Hlavní obsah

Haraslínova zbytečnost, šel ven právem. Souboj Chytila s Krejčím? Měl jsem písknout pro Slavii, říká sudí

Jedním ze zásadních momentů sobotního derby na Letné (0:0) bylo vyloučení domácího Lukáše Haraslína. Slovenský křídelník obdržel druhou žlutou kartu za souboj s Davidem Douděrou u rohového praporku na polovině Slavie. Sparta tak ani jedno derby v letošní sezoně nedohrála v plném počtu, fanoušci pak hodně řeší i souboj Ladislava Krejčího s Mojmírem Chytilem.

Pochod fanoušků Slavie na fotbalové derby se Spartou na LetnéVideo: Pavel Jaňurek , Sport.cz

Článek

Haraslín hrál pod hrozbou od 19. minuty, kdy mu rozhodčí Dalibor Černý udělil žlutou kartu za faul na Chytila. Druhou viděl Haraslín v 63. minutě. U rohového praporku v blízkosti sektoru hostí absolvoval souboj s Douděrou. Oba do toho šli skluzem. Černý vyhodnotil situaci tak, že hráč domácích fauloval, a za druhou žlutou ho poslal předčasně do sprch.

„Pro mě jasná žlutá karta, protože tam bylo bezohledné podražení. Haraslín nehrál míčem a prvně podrazil Douděru,“ komentoval pro O2 TV Černý. „Naprostý nesmysl jít do takového skluzu. Malinko lízneš míč kopačkou, ale když u toho zezadu vezmeš Douděru? Při skluzu vždy riskuješ. Pro mě to je jasný,“ souhlasil televizní expert Zdeněk Folprecht.

„V jiném zápase si neumím představit, že to udělá. Kdyby dostal soupeře pod tlak, jenže Douděra je v nevýhodné pozici. Zády ke hře, a navíc u praporku. Nacpal se tam tělem, právem žlutá,“ přidává další někdejší fotbalista Antonín Rosa. „Bylo to u rohového praporku na soupeřově polovině, nehrozilo nám nebezpečí. Lukáš se musel rozhodnout rychle a měl být opatrnější. Fotbal jsou ale emoce,“ shrnuje Priske.

Celkově se zápas v poslední přibližně půlhodině změnil. Slavia měla najednou velkou převahu, Sparta jen ojedinělé výpady. Byla to bitva plná centrů, tvrdých osobních soubojů a stížností fanoušků, kteří se snad po každém střetu dožadovali karty.

Nejvíce se však řeší situace ze 30. minuty a vzdušný souboj Chytila s Krejčím. Sparťanský kapitán při pádu podržel soupeři ruku, Chytilovi se prohnul loket na opačnou stranu, svíjel se na trávníku a musel být ošetřen.

„Na hřišti jsem viděl, že se drží navzájem. Když jsem zhlédl opakovaný záběr, musím uznat, že jsem měl písknout přímý kop pro Slavii,“ uvedl Černý. „Krejčí úmyslně chytl ruku Chytila. Nemyslím, že mu ji chtěl zlomit, ale věděl, že bude v souboji na zemi. Nechtěl, aby se Chytil otočil,“ nabídl svůj pohled Folprecht.

„Obrázky nebyly dobré. Krejčího bych ale nevinil. Chtěl si hráče přidržet, určitě tam není úmysl, že by mu chtěl lámat ruku,“ podotkl Rosa.

Ještě k červené kartě. Pro Spartu se jedná už o dvanácté vyloučení v aktuální sezoně. Desáté v domácí soutěži, k tomu jedno v MOL Cupu a jedno v Evropské lize. Letenští nedohráli v jedenácti ani jedno derby v probíhajícím ročníku. Potyčka Krejčího s Bořilem na podzim, vykartování Zeleného v poháru, zkrat Preciada a teď Haraslín.

„S červenými kartami máme problémy,“ ví gólman Peter Vindahl. „Nemůžu říct jeden perfektní důvod, proč jich je tolik. Opravdu mnoho. Občas děláme špatná rozhodnutí,“ souhlasí Priske.

Jisté ale je, že Sparta se bezbrankovou remízou přiblížila titulu. Tři kola před koncem nadstavby má na druhou Slavii náskok čtyř bodů a navíc vyhrála základní část, což jí dává výhodu v případě bodové rovnosti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.