Hlavní obsah

Parádně se trefil v přípravě. Zůstane ve Spartě? Vidina tady je, říká Daněk

Navedl si míč na levačku, napřáhl ze střední vzdálenosti a trefil se parádně. „Jiné řešení jsem ani neviděl, zadní tyč je často více otevřená. Dobře jsem to obstřelil,“ usmíval se sparťanský záložník Kryštof Daněk po generálce proti Salcburku (2:2). Možná i tímto gólem převážil misky vah lehce na svou stranu. V dresu Letenských totiž stále bojuje o místo.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Záložník Sparty Kryštof Daněk během přípravného utkání s Trnavou.

Článek

St. Johann in Tirol (od našeho zpravodaje) - „Uvidíme, jak to dopadne. Musíme se samozřejmě ještě pobavit, ale vidina, že bych zůstal a sbíral více minut, tam je,“ líčí 21letý Daněk.

Jistého rozhodně nic nemá, i když v přípravě dostával relativně hodně prostoru. „Hodnotím ji určitě pozitivně,“ hlásí. Proti AIK Stockholm hru oživil ve druhé půli, s Trnavou, Bröndby i Salcburkem začal od první minuty.

„V útočné třetině hřiště ukázal rychlost i adaptaci na sparťanskou DNA. Dáňa bude v našem systému bojovat o pozici 10, kde ho vidíme. Hrát jinak, možná by se pohyboval ještě více ze strany,“ vysvětloval po Stockholmu hlavní trenér Lars Friis. Pozicí 10 myslí strany ofenzivního trojzubce, kde je konkurence ve Spartě enormní.

Nezapomeňme, že Lukáš Haraslín a Veljko Birmančevič byli na Euru a k týmu se připojují postupně. Dorazil velmi dobře se jevící Ermal Krasniqi, na křídle mohou alternovat i Indrit Tuci nebo Jan Kuchta. V kádru je i Jakub Pešek a variantou může být i záskok krajních beků. Na druhou stranu na hostování s opcí odešli Adam Karabec s Michalem Ševčíkem.

Daněk se vrátil z ročního působení v Pardubicích pod taktovkou kouče Radoslava Kováče.

„Věřil jsem si. Hostování mi prospělo, posunul jsem se a teď bude hlavně na trenérech, jak uvidí moji kvalitu, kam se všechno bude hýbat,“ konstatuje Daněk, jenž pomohl k záchraně Východočechů v nejvyšší soutěži osmi brankami.

Přitom minimálně v zimě pokukoval, a možná stále pokukuje, i po zahraničí. „Měl prioritu jít ven, ale říkal, že pokud to nevyjde, zůstane i na jaro u nás. Zkoušel jsem mu vysvětlit, že jestli má jít, musí mít esa v rukávu. Třeba v létě bude mít víc času. A pozor, pořád je hráčem Sparty, která s ním má nějaké plány. Teď má další půlrok na to, aby se ukázal,“ říkal v rozhovoru pro Sport.cz Kováč.

„Je to super kluk. Samozřejmě přišel ze Sparty do jiného prostředí, kluci si vše srovnali. Má dobrou věc - sebevědomí. Do jaké míry je vyšší nebo menší, to nechci hodnotit, ale jednoznačně nám fotbalově pomohl, hlavně do ofenzívy,“ dodal dnes již trenér Liberce.

Jasněji bude v následujících týdnech. Sparta totiž začíná ligu už v pátek doma proti Pardubicím a je téměř jisté, že ne všichni reprezentanti už budou připraveni. Navíc dalším týdnem startuje pro Letenské cesta za vytouženou Ligou mistrů.

Související témata:
Kryštof Daněk