Hlavní obsah

Kameník věří v inspiraci hokejem. Kouč Vyškova bere při vstupu do baráže jakoukoliv výhru

V jarní části druhé ligy zdaleka nenavázali s obměněným kádrem na famózní podzim, ale i tak si fotbalisté Vyškova podruhé v řadě zahrají baráž o nejvyšší soutěž. Trenéra Jana Kameníka mrzí, že se jeho tým nenaladil na dvojzápas s Karvinou (čtvrtek a neděle) lepším výkonem a výsledkem v Příbrami, kde o víkendu padl 0:2.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Trenér Jan Kameník povede fotbalisty Vyškova podruhé v řadě v baráži o nejvyšší soutěž.

Článek

„Tam jsem s naší hrou nemohl být vůbec spokojený. Bylo to po utkání velké téma. Zároveň jsme ale druholigový ročník už uzavřeli. Teď vstoupíme do úplně jiné soutěže. Čekají nás dva zápasy ve stylu play off. Věřím, že naše nastavení bude úplně jiné a podáme mnohem lepší výkon,“ těší se Kameník na vyvrcholení sezony.

Před rokem Vyškovští v barážovém dvojzápase pořádně potrápili Zlín. Po jednobrankové prohře v Baťově městě ale nedokázali v odvetě překonat soupeřův obranný val. Tentokrát Jihomoravané vstoupí do baráže ve čtvrtek od 18 h v domácím azylu v Drnovicích.

„Jestli bude začínat doma nevýhoda? To ukáže až průběh utkání. Věřím, že ho zvládneme. Za příznivý výsledek budu považovat jakoukoliv výhru, která by nám udržela před odvetou v Karviné reálnou naději na postup. Ještě žádný druholigový celek nikdy v baráži aspoň v jednom utkání nezvítězil. Takže i toto je pro nás výzva, abychom byli první,“ burcuje kouč.

Kameník si ale uvědomuje, že Vyškov narazí na kvalitní tým. „Karvinští jsou na tom velmi dobře běžecky i fyzicky. Jsou rychlí a důrazní. V soubojích jdou někdy až na hranici únosnosti. Po loňském postupu z druhé ligy nabrali zkušenosti a zaslouženě se vyhnuli přímému sestupu,“ charakterizoval soupeře.

Zároveň si je jistý, že motivaci jeho mužstva rozhodně nesnižuje to, že by se Vyškovští v případě postupu museli přestěhovat z Drnovic na stadion, který splňuje podmínky pro první ligu. „Variantu, kde bychom hráli, připravenou máme,“ nechtěl být konkrétní vyškovský generální manažer Zbyněk Zbořil.

„V myslích hráčů stoprocentně převládá touha nastupovat v příští sezoně proti špičkovým českým týmům,“ tvrdí Kameník. „Drnovice budeme muset za čas zřejmě tak jako tak opustit. A třeba by byl postup naopak podnětem pro starosty a zastupitele ve Vyškově a v Drnovicích, aby se do budoucna něco rozhýbalo ve prospěch výstavby nového stadionu. Tak jako nedávno kupříkladu v Pardubicích či Hradci Králové,“ připomněl.

Byl by rád, kdyby si ve čtvrtek našlo cestu do hlediště co nejvíc příznivců jeho mužstva. Navzdory tomu, že vyškovští fotbalisté bodovali na jaře naplno jen třikrát a z posledních pěti druholigových utkání vytěžili pouhý bod.

„Budeme je hodně potřebovat. Hokejové mistrovství světa názorně ukázalo, jak je důležité, když plné tribuny ženou svoje mužstvo. Věřím, že i my odehrajeme poslední domácí duel v sezoně před početnou diváckou kulisou,“ přeje si Kameník.

Uvědomuje si, že nepříliš povedené jaro řadu vyškovských fandů zrovna nenadchlo. „Po nedávném domácím utkání s Líšní jsem se jim ale snažil vysvětlit, že je potřeba to vidět v kontextu a vážit si toho, že jsme se v podmínkách, jaké máme, dostali dvakrát za sebou do baráže. Vždyť jsme za sebou nechali mužstva s bohatou tradicí. Je to úspěch, rozhodně se nemáme za co stydět,“ je přesvědčen.