Hlavní obsah

Co ta ruka před gólem Hradce? VAR nás vrátil do reality, říká rozmrzelý Frťala

Fotbalisté Hradce Králové v závěrečném utkání úvodního kola první ligy udolali doma Teplice 1:0. Jediný gól vstřelil v páté minutě nastavení obránce Karel Spáčil. Před tím nebyl hostům uznán gól. Trenér Frťala po utkání musel lovit v hlavě ta správná slova…

Sestřih zápasu Hradec Králové - TepliceVideo: LFA

Článek

Východočeši tak navázali na čtyři vítězství nad „Skláři“ z minulé sezony včetně dvou z finále nadstavbové skupiny o Evropu, navíc proti soupeři znovu udrželi čisté konto. Teplice porazili poosmé z posledních devíti vzájemných ligových duelů.

„Všichni jsme rádi, že jsme zvládli vstup do soutěže, i když vítězství se vůbec nerodilo lehce. Dnes určitě nevyhrál lepší, ale šťastnější tým,“ prohlásil královéhradecký trenér David Horejš na tiskové konferenci.

Zejména v prvním poločase bylo znát, že oba celky spolu hrály za poslední tři měsíce už počtvrté a dobře se znají. Nezáživný průběh narušil pouze po čtvrthodině Gning, jehož hlavičku z nadějné pozice domácí brankář Zadražil skryl do rukavic.

Do druhé půle už nenastoupila staronová posila „Votroků“ Vlkanova, který se v létě vrátil do mateřského klubu po dvou letech. Hráč s třemi starty za českou reprezentant se zranil v úvodním dějství po Gningově faulu.

„Necítil se dobře, ale měl by být v pořádku. Horší to bylo s Petrem Kodešem, který dostal ránu do hlavy. Má problém s ramenem, po zápase ho odvezla záchranka. Věřím, že to nebude nic vážného,“ řekl Horejš na adresu kapitána mužstva.

Ani po změně stran se nezměnil ráz zápasu, který se stále odehrával bez gólových šancí ve středu pole. V 70. minutě teplický Harušťák ovládl ve vápně hlavičkový souboj a propadlý míč mohl zblízka poslat do sítě Horský, ve skluzu ho ale netrefil čistě.

Východočeši neinkasovali s dnešním soupeřem popáté za sebou, přestože v 90. minutě už hosté slavili poté, co si Čihák srazil do vlastní sítě Zsigmondův centr. Akci předcházel rohový kop, při kterém Trubač podklouzl a trefil se do vlastní nohy. Videorozhodčí kuriózní moment dlouho zkoumal a branku nakonec kvůli dvojímu hraní doporučil hlavnímu sudímu neuznat.

„Je to tam měkké, propískované, ani dvacítky kolíky by mi asi nepomohly. Nedokážu říct, jestli jsem měl dva doteky. Jestli to VAR (videorozhodčí) viděl, tak to asi dva doteky byly. Jen mě mrzí, že to zkoumá čtyři minuty,“ řekl Trubač.

„Během letní přípravy jsem říkal, jak je ten fotbal krásný, že se góly neřešily a k ničemu se nevracelo. Bohužel dnes nás VAR znovu vrátil do reality. Vůbec nezpochybňuji, že tam byl dvojdotek, ale domácí pak vstřelili gól poté, co si hráč přebral míč po autu rukou. Kdo to bude sledovat? Nikdo,“ podotkl trenér Zdenko Frťala, jenž před angažmá v Teplicích vedl Hradec.

„Votroci“ si nevypracovali v ofenzivě takřka nic, přesto nakonec slavili pátou výhru z posledních šesti ligových utkání. V páté minutě nastavení napřáhl Spáčil z 25 metrů a brankář Ludha i kvůli Cykalově teči nedokázal míč vytěsnit mimo tři tyče. Jednadvacetiletý stoper potvrdil vynikající bilanci v nejvyšší soutěži, v níž dal čtvrtý gól v 16. zápase.

„Hráč hodí aut, zahrají tam jasně rukou. Zkoumá se to jen necelou minutu a hraje se dál. Moc tomu nerozumím, proč se náš gól zkoumá čtyři minuty a jejich se zkoumá půl minuty? Je to kruté dostat gól v 90. minutě, asi proto takhle mluvím,“ uvedl Trubač, jenž v minulosti působil v Hradci.

„Votroci“ doma v lize porazili Teplice popáté za sebou. „V závěru jsme prožili emoce, které fotbal přináší. V 90. minutě dostanete ránu v podobě vlastního gólu, všichni hlavy dolů a pak euforie celého stadionu. Už když se Karel chystal ke střele, tak jsem věřil, že by to mohlo vyjít. On tohle má,“ radoval se Horejš.