Hlavní obsah

Vše pro derby, shodují se ve Slavii i na Spartě. Projeví se náročný program?

Zápasy se kupí. Liga mistrů či Evropská liga a do toho střetnutí v domácí soutěži. I proto se trenéři Slavie a Sparty uchylují k rotacím kádru. Jinak tomu nebylo ani ve čtvrtečním utkání sešívaných s Ajaxem (1:1). Důvod je jediný. Již v neděli od 18:30 přijde pomyslný vrchol podzimní části fotbalové Chance Ligy, kdy na sebe rivalové z obou břehů řeky Vltavy narazí.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Sparta i Slavia za sebou mají náročný program v evropských soutěžích. Teď se chystají na pražské derby.

Článek

„Přál bych si, aby to bylo pěkné utkání. Hraje první s druhým. Sparta nesmí zaváhat, jestli nechce velikou ztrátu na Slavii. Měla by bodovat. Čekám vyhecovaný boj o každý metr,“ říkal v pořadu Přímák na Sport.cz trenér Michal Horňák. Sešívaní mají aktuálně tříbodový náskok na druhé svěřence trenéra Friise.

Sparta má za sebou remízový úterní zápas ve Stuttgartu a Slavia ve čtvrtek odehrála těžké domácí střetnutí s Ajaxem (oba 1:1). Zápasy se kupí a přichází s tím spojená únava.

Přímák s Michalem HorňákemVideo: Sport.cz

„Je to po pohárových utkáních, ale nemělo by se to výrazně projevit. Nevidím favorita, byť Sparta měla o pár dnů větší pauzu,“ myslí si bývalý reprezentant.

„Nemyslím si, že by únava měla hrát takovou roli. Kdyby Slavia neuspěla, je možné, že by se omlouvala tím, že měla o dva dny méně odpočinku oproti Spartě. Je to dlouhá doba. Ale nemůžete se vymlouvat na únavu. Ty kluby s tím nic neudělají. Na druhou stranu, ti kluci jdou na hřiště nechat všechno a v hlavě jsou nastaveni tak, že na únavu zapomenou,“ přidal svůj komentář i bývalý fotbalista Tomáš Malínský.

Slavia do zápasu s Ajaxem nastoupila hned s pěti změnami v základní sestavě oproti střetnutí v Ďolíčku (4:0). V prvním poločase sice výkon sešívaných nebyl takový, jak si trenér Trpišovský představoval, ve druhé půli však i pozměněná sestava dokázala jednoho z největších kandidátů na vítězství v Evropské lize zatlačit.

„Svědčí to o tom, že nemáme jen silnou jedenáctku, ale 25 kluků, kteří makají na tréninku. A když přijde jejich šance, využijí ji. Takhle se chová správný tým,“ chválil David Douděra, který proti Ajaxu odehrál celé utkání.

Už na předzápasové tiskové konferenci před utkáním s týmem z Amsterodamu prozradil trenér sešívaných, že změny v sestavě budou. Jak slíbil, tak udělal.

„Čeká nás derby a chceme doma samozřejmě vyhrát. Zafeiris měl virózu a bylo na něm vidět, že si potřebuje odpočinout. I ostatní kluci to tak měli a vyhodnotili jsme si to podle individuálních stavů. Zvládali jsme sestavu rotovat v minulých sezonách a musíme to zvládat i teď,“ uvedl Trpišovský.

Sparta se naladila na derby po vydřené remíze na hřišti německého Stuttgartu. Oproti Slavii hrála už v úterý, a měla tak o trochu více času na regeneraci. I proto se rotace týmu z Letné tolik netýkala.

„Osobně mě to nestálo tolik sil, protože velká část akcí soupeře začínala na naší druhé straně. Byl jsem třeba až na odraženém míči nebo střele. Pro jiné kluky to ale bylo určitě náročné. Nešlo o duel nahoru dolů, takže bych řekl, že jsme už odehráli těžší zápasy a na derby jsme stoprocentně připravení,“ vyhlásil Jaroslav Zelený po získaném bodu ve Stuttgartu.

O naladění na pomyslný vrchol podzimní části Chance Ligy mluvil i trenér Lars Friis. „Možná nám to pomohlo. Určitě jsme si v hlavě ale napravili předchozí prohru s Olomoucí. Po Stuttgartu nemůže být řeč o chybách. Hráli jsme fakt dobře, musíme si ten pocit užít,“ byl nadšený kouč Letenských.

„Pro mě bude větší reparát, pokud zvládneme nedělní derby na Slavii,“ dodal Zelený.

  Karviná - Hradec Králové dnes 13 : 30
20241005T13 : 30:00+0200
Karviná vs. Hradec Králové
Karviná vs. Hradec Králové
Karviná
Hradec Králové
  Teplice - Dukla dnes 16 : 00
20241005T16 : 00:00+0200
Teplice vs. Dukla
Teplice vs. Dukla
Teplice
Dukla
  Č. Budějovice - Slovácko dnes 16 : 00
20241005T16 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice
Slovácko
  Liberec - Jablonec dnes 19 : 00
20241005T19 : 00:00+0200
Liberec vs. Jablonec
Liberec vs. Jablonec
Liberec
Jablonec