Hlavní obsah

Za dvacet let v Liberci tohle nezažil. Málem jsme se nevešli do kabiny, usmívá se kustod

Ve fotbalovém Liberci se toho před novou sezonou změnilo hodně, ovšem jedna jistota zůstala. Už osmnáctým rokem se o chod kabiny stará kustod Petr „Kulda“ Ulihrach. „V Liberci teď ze všech stran vnímám velká očekávání,“ přiznává před startem nového ročníku, který bude prvním pod novým majitelem Slovanu Ondřejem Kaniou.

Kustod fotbalového Liberce Petr Ulihrach před sezonouVideo: Hynek Preisler, Sport.cz

Článek

Když se na fotbalovém stadionu U Nisy přiblížíte ke kabinám domácích, velmi pravděpodobně z pootevřeného okna ucítíte vůni čerstvě vypraného prádla. Line se z komory, kde modrobílé dresy od roku 2007 ve dvou pračkách pere dlouholetý kustod Petr Ulihrach. „Říkám jim Verča a Klára, jsou to takové dvě moje spolehlivé holky,“ culí se Kulda přes startem nové sezony, kterou Severočeši začnou v neděli na hřišti Karviné.

Propocené dresy do nich hází už osmnáctým rokem, ale u Nisy pracuje téměř čtvrtstoletí. Předtím dělal pět let trávníkáře. Ale podobně překotnou pauzu na severu ještě nezažil.

„Je to tak, určitě se tady udály největší změny za dobu, co jsem tady. Nový majitel Ondřej Kania sem přinesl svěžejší vítr. A všichni, nejen my tady a fanoušci v Liberci, mají velká očekávání. Doufám, že navážeme na předchozí roky, kdy jsme se ukazovali pravidelně v evropských pohárech,“ věří Ulihrach.

Kustod fotbalového Liberce Petr Ulihrach před sezonou.Video: Hynek Preisler, Sport.cz

Fotbalový Liberec s příchodem nového majitele vyměnil trenérský štáb. Skvadru Luboše Kozla nahradila parta Radoslava Kováče. Klub představil nové logo a vizuál, do jehož barev se stále v současnosti stadion U Nisy přebarvuje. V kancelářích začal vládnout nový generální ředitel Jan Nezmar a Theo Gebre Selassie mající na starosti sportovní úsek u áčka.

A hlavně Slovan koupil deset nových hráčů, což je na liberecké poměry ve srovnání s předchozím dlouholetým majitelem Ludvíkem Karlem nevídaná věc. „Když jsme přijeli z herního soustředění v Rakousku, pomalu jsme se nevešli ani do kabiny… Nějak jsme se však nakonec poskládali,“ usmívá se služebně nejstarší kustod v nejvyšší fotbalové soutěži. Kádr Liberce rozšířilo hned několik cizinců. Z Ugandy, Rovníkové Guineje, Kosova a Ghany.

Změny v kádru Liberce

Příchody

Michal Hlavatý přestup z Pardubic

Marek Icha přestup ze Slavie

Josef Koželuh přestup z Plzně

Qëndrim Zyba přestup z Ballkani

Aziz Kayondo přestup z Leganés

Santiago Eneme přestup z Vyškova

Patrik Dulay přestup ze Zlatých Moravců

Benjamin Nyarko přestup z SV Lafnitz

Martin Rýzek přestup ze Spartaku Trnava

Dominik Plechatý přestup ze Sparty

Adam Ševínský hostování ze Sparty

Denis Halinský hostování ze Slavie

Odchody

Michal Fukala konec smlouvy

Daniel Tetour konec smlouvy

Mohamed Doumbia konec smlouvy

Jan Žambůrek konec hostování

Matěj Chaluš konec hostování

Filip Prebsl konec hostování

Filip Horský konec hostování

Milan Lexa hostování ve Varnsdorfu

Jakub Hudák hostování ve Varnsdorfu

Tomáš Polyák hostování v Pardubicích

„Teď v kabině zní angličtina o hodně víc než v minulosti. Nejen v naší komunikaci, ale občas i trenéři přepnou na angličtinu, než cizinci pochytí základy fotbalové češtiny jako záda a podobně,“ popisuje Kulda, jenž jednu z nových posil Liberce Marka Ichu v kabině přivítal slovy: „Celý to tady v podstatě vedu.“ Samozřejmě žertoval, ale Nezmar, Gebre Selassie i Kováč by nejspíš i přikývli. Všichni totiž Kuldu jako hráči ve Slovanu zažili.

„Teď jsou moji nadřízení, ale zároveň můžu říct, že jsme i kamarádi. Občas jsem se o ně staral, měl jsem na stole, jak říkáme, ale náš vztah se nezměnil. Určitě je dobré, že se tak dlouho známe a víme, jak to máme nastavené, ale co se týká mé práce, ten servis se v podstatě nemění a musí být pořád stejný, naopak v některých fázích ještě lepší,“ připouští Ulihrach.

Před startem nové sezony nyní všichni věří, že Liberec bude opět po letech bojovat o přední příčky. „I pro mě je to nový impuls, chceme začít něco nového. Neříkám, že se to povede od samého začátku lusknutím prstů, může to být běh na dlouhou trať, ale děláme vše pro to, aby se to povedlo,“ říká Ulihrach, který u Nisy zažil všechny tři mistrovské tituly z roku 2002, 2006 a 2012. Zda se k úspěšným sezonám Liberec alespoň přiblíží, napoví hned první kola. Slovan začíná na hřišti v Karviné a poté hostí Olomouc a Slavii.

Související témata:
Petr Ulihrach