Hlavní obsah

Zvrat ve Zbrojovce. Ve hře je další zájemce o většinový podíl

Pomyslný příběh by se dal pojmenovat Zbrojovka hledá majitele. V posledních měsících to vypadalo, že brněnský fotbalový klub přebere podnikatel Pavel Svoreň či vlastník hokejové Komety Libor Zábranský. Nyní však přichází další zvrat. Předkupního práva nejspíše využije Regionální hospodářská komora Brno, která dosud byla v pozici minoritního akcionáře s pěti procenty.

Foto: FC Zbrojovka Brno

Fotbalisté Zbrojovky by mohli mít nového majitele.

Článek

Podle informací deníku Sport odsouhlasilo celý obchod jednomyslně představenstvo společnosti.

„Chápeme tuto transakci nikoliv jako obchodní, ale společensky odpovědnou,“ uvedli předseda představenstva Ladislav Chodák a ředitel Čeněk Absolon.

Současným majitelem brněnské Zbrojovky je Václav Bartoněk, který je podepsán pod sestupem do nižší soutěže a za poslední roky proti sobě poštval i vlastní fanoušky. Situace se nelepší ani v aktuálně probíhající sezoně druhé nejvyšší soutěže. Brno je na dvanáctém místě s dvoubodovým náskokem na poslední Jihlavu.

Bartoněk se snaží Zbrojovku prodat již několik posledních měsíců. Zatím však neúspěšně. Vážnými zájemci byli majitel hokejové Komety Brno Libor Zábranský či podnikatel Pavel Svoreň. Transfery s oběma ale vyšuměly.

U Zábranského zřejmě odkup akcií narazil na dluhy, kterými je Zbrojovka zatížena.

„Momentálně se nebavíme o sportovních výsledcích. Řeč je o věcech jiného charakteru než předvedená hra,“ vysvětlil fanouškům Zábranský, proč klub stále vlastní Bartoněk.

Do na první pohled bezvýchodné situace se zapojili členové Regionální hospodářské komory Brno. Z pozice minoritního akcionáře nejspíše přejde tato společnost do pozice většinového vlastníka. O budoucnosti klubů má být jasněji v průběhu září, kdy se bude konat valná hromada současných akcionářů Zbrojovky.

Regionální hospodářská komora Brno je samostatným právním subjektem v rámci sítě Hospodářské komory České republiky. Jejím hlavním úkolem je podporovat podnikatelské aktivity a chránit zájmy svých členských firem.

Vzhledem k tomu, že se Zbrojovka nenachází v nejlepší finanční ani sportovní situaci, je otázkou, co nový majitel do klubu přinese. Není totiž pravděpodobné, že by Regionální hospodářská komora dotovala nějak výrazně samotný klub. Navíc i stadion ve Srbské ulici dosluhuje.