Hlavní obsah

Výhra na Spartě? Sláva skoro jako při titulu. Pro soupeře jsme nechutní, tvrdí Zorvan

Po zápase byli v rauši. Snad jen šampus a vítězné doutníky scházeli. „Obrovská euforie. Bylo to skoro, jako kdybychom vyhráli ligu,“ přemítal Filip Zorvan. V pátek večer se s olomouckými fotbalisty postaral o prozatím největší šok ligové sezony. Sigma vyhrála na Spartě 3:2 a ofenzivní blonďák měl na triumfu výrazný podíl. Po jeho centru dala Sigma první gól, v závěru sám a nečekaně snadno přidal třetí trefu, která se nakonec ukázala jako vítězná.

27-09-2024-H-ACS-OLOVideo: LFA

Článek

Vysvětlíte vaši radost?

Náš tým se nově tvoří, chybí zkušenější hráči. Spousta z kluků se učí hrát v lize na vyprodaných stadionech. Je to obrovské vítězství a velká vzpruha. Minulý zápas jsme dohrávali a já byl v osmadvaceti nejstarší na hřišti. Výhra nám může dodat sebedůvěru do dalších zápasů, abychom hráli nahoře.

Je to největší výhra v kariéře i pro vás?

Řekl bych, že ano. Přemýšlel jsem nad tím. Vyhrál jsem v Plzni nebo na Slavii, kde to ale bylo v covidu bez diváků. Tohle je osobně největší vítězství a veliký zážitek.

Ve středu pole jste běhal často bez balonu, ale šance si Sparta nevytvářela. Byl to plán?

Jo, docela nám vycházela taktika. Teda hodně nám vycházela. Zhustili jsme střed, aby nemohli dávat kolmé přihrávky. Byl to osobně můj nejhorší první poločas za sezonu. V kabině jsem byl na sebe naštvaný, jak hraju. Jsem rád, že se to ve druhé poločase překlopilo. Myslím, že Sparta ubrala a nachytali jsme je.

Jak?

Nezalezli jsme druhý poločas, snažili jsme se dál dostupovat stopery a oni museli řešit situace kolem vlastního vápna nebo na vlastní půlce. Kdyby kombinovali blíž k naší bráně, s jejich kvalitou by si něco vytvořili. Až kromě závěru neměli žádné velké šance.

Trenér Janotka přiznával, že si při sledování úžasného výkonu Sparty v Lize mistrů proti Salcburku pomyslel: Co tady budeme dělat?

Něco jsme si pouštěli, Sparta hrála výborně. A taky nás to napadlo. Sparta byla proti Salcburku dominantní, i když neměla top šance. Přehrávala i nás, navázali na Salcburk a jejich lepší zápasy. Ve druhém poločase trochu vypadli z tempa a těžko do toho naskakovali. S velkým respektem jsme sem jeli, Sparta je favorit. Ale nic horšího než porážka se stát nemohla. A tohle nastavení se nám vyplatilo.

Sigma teď útočí na poháry. Jaký vliv má na ni nový trenér Janotka? Vykládal, že vás nenechá polevit.

To souhlasím. Máme to na tom založené. Není to třeba vyladěné asi tak fotbalově, nehrajeme vše po zemi. Máme ale poctivý přístup a jsme nechutní pro soupeře dostupováním. Odvádíme velkou práci bez balonu. Když vidím naše tréninky, tempo se rapidně zvýšilo. Má to úroveň a kdo neplní úkoly, nehraje. Trenér je velký pes. Když po nás šlape, my šlapeme na hřišti. V 85. minutě se snažíme napadat a mít vyšší postavení i na Spartě při vedení o dva góly. Aktivita vyplývá z tréninku a toho, co po nás trenér chce.

Díky napadání jste dal snadno třetí olomoucký gól. Popíšete ho?

Snažím se dotírat na stopery, aby neměli klid. Kdyby si soupeř míč navedl, mohl kopnout až na naše vápno. Je to černá práce, která se vyplatila. Jsem za gól strašně rád.

Překvapilo, že stoper Zelený udělal takovou chybu?

Nečekal jsem to od něj, je to výborný fotbalista. Zároveň jsem tušil, že bude hrát konstruktivně. Hrají to evropským stylem a čekají do poslední chvíle a až pak posunují balon do velkého prostoru. Možná o mně úplně nevěděl, asi jsem ho překvapil. Brankář Vindahl si udělal zrovna krok do strany, brána byla úplně prázdná a dopadlo to gólem.

  2 : 3 Sparta - Olomouc 2 : 3 dohráno
20240927T19 : 30:00+0200
Sparta vs. Olomouc
Sparta vs. Olomouc
Sparta
Olomouc
  Dukla - Liberec dnes 13 : 30
20240928T13 : 30:00+0200
Dukla vs. Liberec
Dukla vs. Liberec
Dukla
Liberec
  Slovácko - Karviná dnes 16 : 00
20240928T16 : 00:00+0200
Slovácko vs. Karviná
Slovácko vs. Karviná
Slovácko
Karviná
  Pardubice - Teplice dnes 16 : 00
20240928T16 : 00:00+0200
Pardubice vs. Teplice
Pardubice vs. Teplice
Pardubice
Teplice
  Jablonec - Hradec Králové dnes 19 : 00
20240928T19 : 00:00+0200
Jablonec vs. Hradec Králové
Jablonec vs. Hradec Králové
Jablonec
Hradec Králové