Hlavní obsah

Záhada jménem Plechatý. Kováč vysvětloval dlouhou absenci

Měl patřit k pilířům obrany Liberce, jenže stoper Dominik Plechatý odehrál v lize jen první dva zápasy a od té doby absentuje. „Trochu záhadné zranění,“ přiznal kouč Slovanu Radoslav Kováč. 25letý obránce již trénuje, ale zatím se od 4. kola neobjevil ani na lavičce. Nyní Liberec hraje na hřišti Sparty, kde Plechatý fotbalově vyrůstal.

Foto: Profimedia.cz
Článek

Kouč Liberce Radoslav Kováč před dvěma týdny připustil, že návrat Plechatého do obrany by Severočechům pomohl. „Jeho kvality potřebujeme,“ prohlásil Kováč před podještědským derby, ve kterém Slovan vyhořel v obraně a propadl historickým výsledkem 0:5.

Jeho tým teď čeká těžká šichta na hřišti mistrovské Sparty a je otázkou, zda se Plechatý vrátí už alespoň na lavičku. Severočeši se před utkáním na Letné před médii uzavřeli, ale před derby Kováč Plechatého aktuální situaci naznačil. „Je na správné cestě. Čekáme, až se uzdraví na sto procent,“ prozradil.

Plechatého zdravotní trable začaly před rokem rovněž už ve 3. kole, kdy si v domácím utkání s Bohemians 1905 přetrhl přední zkřížený vaz v pravém koleni. Zranění ho nakonec vyřadilo na celou sezonu.

„První týdny jsem nesl těžce. Měsíc dva jsem jen ležel doma, člověk si pomalu ani na záchod nemůže dojít. Snažil jsem se ležet a odpočívat, mít koleno v klidu, abych si s tím nějak nehnul. Což bylo pro mě nejhorší, protože jsem aktivní, nebaví mě jen ležet doma,“ popisoval vloni v listopadu nejtěžší období své kariéry.

Svůj comeback na hřiště si vysnil na březen či duben, jenže nakonec nezvládl ani minutu. „Na jaře už trénoval, ale nesměl hrát. Možná škoda i pro něj, zdravotně na tom v závěru nebyl špatně. Delší pauza mu může trochu škodit. Přál bych mu, aby byl zdravý, protože je poctivý a pracovitý kluk, potenciál u něj je,“ poznamenal jeho bývalý trenér Luboš Kozel v době, kdy se s Jabloncem připravoval právě na Liberec, který Plechatého po minulé sezoně definitivně ze Sparty vykoupil.

„Z toho mám obrovskou radost. Top charakter a fantastický hráč. Jestli má někdo všechny předpoklady vrátit se po takovém zranění silnější než kdy dřív, tak je to Plechy,“ vyťukal na sociální síti X majitel Liberce Ondřej Kania na konci května. Tehdy Slovan oznámil Plechatého přestup ze Sparty do Liberce.

Jenže rodák ze Zvole odmakal jen první dvě utkání v Karviné a s Olomoucí, ve třetím se Slavií již seděl pouze na lavičce. Poté nefiguroval už ani mezi náhradníky. „Měl bolavá třísla a sám se na zápas necítil, tak jsme ho nechali odpočinout. Rozhodnutí bylo spíše na něm,“ vysvětloval Kováč Plechatého absenci po prohře 1:2 v Teplicích. „Trénuje, ale do zápasů se stoprocentně necítí. Je to spíš o něm, nikam ho určitě nechceme tlačit,“ konstatoval o týden později kouč modrobílých.

Před zápasem s Jabloncem Kováč rozebral Plechatého situaci obšírněji. „Měl unavená třísla. Celkově na rezonanci nic nebylo, měl to čisté, nicméně pořád strašně bolestivé. Nakonec jsme zjistili, že to bylo od kyčlí, které povolily, a všechno na sebe navazovalo. Vypadá líp a líp. Poslední týden se v kabině už jen směje, takže jdeme správnou cestou. Taky z toho samozřejmě byl zaskočený a špatný, protože se furt nevědělo, co to je. Nicméně se ukázalo, že to bylo přetížené kvůli tomu, že rok nehrál,“ osvětlil Kováč. Kdy se bývalý mládežnický reprezentant, který před dvěma lety již nakoukl i do áčka, na hřiště vrátí?