Hlavní obsah

Zákaz v Karviné. Hyský vyhání hráčům z hlavy, že se mají jen zachránit

Trenérskou prvoligovou premiéru si v neděli proti Liberci (od 14.30 hodin) odbude nový trenér Karviné Martin Hyský, jenž se do Slezska přesunul z druholigové Vlašimi. Bývalý fotbalista Slavie či Liberce hráčům zakázal zabývat se obavami ze sestupu. Tým, který se v minulé nováčkovské sezoně zachraňoval až v baráži, chce dostat výše, než kam ho budou experti pasovat.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Martin Hyský, nový trenér MFK Karviná

Článek

„Rozumím tomu, že nám budou přisuzovány záchranářské starosti. Je to logické. Já jsem ale mužstvu hned na začátku přípravy řekl, že nechci, abychom měli v hlavě to, že se jdeme zachránit. Chci hrát zajímavý útočný fotbal a naším cílem je střední skupina,“ říká 48letý trenér.

Příprava vám výsledkově vyšla. Z pěti utkání jste tři vyhráli, všechny tři s čistým kontem, jednou jste remizovali. Jste spokojený, i co se týče tréninkového procesu?

Ano jsem spokojený, ale vím, že to přípravné období není primárně o výsledcích, že je to o výkonu a o těch principech hry, které se do mužstva snažíme dostávat. Musím říct, že kluci udělali za ty čtyři týdny hodně velký pokrok a mám z toho radost. Teď je potřeba, aby výkony gradovaly, abychom se ještě zlepšovali, protože samozřejmě nejsme ani náhodou ještě sehraní. Nejsme ani náhodou úplně připravení. To ani nejde v takhle krátké době. Ale to mužstvo je zdravé a myslím si, že je slušně připravené na začátek soutěže.

V novém klubu jste necelé dva měsíce, stihl jste předat před startem ligy hráčům vše, co jste chtěl, nebo budete budovat obraz Karviné za pochodu?

Bude se to dělat za pochodu. Takové ty základní principy jsme si předali, pracujeme na nich a já myslím, že je kluci velmi dobře vnímají. Ale určitě jsme si nepředali všechno v takhle krátké době. Těch informací je tolik, že na to dostat to do sebe a zažít si to v praxi na hřišti potřebujete víc času. Určitě to nemají ještě kluci pod kůží všechno zažité. Budeme na to potřebovat víc času.

Nový kapitán týmu Jaroslav Svozil přiznal, že se se hráčům vámi ordinovaný herní styl líbí. Musel jste hodně měnit myšlení hráčů?

Je to hodně o hlavě, o změně myšlení, ale taky je to o tom, dát těm hráčům důvěru a prostě věřit tomu, že jsou fotbalisti. Musí být disciplína dozadu, tam to musí fungovat. Ale v první řadě je to fotbal, hraje se na góly a je potřeba, aby ofenziva a odvaha ve hře s míčem byla úplně jiná. Myslím si, že to je pro ně ta největší změna. Chci po hráčích, aby hráli, aby se nebáli, byli odvážní a abychom se v zápase snažili být dominantnější tým. To doposud nebylo v Karviné zvykem.

Jak na vás tým na startu sezony působí? Je nabuzený, nebo nervózní?

Tak já myslím, že všichni jsme v očekávání. Lehká nervozita, u některých možná i větší, není vůbec na škodu. Bylo by špatně, kdybychom do toho šli úplně uvolněně, to by nebylo dobře. Máme v týmu zkušené hráče, kteří už toho v lize spoustu odehráli, věřím, že těm novějším nebo mladším pomůžou.

Kádr Karviné v létě příchody omládl. Obránce Endl má 21 let, záložníci Samko a Botos 23, Singhateh 20, Planka 18, Muhammad 19. Budete rychlejší, pohyblivější?

Není to o věku, je to o kvalitě. Myslím si, že teď máme to mužstvo vyrovnané, že tam je hodně variant, jak pro základní sestavu, tak taky samozřejmě i na nějaké to střídání a změnu v průběhu toho zápasu. To je vždycky důležité. Už se těšíme, až sezonu domácím zápasem odstartujeme, a věřím, že budeme úspěšní. Měli bychom být pohyblivější, rychlejší a věřím, že to kluci ukážou.

Na startu přípravy jste sliboval dva hráče za Lukáše Budínského. Nahradí ho mladší kluci Denny Samko a Jannis-Fivos Botos, který v Karviné bude hostovat ze Slavie?

Ti kluci už nejsou žádní mladíci. Třeba Botose ve třiadvaceti letech vnímám už jako zkušeného hráče, který má za sebou angažmá ve dvou zemích (Odchovanec AEK Atény působil v moldavském Tiraspolu a v nizozemském druholigovém týmu Helmond Sport). Já z něj cítím obrovskou kvalitu. To nastavení, které má, pro nás bude zásadní. Jsem rád, že tady je, ale nechtěl bych, aby to vyznělo, že to bude hráč, který nás spasí. Musíme působit kolektivně, on do toho zapadne a přinese nějakou tu nadstavbu. A věřím tomu, že i v zakončení bude úspěšný. Vnímám ho jako rozdílového hráče, ale nechci ho hned dostávat pod nějaký tlak. Bude potřebovat nějakou dobu na adaptaci na české prostředí a na fotbal, který se tady hraje. Přichází z Nizozemska a potřebuje si zvyknout. A především získat i herní kondici, kterou zatím nemá.

A co když si zvykne a Slavie si ho v zimě stáhne?

A proč ne? Může se to stát a byla by to ukázka toho, že se chytil tak, jak potřebujeme. Je tady proto, aby pomohl Karviné a zároveň aby na sebe upozornil a Slavie ho vnímala jako hráče, který když tam přijde, tak pro ni bude posilou. Takže když se to stane za půl roku, tak to bude skvělé pro všechny strany.

Do branky jste místo Dominika Holce získali Milana Knoblocha, začne v neděli jako jednička?

Má z trojice našich brankářů (Jiří Ciupa a Jakub Lapeš) nejvíce zkušeností, je z nich samozřejmě nejstarší a má nejvíc odchytáno. Takže ano, začne v neděli, ale nemůžete mít jen jednoho brankáře, potřebujeme mít všechny tři připravené. Jedničku můžeme mít ale jen jednu. Věřím tomu, že Milan bude nachystaný, že bude chytat stabilně a pomůže nám.

Nejlepším střelcem přípravy byl křídelník Rajmund Mikuš se čtyřmi góly, útočník Lucky Ezeh se trefil dvakrát. Jak byste hodnotil útočnou sílu?

Potřebujeme ji ještě doplnit a chceme ještě přivést útočníka. Klasické devítky máme dvě (Ezeh a Vinicius) a oba jsou to mladí kluci. Tam bychom ještě chtěli posílit. Ale jinak věřím, že budeme nebezpeční, kluci v přípravě vypadali velmi dobře. Včetně Memiče, Regáliho a Singhateha. Věřím tomu, že tihle kluci budou taky nebezpeční a pomůžou nám k tomu, abychom dávali góly, protože o gólech to je, že jo. Byl bych rád, aby to nebylo jen na jednom hráči, ale aby se do střílení branek zapojovalo více hráčů.

Foto: MFK Karviná

Nejlepší střelec přípravy karvinský Rajmund Mikuš dal čtyři góly.

Společně s Duklou Praha a Českými Budějovicemi budete pravděpodobně pasováni na adepty sestupu. Cíle máte ale předpokládám jiné, jaké?

Tak já tomu rozumím, že to takhle fotbalová veřejnost nebo lidé, kteří to hodnotí, takto staví. Že Karvinou pasují do téhle role. Je to asi logické. Já jsem se ale mužstvu ze začátku řekl, že nechci, abychom měli v hlavě to, že se jdeme zachránit. Chci hrát zajímavý útočný fotbal a naším cílem je střední skupina.

Do ligy vstoupíte v neděli proti Liberci, který má stejně jako Karviná nového trenéra Radoslava Kováče. Bude to těžký test vašich schopností?

Každý zápas v lize bude těžký, každý pro nás bude těžkým testem. Ale těšíme se na to. Přejeme si využít výhodu domácího prostředí, věřím, že nás přijdou podpořit fanoušci a na stadionu bude dobrá atmosféra. Kluci to potřebují. K Liberci máme samozřejmě respekt, k trenérovi Radkovi Kováčovi taky. Neměnil se tam ale jen trenér, mají nového majitele, generálního ředitele, těch změn je tam spousta. Podle toho, co říkají, chtějí útočit na přední příčky a my musíme udělat všechno, abychom ten první zápas doma zvládli. Naši drobnou výhodou může být, že v Liberci je těch nových hráčů ještě víc než u nás. I oni proto budou potřebovat nějaký čas, aby si to všechno sedlo. Myslím si, že v tomto jsme na tom hodně podobně.

Několik hráčů mělo v přípravě zdravotní potíže, jak jste na tom nyní?

Jsme komplet ready!

V neděli to bude vaše prvoligová trenérská premiéra, lehká nervozita už ve vás je?

Mám to podobně jako hráči. Lehká nervozitka je vždycky dobrá. Věřím, že až utkání začne, tak to ze mě spadne. Pak už se budu koncentrovat jen na dění na hřišti a na to, abychom s kolegy klukům co nejvíce pomohli k tomu, aby podali takový výkon, který nás dovede k úspěšnému výsledku.

Výsledky MFK Karviná v přípravě

Nieciecza – Karviná 0:3 (0:1)

Branky: 35. Memić, 52. Kačor, 61. Ojora

Karviná – Tychy 1:0 (1:0)

Branka: 34. Mikuš

Gliwice – Karviná 2:1 (1:1)

Branka: 26. Ezeh

Bialsko-Biala – Karviná 3:3 (1:3)

Branky: 13. z penalty, 16. a 37. Mikuš

Skalica – Karviná 0:2 (0:2)

Branky: 6. Ezeh, 42. Regáli