Hlavní obsah

Sparta řeší rébus na pravém kraji

Aktualizováno

Moderní fotbal si to vyžaduje. Rychlý přechod do útoku, míč do lajny, centr před bránu a po případném nezdaru hned přepnout dozadu. Pozice wingbeka je ve Spartě podobně jako v jiných evropských klubech možná tou nejdůležitější. Ve vyhraném duelu proti Liberci (2:1) budiž důkazem oba góly svěřenců trenéra Larse Friise, na kterých se podíleli hned tři krajní obránci.

Sparta se v zápase proti Liberci spoléhala na své wingbeky. Video: Sport.cz

Článek
Fotogalerie

Levý wingbek Matěj Ryneš se prosmýkl kolem bránícího Denise Višínského, narazil si s Indritem Tucim a vyslal centr na druhého beka Tomáše Wiesnera, který rozvlnil síť. Situace, která rozradostnila publikum na Letné už v osmé minutě zápasu.

„Wiesner ukázal, čeho je schopný. V tréninku je výborný každý den a dokazuje to i v zápasech. Jakmile nastoupí, vždy maká naplno,“ chválil kouč Friis.

Střelec první branky v zápase ale také ukázal, že hráč na pozici krajního obránce nemusí vždy pilovat jen lajnu sem a tam. Hned několikrát doplňoval střed zálohy, odkud se vydával směr Bačkovského brána či zahušťoval prostor v obranné pozici.

Podobný trend nastolili například v Liverpoolu, když takový Trent Alexander-Arnold je vychovaným krajním obráncem, ale dokáže zaskočit i ve středové řadě.

Zpátky však ke Spartě. Centr na hlavu Wiesnera totiž přiletěl z kopačky Matěje Ryneše, který si v září díky svým výkonům odbyl i premiéru v reprezentačním dresu.

„Ryny (Matěj Ryneš) odehrál už spoustu dobrých zápasů. Nevím úplně, jestli to bylo jeho nejlepší utkání, ale zahrál opravdu skvěle,“ doplnil kouč Letenských.

Kouč Slovanu potvrdil, že právě kraje týmu z Letné dělaly jeho svěřencům obrovské problémy.

„Ten první gól byl krásný. Wiesner skvěle zavřel zadní tyč a my jsme byli sice dobře poskládání, ale špatně nabereme hráče a neuděláme vlastně nic navíc. Nevím, kdo to tam propadl na kraji, ale Ryny (Matěj Ryneš) má skvělou levačku a pak to takhle dopadá,“ mrzelo Radoslava Kováče.

Tomáše Wiesnera ve druhé půli nahradil Martin Suchomel a netrvalo dlouho a pravý wingbek se podílel na vítězné brance. Vymyslel průnikovou přihrávku na Lukáše Haraslína, který si z velkého úhlu počínal skvěle.

„Jsme rádi, že jsme Suchoše (Martina Suchomela) mohli vidět, nejen kvůli asistenci. Má obrovské srdce, je to správný válečník a velký sparťan. Na hřišti opět nechal všechno,“ pěl Friis ódy.

„Trochu nám už docházely síly. Suchomel to udělal skvěle, a byť jsme byli dobře postavení, tak jsme opět špatně nabrali hráče a nechali Šula (Lukáše Haraslína) zakončovat,“ uvědomoval si Kováč.

Tomáš Wiesner se v zápase dočkal také ocenění od svých fanoušků, když hned několikrát se z publika ozýval pokřik: „Wiesner do repre!“ Trenér Sparty Lars Friis navíc může být spokojený, že při náročném programu nemusí jen sázet na dva hráče a má hned několik variant na kraji obrany.

Je více než pravděpodobné, že v Lize mistrů dostane opět přednost na pravém beku Angelo Preciado, který v milionářské soutěži nastupoval pravidelně. Na obou krajích však mohou zaskočit Wiesner, Ryneš, Suchomel či za určitých okolností i Zelený. Možností je tedy spoustu.

Je nakonec jen otázkou, jak trenér promíchá sestavu na středeční zápas s Manchesterem City. Jedno je ale jisté. Sparta ukázala, jak silné wingbeky a obecně široký kádr má.