Hlavní obsah

Z psance hrdinou. Plzeň má novou modlu, smekají před ní i soupeři

Ještě loni v říjnu se zdálo, že už ho zářná budoucnost ve fotbalové Plzni nečeká. Zpackal tehdy ligový duel na půdě Liberce (0:3) a vypadalo to, že ve Viktorii na něj zbude jen role trojky. Jenže fotbal občas píše krásné příběhy. A ten stejný Marián Tvrdoň je teď oporou Západočechů, což ukázal i při nedělní výhře 3:0 v Českých Budějovicích. „Ani jsem netušil, že je až takhle dobrý,“ culil se kouč Miroslav Koubek.

Sestřih zápasu České Budějovice - PlzeňVideo: LFA

Článek

A nejen on. Před slovenským gólmanem, který v den zápasu oslavil třicáté narozeniny, se klaněl i kouč poražených František Straka. „Tvrdoň nás vychytal,“ povzdechl si zkušený harcovník.

Výhra favorita 3:0 na půdě posledního celku, který ještě nezískal ani bod, přitom spíše evokuje brankářské „lážo plážo“. Tu a tam možná nějaký sebraný centr, občas dobře odhadnutý výběh za dlouhým pasem.

Oslavenec Tvrdoň se ale v Budějovicích činil. Musel.

Foto: Pancer Václav, ČTK

Plzeňský brankář Marián Tvrdoň (v zeleném) vyráží centr.

První parádu vyšvihl ještě za bezbrankového stavu. Sice si ji vynutil tak trošku vlastní chybou, neboť nepřesným odkopem namazal soupeři. Po následné akci ale skvostně vytáhl hlavičku Samuela Šiguta do protipohybu. Každý borec, který alespoň někdy oblékl rukavice, potvrdí, že podobná zakončení se chytají fakt obtížně.

Další dva skvosty si Tvrdoň schoval na druhou půli. Nejprve vytěsnil mimo tři tyče obalovačku Marcela Čermáka, pak si pochutnal i na ráně střídajícího Jakoba Tranzisky na zadní tyč. I když z tribuny to skoro vypadalo, že balon se po jeho střele prostě musí třepotat v síti. Německý forvard vyslal na branku Viktorie vyloženě gólové zakončení.

Tři skvělé zákroky zajistily Plzni pohodlné vítězství a tři body.

„Každým zápasem roste. Předvádí výborné výkony, stal se naší oporou. Nabírá stále větší sebevědomí. Chytl šanci za pačesy,“ chválil Koubek.

Šanci, která už nikdy nemusela přijít. Protože pokus využít tu poslední vůbec nevyšel.

Po říjnové prohře v Liberci, pod níž se Tvrdoň podepsal dvěma hrubými chybami, byl slovenský gólman na odpis. V hierarchii brankářů Plzně jej kromě stálice Martina Jedličky předehnal i mladičký Viktor Baier. Slovenskému poctivci nezbývalo nic než čekat.

Dočkal se. Talentovaný Baier se pere se zdravím od konce jarní fáze uplynulého ročníku, nemoc nedávno skolila i Jedličku. Volba tak padla na Tvrdoně.

Výsledek? Pět odchytaných zápasů v probíhajícím ročníku, včetně dvojzápasu evropského předkola proti Kryvbasu, pouze jeden inkasovaný gól. A minimálně dočasná pozice jedničky. Ačkoliv Jedlička už se uzdravuje a je téměř v plné kondici.

„Není důvod nic měnit. Martin byl nemocný, teď už trénuje skoro naplno. Ale Marián si vybojoval důvěru,“ řekl Koubek.

Tvrdoň do Plzně přišel v létě 2021 bez jakýchkoliv zkušeností na top úrovni. Protloukal se méně prestižními štacemi ve třetí (Chomutov, Brozany) a druhé lize (Ústí nad Labem).

Teď se na něj usmálo štěstí. Přesně to štěstí, které mu ukázalo odvrácenou tvář před necelým rokem v Liberci.