Hlavní obsah

Vymazaný Hlavatý a geniální Ewerton. Baník doma znovu neinkasoval

Ani ve třetím ligovém utkání na svém hřišti nedostali fotbalisté Baníku Ostrava gól. Po Jablonci a Hradci Králové (oba 1:0) opouštěli po porážce 0:2 trávník Městského stadionu bez přesného zásahu a také bodů hráči Liberce. Pod oba góly se podepsal kapitán Slezanů Brazilec Ewerton. Na první nahrál Prekopovi, druhý sám vstřelil.

Sestřih zápasu Baník - LiberecVideo: LFA

Článek

Oba góly přišly až po přestávce, kdy se do hry dostal místo Issy Fomby zkušenější Daniel Holzer. Odchovanec Baníku se ve 48. minutě zapojil do rychlého protiútoku, při kterém šel míč od Riga přes Holzera, Šína, Ewertona až k Prekopovi, který si jemným lobem otevřel ligový střelecký účet v Baníku.

„Nějak to vyšlo, mám rád, když se dostanu blízko brankáři, v každé šanci ovšem nejde lobovat gólmana. Když jsem si dal ten dotyk a viděl jsem, že Hugo (Bačkovský) vystartoval proti mně, že ho budu lobovat,“ popisoval Prekop, jenž od letního příchodu do Ostravy skóroval za Baník už dvakrát, v obou případech ale v předkole Konferenční ligy proti Urartu a Kodani.

O šest minut později se domácí po velmi podobné brejkové situaci prosadili podruhé s tím rozdílem, že Ewerton už nepřihrával, ale střílel. Míč se přes nohu Ševínského dostal až za bezmocného brankáře Bačkovského.

„V prvním poločase nám chyběl klid na míči, lehce jsme ho ztráceli. Hodně míčů jsme ztráceli a v tom horku se nám špatně hrálo. Po přestávce jsme to zklidnili a po prvním gólu jako by z nás něco spadlo, nějaký tlak, že musíme v utkání rychle do vedení,“ popisoval Prekop.

Baníkovci se v souboji s Libercem hodně soustředili na vymazání klíčového hráče Slovanu Michala Hlavatého. A to se jim až na situaci z 11. minuty, kdy záložník Liberce využil chybné rozehrávky Kpoza ke střele do tyče, povedlo dokonale. „Byl to jeden z bodů předzápasové přípravy. Chtěli jsme ho dostat od balonu a chlapci uprostřed se o něj dobře postarali. Až na pár momentů tam neměl nic závažného,“ chválil slovenský útočník.

„Bylo to podobně jako proti Kodani. Jejich kapitán (Falk) byl v prvním zápase jejich nejdůležitější hráč, tak jsme se na něj v odvetě zaměřili. Víme, že Míša Hlavatý je takřka u všech libereckých akcí, tak jsme se na to zaměřili. Kluci uprostřed hřiště (Šín, Boula a Rigo) si ho předávali, bránili ho velice důsledně a velmi dobře,“ líčil trenér Baníku Pavel Hapal.

Baník ani ve třetím zápase v lize doma nedostal gól. Hapal tentokrát vsadil na čtyři muže v zadní linii, kteří obstáli. „Jsme v obraně variabilní, dokážeme hrát ve čtyřce i ve trojce. Karel (Pojezný) a Uči (Uchenna) to minule ve třech odehráli výborně, ale dnes jsme se přiklonili ke dvojici Chaluš a Frydrych, kteří to ve čtyřobráncovém systému taky zvládli velmi dobře. Dokážeme hrát tak i tak, to mě těší, protože hráčům se do té trojky moc nechtělo. Ale zjistili, že umíme být dobří i nebezpeční i v této variantě,“ popisoval Hapal.