Hlavní obsah

Chorý vyhrál první derby a hlásí: Jsem slávista

Třaskavých a emotivních duelů se Spartou zažil ještě v dresu Plzně několik. V neděli však už jako hráč Slavie zažil poprvé zápas, který je v Česku právem označován jako ten největší. Derby. Útočník Tomáš Chorý sice neskóroval, ale po výhře 2:1 mohl slavit svou premiérovou výhru nad největším rivalem.

Je jedno, jestli jsem dal nejrychlejší gól. Ale je to moje první výhra v derby, užívám si to, říká Mojmír Chytil Video: Sport.cz

Článek

„Obrovská radost, že jsme zápas zvládli. Snažil jsem se chystat jako na každé utkání, postupem času jsem se do něj obrovský vtáhl. Je to úplně něco jiného. Emoce. Je cítit, že jde o hodně. Atmosféra je megabouřlivá a jsem strašně rád, že máme tři body,“ hlásil Chorý po derby pro O2 TV.

Není třeba připomínat historii, jakou má vytáhlý forvard proti Spartě. Jaké emoce provázely jeho letní přestup do Slavie.

Z minulosti je známý také některými výstřelky, za které inkasoval karetní tresty. V derby měl napomenutí od 60. minuty, nakonec i ve vyhroceném závěru vydržel a druhou žlutou neviděl.

Sestřih zápasu Slavia - SpartaVideo: LFA

„Určitě se na to soustředím a snažím se to potlačovat, abych byl prospěšný týmu. Kdybych dostával karty a byl třeba vyloučen, oslabil bych mančaft, což nechci. V derby to bylo znovu na hraně, ale takový jsem já a jiný nebudu,“ podotkl. Každopádně na dotaz, zda už je z něj slávista, odpověděl jasně: „To je jasný! Přišel jsem z nějaké důvodu a momentálně jsem slávista.“

Fanoušci řešili, jakou taktiku a sestavu směrem do ofenzívy trenér Jindřich Trpišovský zvolí. Zda vybere Chorého, Mojmíra Chytila, nebo oba. Nakonec vyhrála poslední varianta a Slavia vyrukovala na svého rivala se dvěma vytáhlými a urostlými útočníky.

„Když hraju s Čorem, je to pro mě trochu jiné, protože většinou soubojů podstupuje právě on. Ale jsme na sebe napojení a vyhovíme si. Takže jsem s naší spoluprací naprosto spokojený,“ popisoval na tiskové konferenci Chytil.

Také on triumfoval v derby poprvé. Navíc ho okořenil nejrychlejším gólem souboje Slavie a Sparty v samostatné české historii. Prosadil se už na rozmezí první a druhé minuty. „To je mi asi jedno, jestli jsem byl nejrychlejší. Vyhráli jsme a všichni si to dostatečně užijeme,“ dodal.

Na chvíli ještě zpět k Chorému, na něhož byli Letenští dobře připravení. Například při obranných standardkách ho bránil rovněž útočník Victor Olatunji. „Nebývá to zvykem. Snažil jsem se od něj několikrát odpoutat. Škoda že občas nepřišel lepší balon,“ líčí Chorý.

Žádná panika, odmítá Lars Friis. Prohráli jsme bitvu, ne válku!Video: Sport.cz

Při hře se pak pral s trojící stoperů, mezi nimiž se po zranění a na úkor Jaroslava Zeleného objevil i Dán Asger Sörensen.

„Asi to nebylo překvapení. Už odlétal na Ligu mistrů. Určitě chtěli být silnější ve vzduchu, se Zelím by byli trochu slabší,“ konstatoval Chorý a chválil i zbylé stopery Sparty. Martin Vitík i Filip Panák prý zvládají velmi dobře odhadnout situace a útočníkovi bez nutnosti faulu zamezit v ideálním pohybu. „Viťas poznal, kdy mě s Panákem zdvojit. Jsou to top obránci ligy, je třeba před nimi v tomhle smeknout klobouk,“ pronesl Chorý.