Hlavní obsah

Vše pro postup do Ligy mistrů: Schranz i Provod zůstanou, říká Tvrdík. Kinský prodlouží

Z opor nikdo neodejde, fotbalová Slavia chce být na novou sezonu maximálně vyzbrojená. „Chceme silný tým. Cíl je ultimativně sportovní, nikoliv finanční,“ prohlásil šéf klubu z Edenu Jaroslav Tvrdík. Úkol vytyčil jasný: postoupit do Ligy mistrů. „Máme dvě možnosti a uděláme pro to maximum,“ avizoval Tvrdík.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Předseda Slavie Jaroslav Tvrdík (vlevo) a trenér jejího áčka Jindřich Trpišovský na tiskové konferenci před novou sezonou

Článek

První šance na průnik do milionářské soutěže mezi evropskou honoraci se Slavii naskytne za pár týdnů. Nastoupí v jejím třetím předkole v nemistrovské větvi, potřebuje vyřadit dva soupeře, kterými mohou být například Fenerbahce, Twente nebo v poslední fázi třeba Lille. O přímou účast v Lize mistrů pro příští rok se hraje v české lize, mistr tenhle cenný bank uzme.

„Máme respekt ke všem soupeřům v předkolech i české lize. Adolf Šádek (šéf Plzně - pozn. aut.) říkal, že pražská ‚S‘ musí a Plzeň může. Prohlásil, že nás bude prohánět a že má psychologickou výhodu. My o tom s Jindrou (Trpišovským, trenérem - pozn. aut.) opakovaně hovoříme. Ne všichni hráči dokážou hrát pod tlakem. Věřím, že tentokrát na to máme tým připravený, máme nastavenou hlavu a že uděláme vše pro to, abychom tlak zvládli,“ konstatoval Tvrdík.

Slavia zůstala v posledních třech ligových ročnících bez titulu. Tím očekávání rostou, zvlášť když se majitelem vršovického klubu stal v zimě Pavel Tykač, jeden z nejbohatších Čechů. „Možná mi to nebudete věřit, ale od něj tlak necítím. Na druhou stranu ho v sobě máme. Jsme si vědomi toho, že se nám od jeho nástupu nepodařilo dobýt pohár ani titul a v Evropě jsme vypadli v prvním dvojutkání s AC Milán,“ řekl Tvrdík.

„Minimálně já jako šéf klubu cítím odpovědnost, chtěl bych mu (Tykačovi - pozn. aut.) udělat radost nějakým mimořádným úspěchem a pozitivním výsledkem. Cítím logicky i tlak od fanoušků. Platí, že máme absolutně všechny podmínky, mohli jsme přivést posily, které považujeme za nejlepší do naší mozaiky. Když máme všechny podmínky a nemusíme prodávat z ekonomických důvodů, musíme mít nejvyšší ambice,“ doplnil předseda představenstva sešívaných.

Ekonomická síla dává červenobílým možnost, aby odolávali nabídkám na kteréhokoliv hráče. „Trenér má ode mě garanci díky novému akcionáři, že hráče, které bude chtít udržet, mu poprvé po letech prodávat nebudu,“ potvrdil Tvrdík.

Na Euru z českého týmu zaujal třeba záložník Lukáš Provod, slovenský ofenzivní univerzál Ivan Schranz se zase stal se třemi góly jedním z nejlepších střelců šampionátu. „Ani jeden by neměl klub opustit. Nikdy neříkej nikdy, ale věříme, že zůstanou. Stojíme o to, aby zůstala celá základní jedenáctka, kterou trenér potřebuje. Nepočítáme, že budeme prodávat někoho z jedenácti reprezentantů,“ řekl Tvrdík.

Naznačil, že by si typově dokázal představit prodej útočníka Václava Jurečky, jenž se stal v uplynulé sezoně nejlepším kanonýrem české ligy. „Má rok do konce smlouvy. Pokud přijde dobrá nabídka, umím si představit, že ho uvolníme,“ uvedl příklad Tvrdík.

Ofenzivu má Slavia našlapanou. Schyluje se k návratu Petera Olayinky, v kádru už je reprezentační útočník Tomáš Chorý, kterého Slavia koupila z Plzně. „Cítím z něj obrovskou chuť dokázat, proč je reprezentačním útočníkem a že přestup dává smysl jemu i Slavii. Věřím, že fanouškům ukáže, co v něm je,“ podotkl šéf sešívaných k Chorému.

Těší se na ofenzivní rejdění Slavie, která si tak hodně slibuje od návratu forvarda Daniela Fily z hostování v Teplicích. Chorý, Mojmír Chytil a Fila by hlavně měli obstarávat góly.

Slavia musela řešit i pozici brankáře. Na Euru se zranil Jindřich Staněk a po operaci ramena bude chybět celý podzim. Velká příležitost prosadit se se otevřela před jednadvacetiletým gólmanem Antonínem Kinským, jenž v minulé sezoně hostoval v Pardubicích. Má rok do konce smlouvy ve Slavii, uvažovalo se o jeho prodeji s případnou opcí, ale Staňkovo zranění plány změnilo.

„Věděli jsme, že jeho přáním je být ultimativní jedničkou klubu. Hodně si věří, kariéře podřizuje všechno. Tvrdě se připravuje, je veden svým otcem, který byl výborným brankářem. Bylo možné, že by rok chytal někde jako číslo jedna a vrátil se příští léto na základě opce. Zranění Jindry vše posunulo. Dostane šanci v bráně Slavie. Jednání o nové smlouvy běží, obě strany mají vůli. Věřím, že prodloužení kontraktu během čtvrtka oznámíme,“ sdělil Tvrdík.

Novou smlouvu už podepsal defenzivní univerzál Filip Prebsl, který hostoval v Liberci. I on by měl nyní sbírat starty ve Slavii, nově jí je zavázán do roku 2028. „Jsem šťastný, že se vrací. Koukal jsem asi na čtyři roky staré fotky, kdy byl ještě kloučkem. Dnes se vrací chlap jako hora. Jde z něj respekt, vyhrává souboje. Má vše, co vyžaduje moderní fotbal,“ radoval se Tvrdík.