Hlavní obsah

I tady vládne angličtina. Rezerva Sparty se chystá na derby a trenér přiznává: Občas musím mírnit ego

O komunikaci výhradně v angličtině u elitního mužstva Sparty už zřejmě všichni vědí. Cizí jazyk se ale praktikuje i v druholigové rezervě. „Zvolili jsme si to sami, abychom klukům usnadnili případný přechod výš,“ vysvětluje trenér Luboš Loučka. Zároveň přiznává, že u mladých fotbalistů musí občas mírnit přehnané sebevědomí.

Foto: AC Sparta Praha

Kouč B-týmu Sparty Luboš Loučka i jeho kolegové vedou tréninky v angličtině.

Článek

Zatímco elitní mužstvo i trenérská sestava jsou z velké části tvořeny cizinci, B-tým Letenských je aktuálně z drtivě většiny složený z Čechů. Ano, najdou se výjimky, pokyny v angličtině během tréninku na první dobrou prostě zaujmou.

„Není to nic, co nám někdo nakazuje. Ale veškerá komunikace v A-týmu je v angličtině, a když naši kluci jdou s nimi do procesu, měli by vědět, o čem se mluví. Snažíme se používat stejnou terminologii a obecně mluvit o fotbale podobně,“ popisuje Loučka.

Jde o navázání na dobu, kdy měl mančaft pod sebou aktuální asistent Larse Friise, někdejší finský reprezentant Tim Sparv.

„Prošel jsem Spartou odmala, níže se mluvilo jen česky. Změna nastala až teď v béčku, když jsem přišel právě za trenéra Sparva,“ líčí 18letý křídelník Daniel Rus. „Za mě je to skvělé, pak je v áčku jednodušší porozumět Larsovi Friisovi a obecně realizáku,“ dodává o dva roky starší bek Lukáš Penxa.

„Samozřejmě jsou slova, kterým nerozumím, tak se prostě zeptám. Ale i v angličtině jsem se posunul. Baví mě, chci ji rozvíjet, pro fotbal je strašně důležitá. Máme zahraniční spoluhráče, a jestli se s nimi chcete bavit i o něčem jiném kromě fotbalu, potřebujete mít jazyk na vysokém levelu. Všem nám to prospěje,“ přitakavá Penxa.

Samozřejmě komunikace vychází od trenérů, kteří se v ní také postupně zdokonalují. „Týden co týden jsme na tom lépe,“ pochvaluje si Loučka. A s úsměvem dodává: „Sám nejsem typ angličtináře, co čte Shakespeare v originále. Většina kluků umí lépe než já, měl bych se možná chodit učit za nimi.“

Foto: AC Sparta Praha

Sparťanský křídelník Daniel Rus (v bílém) při utkání UEFA Youth League na půdě Manchesteru City, kde mladí Pražané padli 0:3.

Co kromě zázemí na Strahově a na české poměry nadstandardního servisu má dále rezerva s A-týmem společného?

Třeba to, že na Spartu se každý soupeř vždycky vyhecuje, speciálně připraví. Chce se předvést a v ideálním případě ji porazit.

„Jméno mluví za vše. Sparta je největší klub v Česku, a ať proti nám hraje kdokoliv, je to speciální utkání. Snaží se postavit to nejlepší, ukázat, co umí. My se snažíme o to samé,“ hlásí Penxa. „Přijde mi, že kamkoliv přijedeme, tak z fanoušků a okolí je znát, že nám to chtějí dát sežrat, že udělají všechno pro to, aby nás porazili. Osobně mě to ale baví, jsme zvyklí,“ doplňuje Rus.

Loučka souhlasí, zároveň ale zdůrazňuje, že Sparta se primárně soustředí na sebe. „Máme cestu a principy, za kterými chceme jít. Říkám opakovaně, a s veškerým respektem k ostatním, pro nás je důležité, jak hrajeme my, ne jak mančafty hrají proti nám.“

Zároveň také přiznává, že dres Sparty s sebou místy přináší až přehnané sebevědomí – ego je potřeba mírnit.

Foto: AC Sparta Praha

Krajní obránce rezervy Sparty Lukáš Penxa během tréninku na Strahově

„Občas případy nastanou, ale to je úplně normální na všech úrovních. Není to problém jen mládežnických týmů. Stává se to a podle mě to patří k věku kluků. Pak je na nás, abychom jim ukázali jinou cestu. Aby své ego potlačili ve prospěch týmu,“ přibližuje Loučka.

Spartě B vstup do aktuální sezony Chance Národní Ligy příliš nevyšel. Po 13 odehraných kolech je na 12. pozici se ziskem 13 bodů. „Zejména ze začátku se vždy potýkáme s problémy, což je ale absolutně normální. Hodně kluků je v nových situacích a snažíme se je co nejrychleji adaptovat na dospělý fotbal,“ říká Loučka.

„Co se týče pozice v tabulce, asi jsme od sebe čekali více. Na druhou stranu herní projev je většinou slušný, měli bychom být výše. Nedokážeme si pohlídat konce, nebo naopak nezachytíme úvod,“ analyzuje Penxa.

„Poslední duely jsme ukázali, že na to máme. Výsledky začínají být a doufám, že na ně navážeme. Po běžecké a silové stránce jsme výborně připraveni, ale nabíráme zkušenosti a je pro nás těžší hrát proti Vyškovu, Chrudimi a podobně. Také jsme nevyvíjeli intenzitu, jakou chceme. Ještě musíme dostávat méně červených,“ dodává Rus.

V neděli dopoledne čeká Spartu derby se Žižkovem, které Letenští označili za pražskou klasiku. Celek z centra metropole je v tabulce na čtvrté pozici a těží zejména z gólového příspěvku Tomáše Necida. Pětatřicetiletý útočník se zkušenostmi ze Slavie, Bohemians, Jablonce, CSKA Moskva nebo Turecka či Nizozemska je zatím s 11 brankami nejlepším střelcem soutěže.

Foto: AC Sparta Praha

Krajní obránce rezervy Sparty Lukáš Penxa během tréninku na Strahově

„Když to hodně přeženu, je stejný jako Erling Haaland v Lize mistrů,“ říká s úsměvem Loučka. „Jsou to výjimeční fotbalisté a musíme jim to udělat nejtěžší, jak jen to jde. Ukážeme ho klukům, ale že bychom tím trávili dva dny? Rozhodně ne.“

„Na všechno se připravujeme stejně. Snad přijde více lidí a budou fandit. Atmosféra dělá fotbal ještě hezčím. A samozřejmě Tomáš Necid je velká osobnost,“ těší se Rus.