ tvrdí Hladiš.

Do Líšně se po dvou a půl letech strávených mj. v Jablonci či ve Zlíně vrátil útočník Jan Silný, který na jaře působil v Kroměříži. Z polského Ruchu Chorzów přišel defenzivní středopolař Jan Sedlák, jenž v minulosti nastupoval za Olomouc či Zbrojovku. Tým doplnili i obránci Pavol Ilko z Vyškova a Václav Dudl z Příbrami, záložník Marek Mach z Prostějova či útočník David Kratochvíla ze Slovácka. Do Jihlavy naopak odešel Slovák Adrián Čermák a zkušený bek David Pašek ukončil ze zdravotních důvodů hráčskou kariéru.

„Konkurence v mužstvu je pochopitelně ku prospěchu,“ pochvaluje si doplnění týmu kouč Líšně Milan Valachovič. Sám je zvědavý, jak si jeho celek v nové sezoně povede. „Můžeme překvapit, nebo se na druhou stranu dočkat třeba i zklamání,“ přemítá.

Jeho mužstvo pocestuje po zahajovacím duelu se Zlínem ve druhém kole do Prahy k zápasu s posíleným Žižkovem. „To je na úvod docela strašidelný los. Vždyť Zlín hrál ještě na jaře první ligu a proti Žižkovu se nám dlouhodobě nedaří,“ připomněl trenér.

Kapitán líšeňských fotbalistů Michal Jeřábek však věří, že jeho tým Ševcům v sobotu první krok na cestě za kýženým návratem mezi elitu před svými příznivci notně ztíží. „Jsme už na utkání se silným soupeřem pořádně natěšení. Doufáme, že nás přijde podpořit hodně fanoušků. Čeká nás hned na úvod velká zkouška. Chceme se na jednoho z hlavních adeptů na postup vytáhnout. Pokusíme se Zlíňany obrat o body,“ předsevzal si devětadvacetiletý stoper brněnského celku.

Související témata: