Hlavní obsah

Fotbalisté Opavy odehrají podzim v Hlučíně

Ligová fotbalová asociace (LFA) vyhověla žádosti klubu z Opavy, aby v nadcházejících zápasech Chance Národní ligy jako náhradní domácí stadion využíval Městský stadion Lumíra Kota v Hlučíně. Důvodem změny jsou rozsáhlé škody, které na opavském stadionu v Lipové ulici způsobily nedávné povodně.

Foto: SFC Opava, Facebook

Voda na stadionu SFC Opava

Článek

„Opavský stadion jsem navštívil osobně, abych se seznámil s rozsahem škod, které na stadionu povodeň napáchala. Realita je bohužel taková, že v blízké době zde nebude možné zápasy Chance Národní ligy hrát. LFA proto po konzultaci s domácím klubem vyhověla jeho žádosti, aby pro svá mistrovská utkání mohl využívat stadion v Hlučíně,“ řekl výkonný ředitel LFA Tomáš Bárta.

Hlučín je od Opavy vzdálen přibližně pětadvacet kilometrů. Městský stadion Lumíra Kota byl naposledy dějištěm profesionální soutěže mezi lety 2005 až 2011, kdy tým FC Hlučín působil v druhé nejvyšší soutěži. Aktuálně hraje domácí klub Moravskoslezskou fotbalovou ligu.

„Spolu se zástupci SFC Opava jsme sportovní areál v Hlučíně zkontrolovali a stadion dle názoru LFA splňuje standardy pro pořádání druhé nejvyšší profesionální soutěže. Ať už jde o rozměry hřiště, výběhové zóny, tribuny, zázemí, či další oblasti. Těší mě, že se podařilo najít stadion v blízkosti Opavy, což umožní snadnou dostupnost i pro fanoušky SFC,“ dodal Tomáš Bárta.

První zápas v Hlučíně odehraje Opava v rámci 12. kola Chance Národní ligy proti Slavii Praha B a potká se zde také s Prostějovem. Toto utkání se mělo hrát minulý pátek, bylo ale kvůli spoušti, kterou voda způsobila, odloženo. Naopak pro duel s Baníkem Ostrava B se náhradní stadion ještě hledá.

Jeden problém tím v Opavě vyřešili, s dalšími se stále potýkají. Klub stále odklízí spoušť, kterou na stadionu v Městských sadech napáchala velká voda. Ta se Opavou prohnala o víkendu 14. a 15. září. „Zvládlo se už neskutečné kvantum práce. Když si vzpomenu, jak stadion a areál vypadaly v pondělí dopoledne, kdy jsme se na něj poprvé po ustoupení vody dostali, a jak vypadá teď, je to neskutečný pokrok. Ale stále jsme teprve na začátku dlouhé cesty,“ uvedl předseda představenstva Tomáš Hůlovec.

Klub hledá dobrovolníky, kteří by s úklidem pomohli. „Sháníme pomocníky na dopolední i odpolední hodiny,“ uvedl Hůlovec. Hlásit se mohou na některé ze sociálních sítí nebo prostřednictvím e-mailu beran@sfc.cz.

LFA se rozhodla podpořit klub z Opavy, jehož stadion během víkendu zasáhly a poškodily extrémní povodně. Slezskému klubu proto poskytne finanční pomoc ve výši jeden a půl milionu korun. Asociace zároveň vyzvala své členské kluby, aby se k aktu solidarity připojily.